direct naar inhoud van 6.1 Bestaand watersysteem
Plan: Witbrant Koolhoven 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2011008-e001

6.1 Bestaand watersysteem

6.1.1 Gebiedskenmerken

Het plangebied is gelegen in het stroomgebied van de Donge, en behoort zowel kwalitatief als kwantitatief tot het beheergebied van waterschap Brabantse Delta.

Koolhoven West is ongeveer 56 ha groot, en is overwegend woongebied evenals Witbrant Oost (26 ha) en West (28 ha). Ten zuiden van Witbrant ligt bosgebied.

Aan de zuidkant van het plangebied Koolhoven, langs de Bredaseweg, ligt de maaiveldhoogte op ca. NAP +9,4 m. In noordelijke richting neemt de maaiveldhoogte af tot ca. NAP +8,6 m. Bij het riviertje de Donge ligt het maaiveld iets lager dan op enige afstand ervan.

6.1.2 Bodem en grondwater

De bodemopbouw is afgeleid uit bodemkundig hydrologische onderzoeken Witbrant (1994) en Koolhoven (1996). In Witbrant is de bovenste 6 meter opgebouwd uit grof tot matig fijn zand, waarin op onregelmatige diepte lemige en/of veenhoudende laagjes voorkomen. In Witbrant Oost komen deze laagjes voor op een diepte tot 1,25 m-mv en 2,20 tot 3,90 m-mv, waardoor schijngronwaterstanden op kunnen treden. In Witbrant West komen deze lagen niet voor. In Koolhoven bevindt zich onder een teellaag een pakket van matig fijn tot matig grof, grindhoudend zand. Plaatselijk zijn hier wel storende lagen van sterk lemig of zeer sterk lemig zand aanwezig. Deze vormen echter geen aaneengesloten laag. Echter deze leiden niet tot stagnatie en schijngrondwaterstanden. Op een diepte van ca. 6 m. blijkt de grondopbouw te bestaan uit overwegend matig grof zand behorende bij de Formatie van Sterksel, zonder noemenswaardig aanwezigheid van leem. Dit zijn zeer goed waterdoorlatende zandlagen. In het oostelijk deel zijn matig fijne zandlagen met zwakke leemlenzen aanwezig. Dit zijn redelijk tot goed waterdoorlatende zandlagen.

Het plangebied ligt geheel in intermediair gebied. Deze gebieden vormen de overgang tussen infiltratie- en kwelgebieden, en worden afhankelijk van plaats en seizoen wisselend gevoed door neerslag of door toestroom van lokaal geïnfiltreerd grondwater. In droge perioden infiltreert neerslag; in natte perioden wordt overtollig neerslag afgevoerd. Er kan lokaal kwel voorkomen. Bij de zone langs de Donge komt kwel structureel voor.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2011008-e001_0006.jpg"   afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2011008-e001_0007.jpg"  

6.1.3 Riolering

Al het vuilwater stroomt af onder vrij verval naar een opvoergemaal, en wordt verder afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie Tilburg, in beheer van het waterschap De Dommel. Het plangebied is in de bestaande situatie volledig gerioleerd.