Plan: | Witbrant Koolhoven 2012 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2011008-e001 |
Zowel in Koolhoven als in Witbrant is een duurzaam watersysteem aangelegd, vuilwater is volledig gescheiden van regenwater en grondwater.
Voor regenwater en grondwater is het duurzaam watersysteem gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
Realiseren ontwatering door partieel ophogen.
Om de riolering en het hemelwatersysteem goed te laten functioneren zijn een aantal punten noodzakelijk:
Watersysteem Koolhoven
Het hemelwater van daken en verhardingen wordt opgevangen in een gescheiden stelsel wat het water (direct) afvoert naar verlagingen in het maaiveld. In deze verlagingen wordt het water geborgen en kan het infiltreren in de bodem. In totaal is 4,2 ha aan verlagingen aangelegd. Bij zeer hevige of langdurige neerslag stort het overtollige water via waterpartijen gelegen aan de westzijde van het plan (in totaal 2600 m2) middels een stuw en de Zwaantjesloop over op de Donge. Verder wordt in kleine groenstroken in de Lanen in Koolhoven-West een berging van 20 mm aangelegd voor het oppervlakkige afstromende hemelwater van de aanliggende wegen. Deze infiltrerende voorziening heeft een overstort naar het gescheiden stelsel.
Het vuilwater van het deel van Koolhoven ten oosten van de Donge wordt verpompt naar de riolering ten westen van de Donge. Het deel ten westen van de Donge voert het vuilwater onder vrij verval af naar het gemaal nabij de spoortunnel Dalem in Koolhoven-West.
De panden in het buitengebied aan de zuidzijde van Koolhoven zijn aangesloten op drukriolering.
Watersysteem Witbrant Oost
In Witbrant Oost is een duurzaam watersysteem aangelegd. Het hemelwater van daken en wegen wordt oppervlakkig afgevoerd naar waterwissels. De keuze voor oppervlakkige afvoer heeft geleid tot verfijnde maailveldshoogte bij aanleg. De maaiveldshoogte in openbaar gebied is afgestemd op het transport van hemelwater naar de waterwissels. In de waterwissels wordt het hemelwater vastgehouden, geborgen en zoveel mogelijk geïnfiltreerd in de bodem. In het plan is een totale bergingscapaciteit gerealiseerd van ca. 2,1 ha in waterwissels en 1,3 ha berging langs de zuid en oostrand van het plan. De waterwissels zijn aan elkaar gekoppeld, zodat er bij extreme regenval een escapemogelijkheid is via de spoorsloot naar een duiker onder het spoor, waar de wijk verbonden via het Reeshofbos met de singels in de wijk Huibeven (peil NAP + 6,50 m). Bij hevige regenval wordt het overtollige hemelwater afgevoerd via een overstort op 9,56 m + NAP, en een overstortleiding, rond 300 mm. Deelgebied Bosrand heeft berging gecombineerd met doorvoer afwatering percelen ten zuiden van Witbrant Oost.
In de zone langs het spoor was het niet mogelijk om hemelwater oppervlakkig af te voeren, daarom is hier gekozen voor inzameling via een ondergronds regenwaterriool naar waterwissels gelegen aan de Ankeveense straat en berging in twee retentievijvers.
In verband met het voorkomen van schijngrondwaterstanden is door de gemeente een verzameldrainageleiding aangelegd parallel aan het vuilwaterriool voor aansluiting van woningdrainage. Op deze leiding zijn tevens drainages aangesloten waarmee hemelwater van de patio's van de huizen wordt afgevoerd. Tevens biedt dit de mogelijkheid voor aansluiting van woningdrainage. Om verdroging tegen te gaan wordt in de verzameldrainageleiding een gestuwd peil gehanteerd. Hiertoe zijn op de aansluitputten op het oppervlaktewaterstelsel overstortmuren gerealiseerd, respectievelijk van NAP+9,65 m, NAP+9,91 m en NAP+10,57 m.
Watersysteem Witbrant West
In Witbrant West stroomt het hemelwater, via goten in de bestrating, naar de centrale infiltratiebedden bij de parkstroken. Het hemelwater afkomstig van daken en tuinen wordt daarom op maaiveldhoogte overgenomen en niet via ondergrondse leidingen. Samen met het hemelwater dat op de straat valt, stroomt het verder richting de parkstroken.
Met de infiltratie van het hemelwater bij de parkstroken worden de effecten van het bouwen op de natuur sterk gecompenseerd: het water dat niet meer op onverhard terrein valt komt toch grotendeels ten goede voor de grondwaterreserves. Omdat het extreem kan regenen, zit er in de infiltratiebedden een escape naar een waterberging. Om een ontwerpbui van ongeveer 40 mm te kunnen verwerken, is in Witbrant West een berging gerealiseerd van 6.520 m3. De verschillende bergingscompartimenten worden gerealiseerd op basis van een maximale waterschijf van 0,50 m. De peilen van de bodem worden minimaal 20 cm boven de maatgevende grondwaterstand.
Er ligt een overstort en duiker onder de spoorweg, om overtollig water, dat niet kan worden geborgen of geinfiltreerd, af te voeren richting de oppervlaktewaterpartijen van Campenhoef. Hierdoor krijgen de watergangen in Campenhoef een zekere doorspoeling en wordt de verdroging van dit gebied tegengegaan. Deze singels zijn gestuwd op 7,00 m + NAP, hun bodemhoogte is 5,50 m + NAP en beschikken over voldoende capaciteit om de overstortende hemelwater te verwerken.
Functies
Waterschappen Brabantse Delta voert een zodanig beleid dat oppervlaktewateren aan alle kwalitatieve en kwantitatieve eisen voldoen om zijn functies te vervullen. Deze eisen zijn gesteld aan het betreffende oppervlaktewater, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen.
In het Provinciaal Waterplan zijn daarop, na integrale belangenafwegingen, door de provincie waterhuishoudkundige functies toegekend.
De zogenaamde Europese kaderrichtlijn (2000/60/EG) heeft voorrang boven alle nationale wetten en beleid. De uitvoering daarvan leidt tot aangewezen wateren ecologisch in orde. Het waterschap en de gemeente hebben een voorkeursvariant voor de gemeentelijke maatregelen. Deze maatregelen zijn input voor het stroomgebiedsbeheerplan.
Het beleid van het waterschap is in grote lijnen weergegeven in de Keur waterschap Brabantse Delta (datum intrede 9 december 2009). Uit de Keurkaarten blijkt dat de bosgebieden rond Witbrant West en Oost keurbeschermingsgebied is.