direct naar inhoud van 8.3 Hoofdstuk 2 van de regels: Bestemmingsregels
Plan: Veemarktkwartier 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2010008-e001

8.3 Hoofdstuk 2 van de regels: Bestemmingsregels

Hoofdstuk 2 bevat de ´Bestemmingsregels´. In dit hoofdstuk komen de verschillende bestemmingen met bijbehorende bouwregels en gebruiksregels aan bod. Vaak is daarnaast sprake van een nadere eisen-regeling, een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden, wijzigingsbevoegdheden e.d.

Bestemmingen
In het plan komen de volgende bestemmingen voor:

1. Bedrijf-Verkooppunt motorbrandstoffen

2. Centrum-Binnenstad

  • 3. Centrum-Horeca
  • 4. Gemengd 2
  • 5. Gemengd-Binnenstad
  • 6. Kantoor
  • 7. Maatschappelijk
  • 8. Verkeer
  • 9. Verkeer-Verblijf
  • 10. Wonen
  • 11. Wonen-Gestapeld

De bestemming Bedrijf-Verkooppunt motorbrandstoffen geldt voor het bestaande brandstofverkooppunt aan de Spoorlaan.

De bestemming Centrum-Binnenstad komt voor op locaties waar menging van centrumfuncties is toegestaan maar gelegen buiten het horecaconcentratiegebied. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan gebieden waar verschillende functies zoals detailhandel, bedrijven, kantoren, maatschappelijke instellingen, dienstverlening etc. mogelijk is. Beperking van functies is mogelijk vanwege specifieke locale omstandigheden en/of de omgeving door het op de verbeelding uitsluiten van functies. Het nieuw vestigen van horecagelegenheden in de categorie 1 is uitsluitend mogelijk via een binnenplanse afwijkingsbevoegd. De bestaande horecagelegenheden zijn met een aanduiding op de verbeelding weergegeven. De bestemming Centrum-Binnenstad is gelegd op het gebied rondom de Veemarktstraat, een stukje van de Tivolistraat (nrs. 102 t/m 138), Tivolistraat 50-52 en de locatie St. Josephstraat 133 (Duvelhok).

Voor het gebied gelegen aan de Heuvelring, de Heuvel (Korte Heuvel) en popcentrum 013 (Veemarktstraat 44), het gebied dat aangeduid is als horecaconcentratiegebied, is in het bestemmingsplan de bestemming Centrum Horeca opgenomen. Behalve de functies die ook zijn toegestaan binnen de bestemming Centrum Binnenstad zijn binnen deze bestemming ook horecavestigingen mogelijk van de categorieen 1 t/m 3.

De bestemming Gemengd 2 geldt voor het gedeelte van de Tiviolistraat dat is gelegen ten oosten van de Dunantstraat.

De bestemming Gemengd Binnenstad is opgenomen voor het gedeelte van de St. Jospehstraat (incl. het complex Bellevue op de hoek Heuvel-Tivoli-St. Josephstraat) en voor het gedeelte aan de Dunantstraar tussen de Tivolistraat (achter Faxx locatie) en de St. Josephstraat (het Duvelhok).

Voor het Interpolisterrein aan de Spoorlaan, inclusief de tuin, is de bestemming Kantoor opgenomen.

Binnen de bestemming Maatschappelijk is de religieuze instelling aan de Heuvelring opgenomen. Behalve religieuze instellingen mogen op deze gronden ook andere maatschappelijke voorzieningen gerealiseerd worden.

Binnen de bestemming Verkeer zijn alle verkeer- en vervoervoorzieningen ten behoeve van het wegverkeer opgenomen. De nadruk ligt hierbij op de gebiedsontsluitingsfunctie voor gemotoriseerd en langzaam verkeer. Het betreft hier hoofdverzamelwegen, verzamelwegen en wijkontsluitingswegen. Tevens maken groenvoorzieningen deel uit van de bestemming voor zover deze niet onder de bestemming groen worden geplaatst.

De bestemming Verkeer-Verblijf heeft betrekking op verkeer-, vervoer- en verblijfsvoorzieningen en eventueel verblijfsgebied, ten behoeve van personen- en goederenvervoer via spoorwegen met bijbehorende voorzienigen waaronder bijvoorbeeld stationsgebouwen e.d.

Binnen de bestemming Wonen, die voor de woningen aan de Dunantstraat geldt en een drietal woningen aan de J. Aartestraat, zijn uitsluitend grondgebonden woningen toegestaan. Onder voorwaarden zijn tevens beroepsmatige activiteiten toegestaan als een aan huis gebonden beroep. Met afwijkingsprocedure kan worden meegewerkt aan het uitoefenen van bedrijfsmatige activiteiten. Hierbij moet worden gedacht aan activiteiten die inpasbaar zijn binnen een woonwijk en vrijwel geen overlast veroorzaken voor de directe omgeving. Qua uiterlijke verschijningsvorm dienen de beroepsuitoefeningen ondergeschikt te zijn aan de omgeving en wordt de oppervlakte die voor de beroepsuitoefening naar omvang beperkt. Een van deze hoofdgroep afgeleide gespecificeerde bestemmingen binnen de Tilburgse plansystematiek is de bestemming Wonen-Gestapeld. Deze bestemming wordt gebruikt bij appartementenbouw. In het plangebied geldt deze bestemming voor het appartementencomplex aan de Tivolistraat.

Daarnaast zijn de volgende dubbelbestemmingen opgenomen:

1. Waarde-Archeologie.

2. Waarde-Cultuurhistorie.

Bouwregels
De bouwregels bevatten een uitgebreide regeling ten aanzien van het oprichten van gebouwen en overige bouwwerken in het plangebied (bouwvlak, erf, bouwhoogte, regeling bijgebouwen, etc.). Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt in bouwregels voor (hoofd)gebouwen, aan- en uitbouwen en bijgebouwen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde en bouwwerken van algemeen nut.

Nadere eisen en omgevingsvergunning voor het binnenplans afwijken van de bouwregels
Vaak heeft het college de bevoegdheid om met in achtneming van de daarvoor geldende voorwaarden en procedure nadere eisen aan bouwplannen te stellen of afwijking van de bouwregels toe te staan.

Gebruiksregels
Bij de meeste bestemmingen worden regels omtrent het gebruik van gronden en bouwwerken gegeven, al dan niet aangevuld met een aantal afwijkingsmogelijkheden, wisselend per bestemming.

Omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden
Een aantal bestemmingsartikelen is aangevuld met een vergunningplicht t.a.v. bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde.

Wijzigingsbevoegdheid
Een aantal bestemmingsartikelen is aangevuld met een wijzigingsbevoegdheid t.a.v. bepaalde functies.