Plan: | Witbrant Koolhoven 2012 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2011008-e001 |
Hoofdstuk 2 bevat de ´Bestemmingsregels´. In dit hoofdstuk komen de verschillende bestemmingen met bijbehorende bouwregels en gebruiksregels aan bod. Vaak is daarnaast sprake van een nadere eisen-regeling, een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden, wijzigingsbevoegdheden e.d.
Bestemmingen
In het plan komen de volgende bestemmingen voor:
Daarnaast zijn de volgende dubbelbestemmingen opgenomen:
1. Leiding-Gas
2. Leiding-Riool
De bestemming Agrarisch gebied heeft betrekking op het gebied ten westen van de Burgermeester Letschertweg.
De bestemming Bos is toegekend aan de gronden ten zuiden van de Witbrantlaan-Oost, een gedeelte tussen de Witbrantlaan-Oost en de spoorlijn, gronden ten westen van de Reeshofweg nabij de rotonde alsmede een strook grond ten oosten van Bredaseweg 529 en 531. Deze bosgebieden maken deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur zoals aangeduid in de Verordening Ruimte van de provincie Noord-Brabant.
Binnen de bestemming Groen zijn met name de grotere groene ruimten welke als structureel groen moeten worden aangemerkt en de groene verbindingen geregeld. Deze groenstroken vormen de groene dragers van het plangebied. Binnen de bestemming Groen zijn de gronden mede bstemd voor speelvoorzieningen, openlucht en sportieve recreatie, water en waterhuishoudkundige voorzieningen, fiets- en voetpaden, parkeer- en stallingsvoorzieningen. Voor wat betreft parkeer- en stallingsvoorzieningen is het nadrukkelijk niet de bedoeling de aangegeven bestemming Groen in de ruilen voor "grijs". Uitgangspunt is om flexibel in te kunnen springen op het aanleggen van een beperkt aantal parkeerplaatsen e.d. bij o.a. herinrichting van het opnebaar gebied zonder dat hiervoor tijdrovende ruimtelijke procedures moeten worden gevolgd.
Binnen de bestemming Maatschappelijk is opgenomen de in aanbouw zijnde school l (Reeshofcollege) tussen de Warmondstraat en de Wijboschstraat.
De gronden aan de oostzijde van de wijk Witbrant, nabij de rotonde op de Burgemeester Baron van Voorst tto Voorsteweg krijgen de bestemming Natuur (artikel 8) evenals het gebied tussen de vrijstaande woningen aan de Witbrantlaan-Oost en het bosgebied dat doorloopt tot aan de Bredaseweg.
De bestemming Natuur-Landgoed (artikel 9) is opgenomen voor de 'landgoederenzone' tussen de Bredaseweg en de wijk Koolhoven. Deze zone is op een extensieve wijze bebouwd. De zone is een onderdeel van een lange zone die doorloopt tot in de oude stad. Binnen deze bestemming zijn diverse functies aanwezig, niet alleen woningen maar ook een manege, een paardenhouderij en een productiebedrijf in aanhangwagens. Door middel van functie-aanduidingen zijn de diverse functies die aanwezig zijn dan wel mogelijk zijn in deze strook in het plan opgenomen. opgenomen.
Binnen de bestemming Verkeer zijn alle verkeer- en vervoervoorzieningen ten behoeve van het wegverkeer opgenomen. De nadruk ligt hier op de gebiedsontsluitingsfunctie voor gemotoriseerd en langzaam verkeer. Het betreft hier hoofdverzamelwegen, verzamelwegen en wijkontsluitingswegen. Tevens maken groenvoorzieningen deel uit van de bestemming voor zover deze niet onder de bestemming groen worden geplaatst. Van deze hoofdgroep afgeleide gespecificeerde bestemmingen binnen de Tilburgse plansystematiek:
Artikel 11 Verkeer - Railverkeer: deze bestemming heeft betrekking op verkeer-, vervoer- en verblijfsvoorzieningen en eventueel verblijfsgebied, ten behoeve van personen- en goederenvervoer via spoorwegen met bijbehorende voorzienigen waaronder bijvoorbeeld stationsgebouwen e.d.
Artikel 12 Verkeer - Verblijf: binnen deze bestemming ligt de nadruk op de erftoegangsfunctie voor gemotoriseerd en langzaam verkeer en/of de verblijfsfunctie voor voetgangers met alle bijkomende en ondersteunende voorzieningen en kunstwerken. Het betreft hier buurtstraten, woonstraten, woonerven, winkelerven en voetgangersgebied inclusief bijbehorende kunstwerken.
Binnen de bestemming Artikel 13 Wonen zijn uitsluitend grondgebonden woningen toegestaan. Ter plaatsen van de aanduidingen 'vrijstaand'en 'twee-aaneen'zijn uitsluitend vrijstaande en halfvrijstaande woningen mogelijk. Onder voorwaarden zijn tevens beroepsmatige activiteiten toegestaan als een aan huis gebonden beroep. Met afwijking kan worden meegewerkt aan het uitoefenen van bedrijfsmatige activiteiten. Hierbij moet worden gedacht aan activiteiten die inpasbaar zijn binnen een woonwijk en vrijwel geen overlast veroorzaken voor de directe omgeving. Qua uiterlijke verschijningsvorm dienen de beroepsuitoefeningen ondergeschikt te zijn aan de omgeving en wordt de oppervlakte die voor de beroepsuitoefening naar omvang beperkt. Een van deze hoofdgroep afgeleide gespecificeerde bestemmingen binnen de Tilburgse plansystematiek is de bestemming Artikel 14 Wonen - Gestapeld. Deze bestemming wordt gebruikt bij appartementenbouw en bij woningen die onderdeel uit maken van een gebouw dat twee of meer geheel of gedeeltelijk boven elkaar gelegen woningen omvat en uit twee of meer bouwlagen bestaat.
Bouwregels
De bouwregels bevatten een uitgebreide regeling ten aanzien van het oprichten van gebouwen en overige bouwwerken in het plangebied (bouwvlak, erf, bouwhoogte, regeling bijgebouwen, etc.). Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt in bouwregels voor (hoofd)gebouwen, aan- en uitbouwen en bijgebouwen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde en bouwwerken van algemeen nut.
Nadere eisen en omgevingsvergunning voor het binnenplans afwijken van de bouwregels
Vaak heeft het college de bevoegdheid om met in achtneming van de daarvoor geldende voorwaarden nadere eisen aan bouwplannen te stellen of afwijking van de bouwregels toe te staan.
Gebruiksregels
Bij de meeste bestemmingen worden regels omtrent het gebruik van gronden en bouwwerken gegeven, al dan niet aangevuld met een aantal afwijkingsmogelijkheden, wisselend per bestemming.
Omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en
werkzaamheden
Een aantal bestemmingsartikelen is aangevuld met een vergunningplicht t.a.v. bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde.
In de planregels is o.a. bij de bestemmingen Natuur, Natuur-Landgoed en Bos een vergunningplicht opgenomen om de natuurwaarden van het gebied te beschermen.
Wijzigingsbevoegdheid
Een aantal bestemmingsartikelen is aangevuld met een wijzigingsbevoegdheid t.a.v. bepaalde functies.