direct naar inhoud van Hoofdstuk 6 Wateraspecten
Plan: Actualisatie Tilburg 2013 (diverse locaties)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2012033-e001

Hoofdstuk 6 Wateraspecten

Dit hoofdstuk geeft weer hoe wateraspecten een rol hebben gespeeld bij het opstellen van het voorliggende bestemmingsplan.

Waterparagraaf

Gebiedskenmerken deelgebied 1: buitengebied Zuid West, Eekhoornpad 42 At/mC

Het gebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Donge en behoort kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap De Brabantse Delta. Het gebied is in gebruik als bos en heeft een oppervlak van ca. 3 ha. De terreinhoogte bedraagt ongeveer 11,7 m + NAP.

Dit gebied ligt in volledig beschermd gebied volgens de Keur Waterschap Brabantse Delta. Volledig beschermde gebieden zijn gebieden waarin een strikte waterhuishoudkundige bescherming wordt nagestreefd. Waterhuishoudkundige ingrepen zijn in dit gebied niet toegestaan, tenzij deze zijn gericht op het verbeteren van de condities voor de natuur.

Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit overwegend zwak lemig, matig fijn zand.De maatgevende grondwaterstand bedraagt ongeveer 10,5 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in noordwestelijke richting. Met maatgevende grondwaterstanden ruim 1,0 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.

Oppervlaktewater

Het plangebied is gelegen in het stroomgebied van de Donge, deze beek ligt ten westen van de locatie.

Riolering

In het gebied is geen rioolstelsel aanwezig.

Grondwaterbeschermingsgebied

Deelgebied 1 ligt direct ten noorden van de 25-jaarszone, in de boringsvrije zone van het grondwaterbeschermingsgebied behorend bij het drinkwaterwingebied Gilzerbaan. Voor de bescherming van de grondwaterkwaliteit zijn diverse wettelijke regelingen van toepassing, waarin voorwaarden zijn gesteld aan activiteiten op of in de bodem, teneinde een algemeen beschermingsniveau voor bodem en grondwater te realiseren. De regelgeving is verwoord in de Provinciale Milieuverordening.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2012033-e001_0002.png"

Waterwingebied Gilzerbaan(Provincie Noord-Brabant)

Gebiedskenmerken deelgebied 2: Paviljoen de Grot in de Warande

Het gebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Donge en behoort kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap De Brabantse Delta. Het beheerbestemmingsplan heeft betrekking op het halfondergrondse paviljoen De Grot, gebouwd in 2009, in het centrum van de Warande. De omvang van het bouwblok is 18x30 m. De terreinhoogte bedraagt ongeveer 12,5 m + NAP.

Dit gebied ligt voor een groot deel in volledig beschermd gebied volgens de Keur Waterschap Brabantse Delta. Volledig beschermde gebieden zijn gebieden waarin een strikte waterhuishoudkundige bescherming wordt nagestreefd. Waterhuishoudkundige ingrepen zijn in dit gebied niet toegestaan, tenzij deze zijn gericht op het verbeteren van de condities voor de natuur.

Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit sterk lemig, matig fijn zand. De maatgevende grondwaterstand bedraagt ongeveer 11,7 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in noordwestelijke richting. Met een maatgevende grondwaterstand 0,8 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.

Oppervlaktewater

Het plangebied is gelegen in het stroomgebied van de Donge, deze beek ligt ca. 2 km ten westen van de locatie. In de nabijheid ligt in de Warande een grondwaterafhankelijke vijver, geïsoleerd gelegen van het oppervlaktewatersysteem. De dichtstbijzijnde leggerwatergang ligt ten zuidwesten van de Warande.

Riolering

Het betreffende pand heeft een DWA-aansluiting op de aanwezige drukriolering (gebied DAU). Voor het regenwater is in de bouwfase afgesproken dat men dit ter plaatse verwerkt.

Gebiedskenmerken Deelgebied 3: Fietstunnel Academielaan

Het gebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Zandleij en behoort kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap De Dommel. Het beheerbestemmingsplan heeft betrekking op de fietstunnel bij de Academielaan, onder het spoor door. De omvang van het plangebied is ca. 0,6 ha. De terreinhoogte bedraagt ongeveer 14,25 m + NAP. De bestemming van het gebied is verkeer en verblijf.

Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit sterk lemig, matig fijn zand. De maatgevende grondwaterstand bedraagt ongeveer 11,80 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in noordwestelijke richting. Met een maatgevende grondwaterstand ruim 1,0 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.

Oppervlaktewater

Ten westen van het plangebied ligt een voormalige overstortvijver, die recentelijk is gebaggerd en in de toekomst bij realisatie van de Blauwe Ader structuur zal worden gevoed met regenwater uit de omgeving.

Riolering

De locatie is gelegen in een gebied met een gemengd rioolstelsel. Op 160m ten westen ligt een regenwaterrioolstelsel. Binnen het plangebied ligt het overslagriool. Het regenwater uit de tunnel wordt (seizoengestuurd d.m.v. een gemaal) in het gemengde riool geloosd (first flush) of in de vijver geloosd. Het gemengde riool voert af naar de rioolwaterzuivering Tilburg, in beheer bij waterschap de Dommel. Bij verdere uitvoering van de Blauwe Ader (=regenriool) structuur conform SWR, wordt het regenwater op de Blauwe Ader aangesloten.

Gebiedskenmerken deelgebied 4: Kloosterstraat 49

Het gebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Zandleij en behoort kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap De Dommel. Het beheerbestemmingsplan heeft betrekking op de bestaande bebouwing met woonbestemming Kloosterstraat 49, gelegen in centrum zuid. De omvang van het plangebied is ca. 0,5 ha. De terreinhoogte bedraagt ongeveer 13,7 m + NAP. De bestemming van het gebied is wonen. Het gebied is in de bestaande situatie volledig verhard.

Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit sterk lemig, matig fijn zand. De maatgevende grondwaterstand bedraagt ongeveer 12 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in noordwestelijke richting. Met een maatgevende grondwaterstand ruim 1,0 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.

Oppervlaktewater

Er ligt geen oppervlaktewater in de directe omgeving van de locatie.

Riolering

De locatie is gelegen in een gebied met een gemengd rioolstelsel. Het regenwater dat afstroomt van de verharding wordt via het gemengde riool afgevoerd naar de rioolwaterzuivering Tilburg, in beheer bij waterschap de Dommel. Bij verdere uitvoering van de Blauwe Ader (=regenriool) structuur conform SWR, wordt het regenwater op de Blauwe Ader aangesloten.

Gebiedskenmerken deelgebied 5 NS Plein

Het gebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Zandleij en behoort kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap De Dommel. Het beheerbestemmingsplan heeft betrekking op het NS plein, gelegen ten noorden van het spoor, ten oosten van het station. Het betreft een volledig verhard gebied met bestaande bestemming Verkeer en Verblijf. De omvang van het plangebied is ca. 1,1 ha. De terreinhoogte bedraagt meer dan 14 m + NAP. Het gebied is in de bestaande situatie volledig verhard, met uitzondering van het driehoekige centrum met een oppervlak van 500 m2.

Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit sterk zandige leemlenzen dikker dan 1 m. De maatgevende grondwaterstand bedraagt ongeveer 11,9 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in noordwestelijke richting. Met een maatgevende grondwaterstand ruim 1,0 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.

Oppervlaktewater

Er ligt geen oppervlaktewater in de directe omgeving van de locatie.

Riolering

De locatie is gelegen in een gebied met een gemengd rioolstelsel. Het regenwater dat afstroomt van de verharding wordt via het gemengde riool afgevoerd naar de rioolwaterzuivering Tilburg, in beheer bij waterschap de Dommel.

Gebiedskenmerken deelgebied 6: Jules Vernesweg

Het gebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Zandleij en behoort kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap De Dommel. Het beheerbestemmingsplan heeft betrekking op een bestaand kantoorpand/showroom aan de Jules Verneweg op het bedrijventerrein Loven. Het betreft een oppervlak van ca. 1000 m2 met bedrijfsbestemming. Het terrein is geheel verhard. De terreinhoogte bedraagt meer dan 13,2 m + NAP.

Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit sterk zandige leemlenzen dikker dan 1 m. De maatgevende grondwaterstand bedraagt ongeveer 11,75 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in noordoostelijke richting. Met een maatgevende grondwaterstand ruim 1,0 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.

Oppervlaktewater

Op ca. 500 m afstand van de locatie is het Wilhelminakanaal gelegen met de insteekhaven Loven.

Riolering

De locatie is gelegen in een gebied met een verbeterd gescheiden rioolstelsel. Het vuilwater en de First flush van het regenwater dat afstroomt van de verharding wordt via het vuilwaterriool afgevoerd naar de rioolwaterzuivering Tilburg, in beheer bij waterschap de Dommel.

Gebiedskenmerken deelgebied 7: Restgebied St Jansstraat/St Andreasstraat

Het gebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Zandleij en behoort kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap De Dommel. Het beheerbestemmingsplan heeft betrekking op een klein strookje grond met woonbestemming en verkeer, gelegen bij de St Jansstraat/St Andreasstraat in Oud Noord. Het betreft een achterpad, met een oppervlak van ca. 300 m2 en 2 delen openbare weg met een oppervlak van 50 en 350 m2, in totaal 800 m2 verhard gebied. De terreinhoogte bedraagt ca. 13,2 m + NAP.

Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit sterk zandige leemlenzen dikker dan 1 m. De maatgevende grondwaterstand bedraagt ongeveer 11,8 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in noordoostelijke richting. Met een maatgevende grondwaterstand ruim 1,0 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.

Oppervlaktewater

Er ligt geen oppervlaktewater in de directe omgeving van de locatie.

Riolering

De locatie is gelegen in een gebied met een gemengd rioolstelsel. Het regenwater dat afstroomt van de verharding wordt via het gemengde riool afgevoerd naar de rioolwaterzuivering Tilburg, in beheer bij waterschap de Dommel.

Gebiedskenmerken deelgebied 8: Goirkekanaaldijk 2D

Het gebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Zandleij en behoort kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap De Dommel. Het beheerbestemmingsplan heeft betrekking op twee garageboxen en verhard achterterrein, bestemming gemengd. Het oppervlak is ca. 700 m2. De terreinhoogte bedraagt ca. 13,7 m + NAP.

Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit sterk zandige leemlenzen dikker dan 1 m. De maatgevende grondwaterstand bedraagt ongeveer 11,7 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in noordelijke richting. Met een maatgevende grondwaterstand ruim 1,0 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.

Oppervlaktewater

Ten noorden van het plangebied ligt het Wilhelminakanaal met een streefpeil van 12,55+. Dit kanaal heeft een belangrijke transportfunctie en een beperkte waterhuishoudkundige functie. De bodem is niet volledig waterdicht, waardoor het, zij het in geringe mate, invloed heeft op het grondwater. Rijkswaterstaat is beheerder van het kanaal. Het waterschap De Dommel beheert zowel de waterkwaliteit als de waterkwaliteit.

Riolering

De locatie is gelegen in een gebied met een gemengd rioolstelsel. Het regenwater dat afstroomt van de verharding wordt via het gemengde riool afgevoerd naar de rioolwaterzuivering Tilburg, in beheer bij waterschap de Dommel.

Gebiedskenmerken deelgebied 9: percelen Dongenseweg

Het gebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Donge en behoort kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap De Brabantse Delta. Het beheerbestemmingsplan heeft betrekking op een bosperceel met bebouwing, max. 45% waar een caravanbedrijf is gevestigd. De totale oppervlakte is 6 ha. De terreinhoogte bedraagt ca. 12 m + NAP.

Een deel van deze bedrijfsbestemming ligt in volledig beschermd gebied volgens de Keur Waterschap Brabantse Delta. Volledig beschermde gebieden zijn gebieden waarin een strikte waterhuishoudkundige bescherming wordt nagestreefd. Waterhuishoudkundige ingrepen zijn in dit gebied niet toegestaan, tenzij deze zijn gericht op het verbeteren van de condities voor de natuur. Dit betekent dat het afstromend hemelwater van (toekomstig) verhard oppervlak ter plaatse verwerkt dient te worden.

Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit sterk lemig matig fijn zand. De maatgevende grondwaterstand bedraagt ongeveer 11,2 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in noordelijke richting. Met een maatgevende grondwaterstand van ca. 0,8 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie net voldoende.

Oppervlaktewater

Er ligt geen oppervlaktewater in het plangebied.

Riolering

De locatie is gelegen in een gebied met een gemengd rioolstelsel, dat afwatert via het gemaal Albionstraat. Het regenwater dat afstroomt van de verharding wordt via het gemengde riool afgevoerd naar de rioolwaterzuivering Tilburg, in beheer bij waterschap de Dommel.

Gebiedskenmerken deelgebied 10: deel Quirijnboulevard

Het gebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Zandleij en behoort kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap De Dommel. Het beheerbestemmingsplan heeft betrekking op het noordelijke deel van de Quirijnboulevard, gelegen in Tilburg Noord. Het betreft een gebied (0,3 ha) met bestaande bestemming Verkeer en Verblijf, met een klein strookje groen aan de zijde van de Distlerstraat van 150 m2. Het terrein is grotendeels onverhard, met alleen een 3 m breed geasfalteerd fietspad. De terreinhoogte bedraagt meer dan 12,7 m + NAP.

Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit sterk zandige leemlenzen dikker dan 1 m. De maatgevende grondwaterstand bedraagt ongeveer 11,5 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in noordwestelijke richting. Met een maatgevende grondwaterstand ruim 1,0 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.

Oppervlaktewater

Er ligt geen oppervlaktewater in de directe omgeving van de locatie.

Riolering

De locatie is gelegen in een gebied met een gemengd rioolstelsel. Het regenwater dat afstroomt van de verharding wordt via het gemengde riool afgevoerd naar de rioolwaterzuivering Tilburg, in beheer bij waterschap de Dommel.

Gebiedskenmerken deelgebied 11: Deel rijksweg A65

Het gebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Voorste Stroom en behoort kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap De Dommel. Het beheerbestemmingsplan heeft betrekking op een deel van de rijksweg A65 ten zuiden van Berkel Enschot. Het betreft een oppervlak van ca. 12,8 ha met bestemming Verkeer en Verblijf. Het terrein is grotendeels verhard (wegbreedte ca. 35 m, bij planbreedte 100 m) met bermen. De terreinhoogte van de weg bedraagt ca. 18 m + NAP, de bermen ca. NAP +11,7 m.

Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit sterk zandige leemlenzen dikker dan 1 m. De maatgevende grondwaterstand bedraagt ongeveer 11 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in noordoostelijke richting. Met een maatgevende grondwaterstand ruim 1,0 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.

Oppervlaktewater

Er ligt geen oppervlaktewater in de buurt van het plangebied.

Riolering

Het regenwater dat op de asfaltverharding valt stroomt af naar zaksloten, gelegen in de berm van de weg. De zaksloten zijn verbonden met het regionale watersysteem, verbonden met de Voorste Stroom.

Gebiedskenmerken deelgebied 12: Deel rijksweg 65

Het gebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Zandleij en behoort kwalitatief en kwantitatief tot het beheergebied van het waterschap De Dommel. Het beheerbestemmingsplan heeft betrekking op een deel van de rijksweg 65, gelegen ten noordoosten van Berkel Enschot. Het betreft een oppervlak van ca. 5,25 ha met bestemming verkeer en verblijf. Het terrein is grotendeels verhard (wegbreedte ca. 35 m, bij planbreedte 100 m) met bermen. De terreinhoogte van de weg bedraagt ca. 11,5 m + NAP, de bermen ca. NAP +10,5 m.

Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit sterk zandige leemlenzen dikker dan 1 m.De maatgevende grondwaterstand bedraagt ongeveer 10,25 m + NAP. Het grondwater stroomt globaal in noordoostelijke richting. Met een maatgevende grondwaterstand onder de weg van ruim 1,0 m onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende, de bermen zijn bij hoge grondwaterstanden drassig.

Oppervlaktewater

Er ligt geen oppervlaktewater in de buurt van het plangebied.

Riolering

Het regenwater dat op de asfaltverharding valt stroomt af naar zaksloten, gelegen in de berm van de weg. De zaksloten zijn verbonden met het regionale watersysteem, verbonden met de Voorste Stroom.

Duurzaam waterbeheer

Het waterschap de Brabantse Delta heeft het Waterbeheerplan Brabantse Delta 2010 - 2015 vastgesteld, in dezelfde periode als het Nationale Waterplan 2010 - 2015 en het Provinciale Waterplan 2010 - 2015. De visie van Brabantse Delta steunt op vier pijlers: dynamische samenleving, verantwoord en duurzaam, inhaalslag beheer en onderhoud en effectief samenwerken. Naast dit beheerplan beschikt het waterschap over verschillende beleidsregels, waarvan de Keur waterschap Brabantse Delta (datum intrede 9 december 2009) van belang is voor eventuele ontwikkelingen. De Keur is een wettelijke verordening en is van kracht in de deelgebieden 1 t/m 2 en 9.

Het waterschap De Dommel heeft het Waterbeheerplan 'Krachtig Water' 2010 - 2015 vastgesteld, in dezelfde periode als het Nationale Waterplan 2010 - 2015 en het bovengenoemde Provinciale Waterplan 2010 - 2015. Het plan beschrijft de doelen en inspanningen van het waterschap, en maakt een indeling in zes thema's: droge voeten, voldoende water, natuurlijk water, schoon water, schone waterbodem en mooi water. Naast dit beheerplan beschikt het waterschap over verschillende beleidsregels en van de verordening Keur waterschap De Dommel (datum intrede 22 december 2009), die van belang is voor eventuele ontwikkelingen. De Keur is een wettelijke verordening en is van kracht in de deelgebieden 3 t/m 8 en 10 t/m 12.

Het waterbeleid van de gemeente Tilburg is vastgelegd in de Structuurvisie Water en Riolering (SWR), met daarin opgenomen het GRP voor de periode 2010 - 2015, met een visie voor de komende 30 jaar. Bij de totstandkoming van dit beleid zijn de waterbeheerders nauw betrokken. De SWR vervangt het Waterplan (1997), het Waterstructuurplan (2002) en het Gemeentelijk Rioleringsplan (2005-2009), en werkt de nieuwe wet- en regelgeving uit, voornamelijk wat de nieuwe zorgplichten betreft voor het regen- en grondwater, en het actuele rijks-, het provinciale en het regionale beleid.

De visie hanteert de in het Waterplan (1997) vastgestelde algemene doelstellingen voor de lange termijn, gebaseerd op de duurzaamheidgedachte:

  • Streven naar een duurzaam en veerkrachtig watersysteem;
  • Optimalisatie van de waterketen; zuinig en efficiënt gebruik van water;
  • Vergroten van de belevings-, ecologische, economische en recreatieve waarde van water.

Deze visie is samengesteld op basis van bijdragen van burgers, gemeenteraad, en betrokken waterbeheerders. Uit de visie vloeit de opgave voort voor de komende jaren. Als uitwerking van de visie zijn er opgaven geformuleerd en strategische keuzes gemaakt, die gelden als randvoorwaarden voor de ruimtelijke ontwikkelingen in Tilburg. Deze randvoorwaarden geven onder andere invulling aan het water als ordenend principe.

Afwegingen

Voorliggend bestemmingsplan betreft een beheerbestemmingsplan, waarin de bestaande situatie wordt vastgelegd. Dat betekent geen toename van de bestaande verharde oppervlakte, en dan ook geen extra belasting van het watersysteem.

Watertoets

Aangezien er geen sprake is van waterbelangen in het plangebied, hebben zowel waterschap Brabantse Delta als waterschap de Dommel en de gemeente besloten de watertoets maximaal verkort te volgen. Hierdoor wordt deze waterparagraaf direct verwerkt in het ontwerpplan. Het advies van het waterschap in het kader van de watertoets, wordt (direct) verstrekt bij de terinzagelegging.