Plan: | Noordhoek 2010 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2010004-e001 |
De grote, oudere woonbuurt
De woonbuurt bestaat voor een kleiner deel uit gegroeide structuren en voor een groter deel uit een jongere, planmatig ontstane structuur. Rond 1900 kent het gebied zowel een gegroeide als een geplande structuur (de meeste woningen zijn van eigenaar-bewoners), echter de grootste diversiteit komt duidelijk voor in de gegroeide en in de oudere ontworpen straten. Lintbebouwing is in die tijd te vinden in het oostelijke deel van de Boomstraat, de toenmalige Lange Schijfstraat, de Noordstraat/Industriestraat, de huidige Elzenstraat-oost en langs de Laagstraat. Ook de Bredaseweg heeft een zeer gedifferentieerde lintbebouwing, alhoewel het hier om een geplande weg gaat. In de gegroeide lintbebouwde hoofdstructuur komt een menging van functies voor (die in de loop van de laatste decennia enige ontmenging te zien geeft ten voordele van het wonen) en dat in de geplande structuur, de zogenaamde "clusterbebouwing", de woonfunctie overheerst. Overigens zijn er oudere delen "ontworpen structuur", waar eveneens menging van functies voorkomt, met name de Bredaseweg en het noordwestelijk deel van de Noordhoekring.
Een jonger deel van de buurt is planmatig tot stand gekomen tussen 1920 en 1940, ook hier met overwegend ´eigen´ woningen. De eerste geplande woningbouw in het huidige binnengebied kwam tot stand langs de Watertorenstraat , de Eikstraat , de Sint Ceciliastraat en de Dyonisiusstraat.
Enkele binnen de woonbuurt vanuit de jaren 70 vrijgekomen locaties zijn ook weer voor woningbouw benut. Voorbeelden zijn de hoek Elzenstraat/Dyonisiusstraat (40 wooneenheden in middelhoge bouw), een blok woningen aan de Laagstraat, de Kastanjestraat en verschillende appartementencomplexen aan de zuidzijde van de Boomstraat. De ontwikkeling op de Regenboog-locatie is ook voornamelijk met diverse type woningen ingevuld.
De hoogbouw uit de jaren 60-70 langs de Hart van Brabantlaan omvat een 900-tal wooneenheden, daarnaast zijn er nog het ca 200 wooneenheden omvattende recentere woongebouw op de hoek Noordhoekring/Hart van Brabantlaan en het nieuwe wooncomplex aan het voormalige Hollandterrein. Het geheel aan hogere woonbebouwing langs de drukke Hart van Brabantlaan is een blijvend gegeven.
Menggebieden (wonen en andere functies)
Voor de woonbebouwing langs de Bredaseweg is kenmerkend dat er nogal wat voormalige winkel-woonhuizen voorkomen (nu woningen), terwijl er op de hoek bij de Diepenstraat eenvoudige vervangende nieuwbouw van recente datum staat. Langs de Bredaseweg - aan de noordzijde - heeft de horeca wel enige betekenis, en er komt een grote drukkerij voor, doch langs deze zijde van de weg betreft het overwegend wonen. De Bredaseweg (noordzijde) is ter hoogte van de kruising met de Ringbaan-West bebouwd met veelal vrijstaande herenhuizen, sommige hiervan zijn tot kantoor omgebouwd.
De functies langs het middelste deel van de Noordhoekring zijn erg afwisselend. Dit front herbergt een menging van kleinschalige functies in detailhandel- en dienstverlening, ook komt enige horeca voor; alles afgewisseld met wonen.
Langs de Boomstraat zijn er diverse kleinschalige functies te vinden. Het meest westelijke gedeelte rondom de kruising met de Elzenstraat is aan de noordelijke kant zeer gevarieerd. Hier zijn dienstverlenende functies te vinden in combinatie met bedrijfjes en woningen. Een andere straat waar andere functies aanwezig zijn is de Beukenstraat.
Begraafplaats
Deze functie is gelegen op de hoek Bredaseweg/Noordhoekring en beslaat ca 1,5 ha. Het complex heeft grote cultuurhistorische waarde.
Scholenlocaties
Binnen het plangebied zijn diverse scholen gelegen.
* "De Vuurvogel". Deze school aan de Eikstraat is gefuseerd met de buiten het plangebied gelegen “Centrumschool” en hiervoor wordt op deze locatie een nieuwbouw gerealiseerd.
* Montessorischool “De Elzen” is samengevoegd met de “Angela”-school. De fusieschool is gevestigd aan de Elzenstraat 14a. Het gebouw aan de Elzenstraat 64 verliest de functie als school en in de plaats zullen andere maatschappelijke voorzieningen verschijnen.
* Scholengemeenschap St. Odulphus (V.W.O./H.A.V.O.) aan de Noordhoekring. Deze school beslaat de ruimte tussen de begraafplaats en de Laagstraat en tussen Noordhoekring en Wilgenstraat. De school heeft al lang geleden aangeven een uitbreidingsbehoefte te hebben, maar er zijn geen concrete plannen gepresenteerd.
Overige bedrijven- en kantorenlocaties
Aan de Ringbaan-West heeft het Centraal Ziekenfonds (CZ) een zeer representatief hoofdkantoor. Hiernaast is eveneens een groot kantorenbouw gerealiseerd. Aansluitend langs de Ringbaan-West richting de Bredaseweg komt een 5-tal villa's op royale percelen voor, veel van deze huizen zijn tot kantoren omgebouwd.
Het complex van waterleidingbedrijf TWM vormt met zijn monumentale watertoren en statig kantoorpand, een markant geheel op de hoek Bredaseweg/Regenboogstraat. Het bedrijf omvat tevens vrij recent gebouwde kantoren en werkplaatsen, en vormt de hoofdvestiging van de maatschappij, die de drinkwatervoorziening verzorgt voor het grondgebied van de gemeenten Tilburg en Goirle.
Nabij de kruising met de Wilgenstraat aan de Bredaseweg bevindt zich een wat groter, nog vrij jong bedrijfspand waarin een drukkerij is gevestigd. Het betreft de drukkerij Gianotten.
Aan de Boomstraat, in het meest westelijke gedeelte, is ook een klein en zeer gemengd bedrijventerrein aanwezig.
Aan de Sint Ceciliastraat bevindt zich de voormalige vormenfabriek.
Verder komen er relatief weinig vormen van bedrijvigheid voor, het blijft bij een enkel confectieatelier, enkele timmerbedrijfjes, enige horeca en een minimum aan buurt- en andere kleinere winkels. Wel kan opgemerkt worden dat er in deze buurt maar weinig woonstraten voorkomen, waarbinnen geen ex-winkelwoonhuis tussen de woningen is te ontdekken.