direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijke structuur
Plan: Noordhoek 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2010004-e001

2.1 Ruimtelijke structuur

Het plangebied "Noordhoek" ligt aan de westzijde tegen de Ringbaan-West aan. De Hart van Brabantlaan vormt aan de noordzijde de begrenzing van het plangebied. Aan de oostzijde ligt De Noordhoek tegen het centrum van de stad aan, de Noordhoekring (onderdeel van de zogenaamde "city-ring") vormt de scheiding met de Binnenstad. Het plangebied wordt verder aan de zuidzijde begrensd door de Bredaseweg.

Het centrale plangebied kent voornamelijk laagbouw - op enkele schoolgebouwen en een bejaardencomplex na - met vaak vrij smalle straten. De in de loop van de tijd 'spontaan' gegroeide lintbebouwde stedelijke hoofdstructuur in het plangebied bevindt zich langs de oost- en zuidzijde: de Noordhoekring en de Bredaseweg. Ook secundaire gegroeide lintbebouwing ligt binnen het gebied, zoals de Boomstraat en de Elzenstraat met enkele uitlopers. Verder is het woongebied een geplande, ontworpen structuur (zogenaamde 'cluster'-bebouwing) met daarin een onderscheid tussen bouwblokken en zelfstandige gebouwen. Het plangebied is verder bezet met minder duidelijk gestructureerde (amorfe) bedrijfsgebieden. Grootschalige bebouwing (hoogbouw) is vooral aan de westelijke en noordelijke hoofdwegen te vinden.

Noordelijk deel van het plangebied / Hart van Brabantlaan

Het Plan in Hoofdzaak van 1953 voorzag in een aantal "doorbraakplannen" en de "oost-west boulevard", die samen met de Ringbaan-West als toekomstig belangrijkste assenkruis binnen de totale stedelijke verkeersstructuur werd gedacht. Deze weg werd in de periode '55-'65 gerealiseerd. In de periode '65 tot '75 werd de hier geprojecteerde hoogbouw dan ook voor een belangrijk deel gerealiseerd in de vorm van galerij-flatgebouwen. De meer westelijk gelegen flats vormen een strakke, lineaire, begeleidende structuur. Dit heeft een afsluitend effect voor het achterliggende gebied. Voor het woongebied ten zuiden van de Hart van Brabantlaan ontstaat dus een "achterkant"-sfeer door gebrek aan ruimte en door onaantrekkelijke ruimten en gebouwen. Grootschalige woningbouw is in 1978 op de locatie van de daartoe gesloopte Noordhoekse kerk gerealiseerd. Meer recente bebouwing aan de oostelijke kant van de Sint Ceciliastraat overbrugt zowel in bebouwingstypologie als in schaal het verschil tussen de kleinschalige woonbebouwing in de buurt en de hogere flats aan de Hart van Brabantlaan.

Diep in het oostelijke gedeelte bevinden zich deel-bouwblokken met grotendeels lagere woonbebouwing en een bouwblok met een middelhoog schoolgebouw. De bestaande bebouwing van de Acaciastraat is qua beeld en cultuurhistorisch vrij bijzonder, de betrokken panden geven een divers beeld van hoogwaardige architectuur (1850-1940).

Ringbaan-West

De Ringbaan-West heeft voor grote delen duidelijk een stedelijke allure. Er komen hier diverse bebouwingstypen voor. Ten noorden van de Bredaseweg staan een vijftal vrijstaande villa's. Op het aansluitende gebied is nu een kantorenterrein gerealiseerd, de bestaande kantoorbebouwing is grootschalig en sluit hiermee aan bij de woonbebouwing langs de H. van Brabantlaan en het West Point- complex.

Noordhoekring

De Noordhoekring biedt een zeer divers beeld. Deze vormt het westelijke deel van de cityring dat aan de centrumzijde begeleid wordt door vrij grootschalige, niet aaneengesloten gebouwen (overheidskantoren) met daarnaast aan noord- en zuideinde forse woonbebouwing. Vooral de westzijde van deze weg. Aan het noordeinde staat een grootschalig wooncomplex; het noordelijke straatdeel bestaat verder uit kleinschalige aaneengesloten bebouwing zonder veel architecturale waarde. Meer naar het zuiden staat het grootschalige - en qua architectuur waardevolle - gebouw van het Odulphuslyceum. Meest zuidelijk ligt het - cultuurhistorisch waardevolle - kerkhof.

Diep in de buurt langs de Boomstraat en de Laagstraat bevindt zich kleinschalige lintbebouwing, hoofdzakelijk woningen. De Laagstraat biedt een typisch en vrij ongeordend beeld. De Boomstraat met zijn lage bebouwing ziet er nog vrij authentiek en gaaf uit. Hogere bebouwing komt in dit gebied alleen noordwestelijk voor, ter plaatse van een voormalig klooster (nu een vrij nieuw bejaardentehuis). Van het oude complex is nog een vleugel en de kapel op het binnenterrein aanwezig. Een deel van de kloostertuin is omgezet in een openbare groen- en speelplek.

Bredaseweg

De Bredaseweg is als stadsentree minder belangrijk geworden na de voltooiing van het ringbaanstelsel, desondanks blijft het een belangrijke ontsluitingsweg. Het in het plangebied gelegen westelijke deel wordt begeleid door bebouwing die voor een groot deel allure heeft. De watertoren (rijksmonument) met bijbehorende 'villa' in 'engelse cottage'- stijl en het schuin aan de overzijde van de Bredaseweg gelegen monumentale klooster zijn letterlijk en figuurlijk hoogtepunten qua belevingswaarde voor deze stadsentree. Het woongebied achter de Bredasewegis met kleinschalige woonbebouwing en zijn ontworpen structuur vrij gaaf.

Bomenbuurt-oost

In het zuidelijke deel van dit gebied is een gave, homogene woonbuurt aanwezig met als kern het Lindenplein. Ruimtelijke - en functionele - conflictpunten zijn wel ontstaan bij de overgang van de oudere structuur (o.a. Boomstraat) naar de nieuwere aan weerszijden daarvan. De Wilgenstraat maakte - evenals de Sint Ceciliastraat - deel uit van een geplande noord-zuid-doorbraak, het noordelijkste deel van deze straat is een nooit voltooid deel van die ingreep. De ruimte bij de aansluiting van Boomstraat, Populierstraat en Elzenstraat heeft geen duidelijke structuur. Zowel hier als aan de Kastanjestraat is nieuwe bebouwing gerealiseerd.

Bomenbuurt-west

Deze woonbuurt vormt een gaaf geheel met in het noordelijk deel het Hagelkruisplein als een fraai accent. In het binnengebied is de enige afwijkende bebouwing, in de zin van een doorbreking van de geslotenheid van de straatwand, - niet echt storend - de school aan de Eikstraat.