direct naar inhoud van 7.3 Hoofdstuk 2 van de regels: Bestemmingsregels
Plan: Spoorzone West 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2012010-e001

7.3 Hoofdstuk 2 van de regels: Bestemmingsregels

Hoofdstuk 2 bevat de ´Bestemmingsregels´. In dit hoofdstuk komen de verschillende bestemmingen met bijbehorende bouwregels en gebruiksregels aan bod. Vaak is daarnaast sprake van een nadere eisen-regeling, een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden, wijzigingsbevoegdheden e.d.

Bestemmingen
In het plan komen de volgende bestemmingen voor:

  • 1. Bedrijf.

de bestemming 'bedrijf' is gelegd op de bestaande bedrijfspercelen in het deelgebied Van Gend en Loosterrein. De bestaande bestemmingen zijn overgenomen uit het op dit moment vigerende bestemmingsplan De Noordhoek.

  • 2. Verkeer. 

De Hart van Brabantlaan, Ringbaan West en de noordzijde van de St Ceciliastraat zijn bestemd voor 'Verkeer' en betreffen een 50 km gebied. Binnen de bestemming 'Verkeer' zijn alle verkeer- en vervoervoorzieningen ten behoeve van het wegverkeer opgenomen. De nadruk ligt hierbij op de gebiedsontsluitingsfunctie voor gemotoriseerd en langzaam verkeer. Het betreft hier hoofdverzamelwegen, verzamelwegen en wijkontsluitingswegen.

  • 3. Verkeer-Verblijf.

De overige binnen het plangebied voorkomende straten zijn bestemd voor 'Verkeer-Verblijf'. Binnen deze bestemming ligt de nadruk op de erftoegangsfunctie voor gemotoriseerd en langzaam verkeer en/of de verblijfsfunctie voor voetgangers met alle bijkomende en ondersteunende voorzieningen en kunstwerken. Het betreft hier buurtstraten, woonstraten, woonerven, winkelerven en voetgangersgebied inclusief bijbehorende kunstwerken. Ook het Van Gend en Loosterrein is bestemd voor 'Verkeer - verblijf". De vigerende - niet bebouwde - bedrijvenfunctie en de vigerende bestemming 'Verkeer - rail' ter plaatse van het rangeerterrein zijn komen te vervallen waarbij ten behoeve van een tijdelijke invulling van het gebied de mogelijkheid wordt opgenomen voor stadslandbouw

  • 4. Wonen. 

Binnen de bestemming 'Wonen' zijn uitsluitend grondgebonden woningen toegestaan en heeft betrekking op de bestaande grondgebonden woningen gelegen aan de noordzijde van de Hart van Brabantlaan. Onder voorwaarden zijn tevens beroepsmatige activiteiten toegestaan als een aan huis gebonden beroep. Met afwijking kan worden meegewerkt aan het uitoefenen van bedrijfsmatige activiteiten.

  • 5. Wonen-Gestapeld.

De bestemming 'Wonen-Gestapeld' heeft betrekking op de bestaande flats gelegen aan de noordzijde van de Hart van Brabantlaan. Onder voorwaarden zijn tevens beroepsmatige activiteiten toegestaan als een aan huis gebonden beroep. Met afwijking kan worden meegewerkt aan het uitoefenen van bedrijfsmatige activiteiten.

  • 6. Woongebied.

Voor het deelgebied Vormenfabriek wordt gewerkt met de bestemming 'Woongebied'. Een uitgewerkte bestemming 'Wonen' en/of 'Wonen-Gestapeld' geniet hier niet de voorkeur gelet op de invulling van het gebied. De bestemming maakt een flexibele invulling van het gebied mogelijk indien mocht blijken dat de nieuwe bouwplannen niet geheel zouden passen binnen de regels van de bestemming.

Daarnaast is de volgende dubbelbestemming opgenomen:

  • 1. Waarde-Archeologie.

Op alle gronden met een middelhoge en hoge archeologische verwachting ligt een dubbelbestemming Waarde-Archeologie. Deze dubbelbestemming brengt een omgevingsvergunningplicht met zich mee voor het uitvoeren van werken.

Daarnaast geldt ten aanzien van de onderliggende enkelbestemming een beperking van de bouwmogelijkheden. Nader archeologisch onderzoek dient plaats te vinden alvorens bouw kan plaatsvinden.

De dubbelbestemming is met name opgenomen voor het deelgebied Van Gend en Loosterrein. Gelet op het verleden zijn voor het overgrote deel van dit gebied geen grote grond- en funderingswerkzaamheden verricht met uitzondering van de bestaande bebouwing.

Daarnaast bevat het plan diverse functieaanduingen.

Een functieaanduiding wordt gebruikt om de gebruiksmogelijkheden binnen een bestemming of een gedeelte daarvan nader te specificeren. Het kan hierbij gaan om een nadere specificatie van de gebruiksmogelijkheden, een expliciete verruiming daarvan of juist een beperking. Als voorbeeld kan hierbij worden gedacht aan de bestemming 'Wonen-Gestapeld' waarbij in de 'plint' andere functies dan wonen mogelijk zijn. Een ander voorbeeld is het aanduiden van een perceel met een reeds in het vigerende plan bestaande situatie waarbij de bestaande rechten gerespecteerd dienen te worden zonder dat eventueel verhaal van planschade mogelijk is. In deze situatie kan sprake zijn van een ruimtelijk ongewenste situatie Als voorbeeld kan hier worden aangehaald de aanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen' en 'bedrijf van categorie 4' binnen de bestemming 'Bedrijf".

Bouwregels
De bouwregels bevatten een uitgebreide regeling ten aanzien van het oprichten van gebouwen en overige bouwwerken in het plangebied (bouwvlak, erf, bouwhoogte, regeling bijgebouwen, etc.). Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt in bouwregels voor (hoofd)gebouwen, aan- en uitbouwen en bijgebouwen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde en bouwwerken van algemeen nut.

Nadere eisen en omgevingsvergunning voor het binnenplans afwijken van de bouwregels
Vaak heeft het college de bevoegdheid om met in achtneming van de daarvoor geldende voorwaarden nadere eisen aan bouwplannen te stellen of afwijking van de bouwregels toe te staan.

Gebruiksregels
Bij de meeste bestemmingen worden regels omtrent het gebruik van gronden en bouwwerken gegeven, al dan niet aangevuld met een aantal afwijkingsmogelijkheden, wisselend per bestemming.

Omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden
Een aantal bestemmingsartikelen is aangevuld met een vergunningplicht t.a.v. bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde.