4.3 Archeologie, cultuurhistorie en monumentenzorg
A. Inventarisatie
Ad. 1. Historische geografie:
- Historische vlak- en lijnelementen; de Piusstraat wordt al in de zestiende en zeventiende eeuw vermeld.
- Het plangebied maakt deel uit van de noordoostelijke helling van het relatief hooggelegen centrale plateau van Tilburg, waarin zich direct ten zuiden van het gebied de Korvelse
Waterloop had ingesneden.
- Vanuit het plateau stak een aantal hogere uitlopers in het beekdal van de Korvelse Waterloop(o.a. ter hoogte van het gehucht Hogendries).
- De kaart van Diederik Zijnen uit ca. 1760 laat zien dat in een wat ruimere context het plangebied destijds voornamelijk bestond uit een akkergebied dat werd doorsneden door een aantal wegen, waaronder het Pelgrimspad, de weg van Tilborg na Oosterwyk en de Commerstraet, en waarin zich (gedeeltelijk) de nederzettingen Enthoven en Heuvel en de gehuchten Hogendries en 't Ven (Piusplein) bevonden. In het beekdal van de Korvelse Waterloop ten zuiden van het plangebied en rond Enthoven in het noorden lagen relatief natte gronden (graslanden).
Ad. 2. Archeologie:
- Het plangebied is niet gekarteerd op de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW) van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE);
- Het plangebied ligt op de Archeologische Waarschuwingskaart Tilburg (ArWaTi) in een gebied met hoge verwachting;
- Het plangebied ligt niet in of grenst niet aan een AMK-Terrein;
- ARCHIS en RAT; in de directe omgeving van het plangebied zijn geen archeologische vondsten of waarnemingen bekend.
- In 2007 is door Fontys Hogescholen Bilan een cultuurhistorisch en archeologisch bureauonderzoek voor het gebied Centrum Zuid uitgevoerd. Het plangebied maakt daarvan deel uit. In het onderzoek wordt aan het plangebied op grond van bekende bodemverstoringen geen tot een lage verwachting toegekend.
- Huidige archeologische verwachting; op grond van het hoge bebouwingspercentage van het perceel en daardoor veroorzaakte bodemverstoring tot op beneden de mogelijke vondstlaag, is de archeologische verwachting ter plekke nihil.
Ad. 3. Cultuurhistorische objecten en gebieden:
- De bij planontwikkeling betrokken panden zijn geen beschermde monumenten of MIP-panden.
- In de directe nabijheid van het plangebied zijn geen beschermde monumenten gelegen, wel enkele MIP-panden waaraan enige cultuurhistorische waarde kan worden toegekend. Dit zijn: Piusplein 51, 52, 53, 66, 67, 67 en 72 en Hoogvensestraat 6, 8, 10, 12, 15, 20, 22, 24, 37, 51, 53, 55, 58, 60, 62, 64, 66 t/m 71, 73, 76, 78, 80, 101 t/m 111 (oneven), 141, 143, 145, 147, 163, 165, 167 t/m 179 (oneven), 193, 202 en 204;
- De Piusstraat wordt op de cultuurhistorische waardenkaart van de provincie Noord-Brabant gewaardeerd als een historisch-geografische lijn van redelijk hoge waarde.
- Het plangebied is gelegen ten zuidwesten van een gebied dat deels in 1993 is aangewezen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht (Heuvelstraat/Sint Josephstraat e.o.) en dat grotendeels in 2011 zal worden aangewezen als rijksbeschermd stadsgezicht (Stadskern Tilburg).
B. Conclusie
Planrealisatie zal geen negatieve effecten hebben voor de cultuurhistorie van de locatie of de directe omgeving daarvan. Gelet op de reeds bestaande bodemverstoring en de geringe omvang van mogelijke nieuwe verstoringen wordt geen archeologisch vervolgonderzoek aanbevolen.