direct naar inhoud van 6.2 Gebiedskenmerken
Plan: Koolhoven Buiten 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2010017-e001

6.2 Gebiedskenmerken

6.2.1 Ligging en hoogte

Het plangebied Koolhoven Buiten is gelegen in het westen van Tilburg en maakt onderdeel uit van de Reeshof. In onderstaande afbeelding is de het plangebied weergegeven. Het gebied wordt ten noorden begrensd door de spoorlijn Tilburg-Breda en ten zuiden door de Bredaseweg. Ten oosten van het plangebied wordt is een bosrand met daarnaast de Reehofweg de grens en ten westen is de reeds ontwikkelde wijk Koolhoven-west de grens. Het plangebied wordt in twee delen verdeeld door watergang de Donge welke van zuid naar noord door het midden van het plangebied stroomt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2010017-e001_0003.png"

Het plangebied bestaat voor een deel uit braakliggend terrein (fase 1) en wordt momenteel voor een deel gebruikt als golfbaan (fase 2). De ontwikkeling van Koolhoven West is nagenoeg afgerond en in fase 1 is reeds een basisschool gebouwd. Een aantal jaren geleden is rondom deze school een verlaging aangebracht ter compensatie van een deel van het bergingstekort in de wijk Koolhoven west. In het plan van Koolhoven Buiten is deze compensatie opgenomen.

Het gebied is totaal circa 40 ha groot. De hoogte varieert van ca. 9,50+NAP nabij de Bredaseweg tot ca. 8,00-8,25+NAP aan de noordzijde van het plangebied. Ter plaatsen van waterloop de Donge ligt het maaiveld nog iets lager dan op enige afstand ervan.

6.2.2 Bodemopbouw

Om de geohydrologisch situatie in beeld te brengen is een het Bodemkundig / hydrologisch onderzoek "Koolhoven", Arcadis, december 1996 gedaan. In 2007 heeft Oranjewoud een controleonderzoek gedaan voor de planvorming, maar de onderzoeksresultaten zijn niet gehanteerd voor de afwegingen.

De bodem bestaat voor het overgrote deel uit zeer fijn, matig siltig zand. Het zand is plaatselijk zwak grindhoudend. Op sommige plaatsen worden wel storende lagen aangetroffen maar deze vormen geen aaneengesloten laag. Tijdens verkennend bodemonderzoek zijn geen verontreinigingen aangetroffen welke een belemmering zijn voor het beoogd gebruik, ontgronding en/of ontwikkeling.

De doorlatendheid van de bodem is overwegend goed, dit blijkt ook uit het functioneren van de huidige retentievoorziening die is gerealiseerd in fase 1. Daar waar storende lagen aanwezig zijn zal de doorlatendheid minder zijn, echter nog altijd voldoende om hemelwater te kunnen infiltreren.

6.2.3 Grondwater

De grondwaterstanden zijn in verschillende veldonderzoeken gemeten t.b.v. bovengenoemde onderzoeken. Hieruit is te concluderen dat de grondwaterstand zich bevindt tussen 6,80+NAP en 7,90+NAP met een gemiddelde grondwaterstand van 7,40+NAP. Bij de gemiddeld hoogste grondwaterstand is de ontwateringsdiepte overwegend groter dan 1,00 meter.

Het grondwater is licht verontreinigd met zware metalen, zoals ook in de omgeving vaker voor komt. Deze verhoogde waarden zijn in het verleden veroorzaakt door de Brabantse industrieën.

6.2.4 Oppervlaktewater

Het plangebied watert momenteel af op de aanwezige waterloop de Donge welke centraal in het plangebied is gelegen. Deze waterloop stroomt van zuid naar noord en valt onder het beheer van waterschap de BrabantsebDelta. Er is een stuw aanwezig in de waterloop nabij de Bredaseweg welke het achterliggende waterpeil reguleert.

Middels een duiker gaat de waterloop aan de noordzijde onder het spoor door en loopt dan verder in een natuurlijke zone richting het Wilhelminakanaal. Ter plaatsen van de duiker onder het spoor voegt zich ook de Zwaantjesloop toe aan de Donge. De Zwaantjesloop is een watergang die evenwijdig aan de spoorbaan langs Koolhoven west en Koolhoven Buiten fase 1 is gelegen. De stuwpeilen voor de Donge en Zwaantjesloop zoals door het waterschap gehanteerd zijn zomerpeil 7,75 m+NAP en in de winter 7,55 m+NAP.

In het plan is een brug geprojecteerd over de Donge. Bij het ontwerp in het waterhuishoudingplan dient er rekening gehouden te worden met de randvoorwaarden voor doorstroming, ecologie en beheer en onderhoud.

6.2.5 Riolering

In het plangebied is alleen riolering van de reeds gerealiseerde basisschool en riolering voor het huidige golfcentrum aanwezig. De riolering van de basisschool zal bij de ontwikkeling van fase 1 worden aangesloten op de nieuwe riolering.

Het golfcentrum (gelegen in fase 2) komt straks te vervallen, de bestaande riolering die daar dan aanwezig is zal worden verwijderd.