Plan: | Veemarktkwartier 2010 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2010008-e001 |
In de oost-west richting is het Veemarktkwartier een gebied tussen het centrum - de Heuvel - en het woongebied - de Armhoefse Akkers. In de noord-zuid richting ligt het gebied tussen de Spoorlaan en de St. Josephstraat en sluit aan op het woongebied Hoogvenne. De gebieden die het Veemarktkwartier begrenzen zijn ruimtelijk-functioneel onderling erg verschillend.
Het plangebied bestaat uit twee delen. Het kerngebied met de Veemarktstraat en het bouwblok begrensd door de Tivolistraat, Dunantstraat en St. Josephstraat.
Kerngebied Veemarktstraat
De Heuvelring en de Heuvel met de St. Josephkerk, centraal naar het plein gericht en uitlopend naar de Korte Heuvel, geeft het gebied een belangrijk gezicht naar de binnenstad, maar bepaald meteen ook de tegenstelling tussen voor- en achterkant. Het homogene 19e eeuwse stadsbeeld met dominante kerk vormt een rand tegengesteld aan het gebied rondom de Veemarktstraat met braakliggende terreinen, openliggende achterkanten, ongedefinieerde openbare ruimten, hippe bebouwing naast verloederde bebouwing, een parkeergarage en parkeerveldjes die de onbestemdheid van gronden moet maskeren.
Aan de noordzijde wordt het gebied begrensd door grootschalige losstaande kantoorlocaties. De kantoren zijn georiënteerd op de Spoorlaan, maar de openbare ruimte biedt weinig verblijfskwaliteit en aansluiting op de binnenstad. Bovendien worden openingen benut voor insteken naar het achterliggende Veemarktkwartier om parkeerterreinen en het parkeergebouw bereikbaar te maken, wat de indruk van een samenhangend openbaar gebied niet bevorderd.
De route Heuvelplein - Korte Heuvel - St. Josephstraat - Prinsenhoeven - Hoevenseweg vormt een belangrijk lint binnen het stedelijk weefsel tussen centrum, de aangrenzende woonbuurten en de stadsrand. Het bindt de Heuvel, het veemarktkwartier, Hoogvenne, het havenpark Piushaven en AaBé. De route kenmerkt zich door functieverloop en de monumentale 19e eeuwse sfeer van villa's, fabriekscomplexen en militaire gebouwen die opgenomen zijn in beschermd stadsgezicht. De route is deels horecaconcentratiegebied bij de Heuvel en de Korte Heuvel. In de St. Josephstraat zien we kantoren en onderwijsinstellingen en een verkleuring naar woonfuncties met meer buurtgerichte detailhandel.
De Veemarktstraat ligt gedeeltelijk in het verlengde van de Telegraafstraat en de Poststraat en komt uit bij de onderdoorgang van de Tivoligarage. Dit gedeelte probeert een verbinding te leggen tussen Heuvelring en de Tivolituin, maar confronteert voetgangers met de in- en uitgang van de parkeergarage. Op het einde daarvan is een poort voorzien die toegang geeft tot de Tivolituin. Die verbinding is goed bedoeld, maar functioneert niet. Bovendien blijkt de toegang tot de tuin afgesloten.
De entree van de Veemarktstraat bij de Korte Heuvel en 013 is visueel gericht richting Spoorlaan en de koepelhal van de Spoorzone.
Bouwblok begrensd door Tivolistraat, Dunantstraat en St. Jospehstraat
Het bouwblok begrensd door de Tivolistraat, Dunantstraat, St.Josephstraat sluit zowel aan op het centrumgebied als op de achterliggende woongebieden Armhoefse Akkers en Hoogvenne.
De Tivolistraat bestaat uit een mix van woningen en kleine kantoorlocaties. De St. Josephstraat wordt vooral gekenmerkt door 19e eeuwse monumentale bedrijfsgebouwen, waaronder het Duvelhok, en villa´s.
De Dunantstraat wordt gekenmerkt door nieuwere rijtjeswoningen en de parkeerplaats achter het Faxxgebouw op de hoek met de Tivolistraat.