direct naar inhoud van 6.4 Duurzaam stedelijk waterbeheer
Plan: Koolhoven Buiten 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2010017-e001

6.4 Duurzaam stedelijk waterbeheer

6.4.1 Stedenbouwkundig ontwerp

Het stedenbouwkundig plan is op gesteld door WURCK, zie paragraaf 2.1.2.

Hierin is duidelijk de groen zones te zien waarin de retentie voorzieningen zijn gesitueerd. Deze bevinden zich overal tussen en rondom de bebouwingscontouren. De Koolhovenlaan wordt vanuit Koolhoven west verlengd tot aan de rotonde aan de Reeshofweg. Ter plaatse van de Donge zal een brug worden gerealiseerd.

6.4.2 Hemelwater
6.4.2.1 Watersysteem

Voor dit plan is het principe `waterneutraal bouwen´ gevolgd. Dit wil zeggen dat bij een toename van het verhard oppervlak, compenserende maatregelen worden genomen om piekafvoeren op te vangen. Door de aanleg van waterbergingen en/of infiltratievoorzieningen wordt water vastgehouden, geborgen en/of geïnfiltreerd.

Ten gevolge van de ontwikkelingen in Koolhoven Buiten zal het verhard oppervlak toenemen met ca. 9,4 ha. Vanuit de ontwikkeling Koolhoven West ligt er een verplichting om een tekort van 5.100 m3 waterberging te compenseren. Aangezien de twee delen van Koolhoven Buiten als afzonderlijke hemelwatersystemen worden beschouwd (er zal geen verbinding zijn middels duikers) dient de compensatie voor Koolhoven West in het fase 1 van Koolhoven Buiten gerealiseerd te worden.

Via een gescheiden stelsel voert het hemelwater af naar de waterbergingen die tussen en rondom de bebouwingsclusters zijn gesitueerd. Deze waterbergingen functioneren tevens als infiltratievoorziening. In het westelijk deel wordt ter plaatsen van de overloopvoorziening voor T=100 een stuw aangebracht waardoor de benodigde berging wordt gerealiseerd. De overstortconstructie richting waterloop de Donge heeft een hoogte van 8,01 m+NAP. Het overtollige water wordt afgevoerd naar de Donge. In het oostelijke deel is geen directe verbinding met de Donge voorzien, hier dient al het hemelwater te infiltreren in de verlagingen. Er zal wel een nooduitlaat gemaakt worden om in extreme situaties overlast te kunnen voorkomen.

De bodemhoogte van de waterberging wordt gerelateerd aan de peilhoogten waarvan de wateraanvoer komt. De bodem zal altijd lager of op gelijke hoogte liggen om compartimentering te voorkomen.

In het plan zijn een aantal poelen opgenomen. Deze poelen worden niet aangesloten op het hemelwatersysteem en worden dus geïsoleerd poelen. Deze zijn gesitueerd in de EHS langs de Donge.

6.4.2.2 Wateropgave

Aan de hand van uitgangspunten van Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Tilburg is de benodigde berging bepaald. Deze uitgangspunten resulteren in een totaal benodigde berging van 12.415 m3 (T=10). In Koolhoven Buiten fase 1 zal 8.957 m3 gerealiseerd worden, in fase 2 deel wordt de resterende 3.458 m3 gerealiseerd. Er is een faalberekeing uitgevoerd voor T=100 om vast te stellen of er geen onacceptabele schade optreedt bij inundatie. De peilstijging die bij T=100 wordt berekend wordt gebruikt voor het vaststellen van het peilenplan.

De maximale waterstand in de verlagingen moet altijd onder het aangrenzende wegpeil blijven. In de berekeningen is de maximale peilstijging berekend op basis van benodigde berging en beschikbare verlaging. Uit de berekening blijkt dat het waterpeil ruim onder het wegpeil en bouwpeil blijft.

Voor dit gebied geldt de afvoernorm voor stedelijk gebied. De maximale afvoer uit het gebied is 0,67 l/s/ha bij een neerslagsituatie met een herhalingstijd van 100 jaar.

In het totale waterhuishoudkundige plan dient de bergingsopgave nauwkeuriger berekend te worden aan de hand van een nauwkeurige inventarisatie van afvoerende oppervlakten en (minimaal) aan de hand van regenduurlijnen.

6.4.3 Vuilwater

Het vuilwater van het deel Koolhoven Buiten fase 2 wordt onder vrijverval afgevoerd richting een gemaal. Hiervandaan wordt het water middels een persleiding onder de Donge verpompt naar fase 1 van Koolhoven Buiten. Vervolgens wordt al het vuilwater uit Koolhoven Buiten vanuit fase 1 onder vrijverval afgevoerd naar het vrijverval riool in Koolhoven West. Ter plaatse van het huidige fietspad zal een verbinding worden gemaakt met het bestaande vuilwater riool.

Uiteindelijk wordt al het vuilwater uit Koolhoven middels een gemaal in Koolhoven West verpompt naar een gemaal in de wijk Dalem

6.4.4 Bouwpeilen en wegpeilen

De bouw- en wegpeilen in het plan zijn gerelateerd aan het natuurlijke hoogteverloop van het gebied. De T-hoogte varieert van 8,85+NAP tot 9,00+NAP en de weghoogte zit gemiddeld 0,20 m lager dan de aangrenzende de T-hoogte.