direct naar inhoud van 4.4 Volkshuisvesting
Plan: Veemarktkwartier 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2010008-e001

4.4 Volkshuisvesting

4.4.1 Woonvisie

Het gemeentelijk woonbeleid (zowel kwalitatief als kwantitatief) volgt primair uit de vierjaarlijkse WoonVisie. Hierin komen thema's en trends in het wonen aan de orde, worden actuele knelpunten geduid en worden de woonopgaven voor de komende jaren benoemd. Het centrale thema in de WoonVisie is het streven naar een 'stad in balans' , een stad waarin voldoende mate van differentiatie in het woningaanbod is zodat iedereen passende woonruimte kan vinden. Om meer aansluiting te vinden bij de huidige en toekomstige woonbehoeften is de gemeente in de WoonVisie ingedeeld in vijf woonmilieus: Centrum-stedelijk, Stedelijk-buiten-centrum, Groen-stedelijk, (Centrum)-dorps en Landelijk. Daarbij wordt per gebied aangegeven in welke richting het zich moet ontwikkelen om aan het gewenste woonmilieu te voldoen. Bij (woningbouw)ontwikkelingen in een bepaald gebied dient nadrukkelijk rekening te worden gehouden met deze woonmilieuopgave.

Veemarktkwartier

Het Veemarktkwartier ligt direct aan de binnenstad. De binnenstad is het belangrijkste centrumstedelijke woonmilieu binnen Tilburg. De WoonVisie geeft aan dat een versterking en uitbreiding van dit centrumstedelijke woonmilieu gewenst is. Daarnaast geeft de WoonVisie aan dat het centrumstedelijke woonmilieu zich uit dient te breiden via realisatie op voormalige bedrijventerreinen in/aan de Binnenstad en transformatie van woonmilieus in de omringende gebieden. Het Veemarktkwartier is één van deze gebieden. De omschrijving van dit woonmilieu is als volgt: een kleinschalig gebied met gemengd wonen, werken, een veelheid aan voorzieningen in de directe nabijheid, levendigheid (uitgaansgebied). Twee historische linten maken deel uit van het Veemarktkwartier: de Tivolistraat en de St. Josephstraat. Beide linten geven door hun statige panden een bijzonder karakter aan het gebied. Wonen en werken gaan hier samen. Toch zijn het beide relatief rustige linten, aangezien zij geen doorgaande verkeersfunctie hebben.

Een versterking van het centrum stedelijke woonmilieu betekent dat de woonkwaliteit verbeterd en aangevuld wordt met woningtypen die passen in een centrumstedelijk woonmilieu en waaraan behoefte bestaat. Kwaliteit betekent: ruimte, levensloopgeschikt, flexibiliteit, duurzaamheid. Appartementen (met behoorlijke buitenruimte) en stadwoningen in het duurdere koopsegment kunnen een toegevoegde waarde aan het centrumstedelijke woonmilieu leveren. Maar ook de realisering van woonwerkpanden, Atelierwoningen, hoogwaardige studentenwoningen, het creëren van een hofjesstructuur en particulier opdrachtgeverschap leveren hieraan een bijdrage. Wonen wordt in het Veemarktkwartier als aanvullend gezien en is kleinschalig van opzet.

Beide linten kunnen het unieke karakter van het gebied versterken door het centrumstedelijk woonmilieu aan te vullen met stadswoningen/appartementenvilla's in het hogere prijssegment. Dit vraagt bijzondere aandacht voor bijvoorbeeld architectuur, ontwerp en woningtypologie, waarbij individualiteit van bebouwing en het adagium 'geen wanden maar panden' als uitgangspunt geldt. Linten zijn ook prima plekken voor vormen van particulier opdrachtgeverschap, combinaties tussen wonen en werken en woonvormen voor bijzondere doelgroepen. Zo ontstaat in het Veemarktkwartier een zeer gevarieerd woon- en werkmilieu, waar veel doelgroepen zich thuis zullen voelen. Versterking van het karakter van de linten past binnen de door de gemeente uitgebrachte brochure 'Leidraad voor de Linten in de Oude Stad van Tilburg' (2009).

4.4.2 Nota Wonen en Monitor woningbouw 2010

Uit de Nota Wonen en de Monitor Woningbouw 2010 blijkt dat de aandacht van de gemeente en

de bouwprocespartners gericht moet blijven op kwaliteitsbevordering van de woningmarkt. Door de

economische recessie bestaat de verleiding om een woonproduct aan te bieden dat minder

toekomstbestendig is. Om aan te sluiten bij de structurele wens van consumenten een

kwaliteitsslag te maken, dient de beleidsfocus van de gemeente en de andere partijen zich te

richten op een gedifferentieerd aanbod naar woningtypen en woonmilieus.

Voorts beschikt Tilburg over meer dan voldoende plancapaciteit in diverse woonmilieutypen en kan daarmee ruimschoots in de woningbehoefte voorzien. De toevoeging van nieuwe planontwikkelingen, ook in het centrumstedelijke gebied zal steeds gespiegeld moeten worden aan reeds in gang gezette ontwikkelingen in het gebied.

4.4.3 Toetsingskader nieuwbouw appartementen

De gemeente heeft vanwege het surplus aan plannen voor de bouw van appartementen besloten nadrukkelijker sturing te geven aan de nieuwbouw van appartementen in Tilburg door bouwplannen te prioriteren. Prioritering zal plaatsvinden aan de hand van het in 2006 door de raad vastgestelde toetsingskader. Plannen worden getoetst aan het gewenst woonmilieu, ruimtelijk-stedenbouwkundige inpassing, consumentgerichtheid en de vraag of het plan onderdeel uitmaakt van een voor de gemeente prioritaire gebiedsontwikkeling.

4.4.4 Kwalitatief Woningbehoefteonderzoek

De gemeente Tilburg voert iedere vier jaar een Woningbehoeftenonderzoek uit. Het meest recente

onderzoek is uitgevoerd in 2008. Het Veemarktkwartier is hierin als onderdeel van de binnenstad opgenomen. Het aandeel alleenstaanden dat hier woont is hoog en de leeftijdsgroep 18 tot 35 jaar is het grootst. De woontevredenheid is hoog: 86% van de huishoudens in de binnenstad is tevreden of zeer tevreden met hun woning en hun woonbuurt.

De Binnenstad is een favoriete woonplek voor zowel jong als oud, starters als doorstromers. Relatief veel verhuisgeneigde doorstromers en starters noemen de binnenstad als een gewenste woonlocatie (men kon meerdere locaties opgeven). Maar, komt het aan op het kiezen van een woonmilieu, dan scoort het centrum stedelijke woonmilieu het laagst: 26% van de verhuisgeneigde huishoudens kiest hiervoor terwijl de voorkeur voor een groenstedelijk woonmilieu het hoogst is (41%).

4.4.5 Nota particulier opdrachtgeverschap

De gemeente Tilburg wil bevorderen dat mensen meer zeggenschap en keuzevrijheid krijgen in de bouw van woningen. Dat kan onder andere door particulier opdrachtgeverschap te stimuleren. Tot en met 2010 wil de gemeente Tilburg 16% van de nieuwbouwwoningen met particulier opdrachtgeverschap realiseren. Na 2010 wil de gemeente dit percentage continueren en waar mogelijk verhogen.

4.4.6 Nota Wonen-Zorg

De huisvesting van zorgbehoevenden (ouderen en gehandicapten) is een belangrijk aandachtspunt van het Tilburgse woonbeleid. Een belangrijke doelstelling is dat deze groep zoveel mogelijk wordt gemengd met de overige bevolking. Streven hierbij is wel dat er voldoende zorg, welzijn en diensten in de nabijheid zijn, dan wel gerealiseerd worden. Hiertoe is het principe van servicewijken ontwikkeld, waarbij woon-, zorg- en dienstverleningsfuncties in een bepaald gebied optimaal op elkaar worden afgestemd. Bij nieuwe uitleglocaties dient invulling aan dit principe te worden geven. Ten aanzien van woningbouwontwikkeling in bestaand stedelijk gebied geldt dat er gestreefd moet worden naar het creëren dan wel versterken van servicewijken.