Plan: | Veemarktkwartier 2010 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2010008-e001 |
De visie in dit gedeelte is gebaseerd op volgende basisgedachten:
In het kerngebied concentreert de gemeentelijke bijdrage zich op:
- gebouwontwikkeling op gemeentelijke grond. Dit houdt in:
De realisatie van een werkhuis voor 150 werkplekken aan de noordzijde van de garage. De plint van dit gebouw en op de begane grond van de Tivoligarage is voorzien voor detailhandel en horeca. Hiervoor verdwijnen de parkeerplaatsen ter plaatse van de overstekende vloeren in de garage en de parkeerplaatsen op maaiveld.
De realisatie van een doorgang naast MIDI op de locatie van de chinees;
- de inrichting van de openbare ruimte.
De ontwikkeling van de particuliere locaties wordt ondersteund door:
- het bieden van een maximale footprint voor toekomstige bebouwing met meer voorkanten;
- minimaal het behoud van het aantal m2 bvo die voorzien waren toen de bouwverordening gold, ook al wordt, ten gunste van de gebiedskwaliteit, meer samenwerking tussen de particuliere locaties verlangd.
In het kerngebied wordt het stadsweefsel hersteld door een combinatie van bestaande en nieuwe stadskamers en verbindingen.
Doel daarbij is:
Diversiteit van plekken.
Inzet is stadskamers te creëren met een eigen identiteit, bepaald door ligging, benadering, grootte, inrichting, activiteit en omliggende bebouwing.
Een levendig maaiveld.
De bebouwing sluit aan op het maaiveld met voordeuren, ramen, winkelpuien en terrassen.
Stedelijke eigenheid en intimiteit.
Het kerngebied moet aan de noordzijde beter worden afgebakend. De toegangen tot het gebied moeten ruimtelijk beter benoemd worden en de inrichting van de openbare ruimte moet de eigen identiteit van het gebied versterken. De basiskwaliteit van het kerngebied is een intieme stedelijke atmosfeer.
Verbindingen met omliggende stedelijke ruimten.
De Veemarktstraat in oost-west richting moet een betere relatie met de Interpolistuin tot stand brengen. De toegankelijkheid moet beter en de garage moet minder als hinderpaal worden ervaren. Het verbeteren van de toegankelijkheid is van belang om de relatie tussen het centrum en de tuin te verbeteren.
De Veemarktstraat in Noord-zuid richting moet het zicht op de koepelhal in de Spoorzone behouden. Het stuk niemandsland tussen de kantoren moet aangen amer worden en de oversteekbaarheid van Veemarktkwartier naar Spoorzone moet beter. Het behouden van de visuele relatie tussen het Kerngebied en de koepelhal is een belangrijke conditie om de programmatische relaties tussen beiden in de komende jaren te kunnen versterken.
De aansluiting van de Veemarktstraat op de Heuvelring ligt feitelijk te ver van de Heuvel. Om het gebied beter aan te knopen bij de Heuvel is het nodig naast MIDI en langs het Patronaat een nieuwe verbinding te leggen naar de Veemarktstraat. Dit betekent dat wordt ingezet op een doorgang tussen MIDI en de chinees.
Het verzoenen van de schaalverschillen.
Het stadsweefsel wordt ingezet om de samenhang van de verzameling losstaande gebouwen en hun schaalverschillen beter met elkaar te verzoenen.
De nieuwe bouwvolumes in het kerngebied die vallen binnen het beschermd stadsgezicht dienen zich in te passen qua hoogte en korrelgrootte. De referentiehoogte daarbij is MIDI, overeenkomstig 4 bouwlagen. Zowel stedenbouwkundig als architecturaal wordt ingezet op een optimale dialoog tussen oud en nieuw, met aandacht voor een passende morfologie en materiaalgebruik.
De nieuwe bouwvolumes in het kerngebied buiten het beschermd stadsgezicht situeren zich rondom en in de Tivoligarage en de kantoorlocaties aan de Spoorlaan. Deze locatie is de toegewezen plek voor de realisatie van het werkgebouw met 150 werkplekken.
De positie van deze volumes dient volgende doelen:
De structuur van de openbare ruimte, als netwerk van straten en pleinen, bepaalt niet alleen de publieke sfeer, maar maximaliseert ook bebouwingsmogelijkheden van de openliggende gronden. De nieuwe verbinding naast MIDI biedt nieuwe voorkanten aan de aangrenzende particuliere percelen van de Veemarktstraat waardoor de bebouwingsmogelijkheden verruimen.
Doel daarbij is:
Deel 1.
De wijzigingsbevoegdheid voor de bouwlocaties binnen het beschermd stadsgezicht in het kerngebied kan onder volgende voorwaarden worden toegepast:
Deel 2.
De wijzigingsbevoegdheid voor de bouwlocaties buiten het beschermd stadsgezicht in het kerngebied kan onder volgende voorwaarden worden toegepast:
De visie in dit gedeelte is gebaseerd op volgende basisgedachten:
In dit bouwblok zijn alle locaties afhankelijk van particuliere ontwikkelingen. De enige locatie waar de gemeente nog directe invloed kan op uitoefenen is de Faxx locatie welke onderdeel is van de samenwerking met Red Concepts.
Gezien de relatief goede staat van het bouwblok, het secundaire belang ten opzichte van het kerngebied en het feit dat acties voor herontwikkeling liggen bij het particulier initiatief, wordt voor het bouwblok enkel een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor de Faxx locatie. Indien initiatieven komen zullen deze via de normale procedures aan de stedenbouwkundige en gebiedsvisie worden getoetst om medewerking aan een planprocedure te verlenen.
De meer specifieke doelen zijn als volgt:
De wijzigingsbevoegdheid voor de Faxx locatie kan onder volgende voorwaarden worden toegepast:
Het Faxx gebouw:
De woningen op de Faxx locatie aan de Dunantstraat.