direct naar inhoud van 9.5 Droogweerafvoer
Plan: Hoge Hoek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2009045-e001

9.5 Droogweerafvoer

Ten behoeve van het huishoudelijke afvalwater dient een afzonderlijke leiding aangelegd te worden in het nieuwbouwplan. Dit stelsel dient gedimensioneerd te worden op de toekomstige bebouwing in het plangebied. Het DWA-stelsel in het nieuwbouwplan wordt aangesloten op het bestaande rioolstelsel. In het plangebied wordt gemiddeld 120 liter vuilwater per dag geproduceerd per inwoner en afgevoerd naar het rioolstelsel (12l/inw/uur, gedurende 10 uur). Per woning wordt uitgegaan van een gemiddelde woningbezetting van 3 bewoners. Dit betekent dat er dus 3 x 120 liter = 360 liter per dag per woning wordt ´geproduceerd´.

Conform het planontwerp worden er circa 300 woningen gerealiseerd. Voor de berekening van het nieuw aan te leggen rioolstelsel wordt het totaal aantal te realiseren woningen van het nieuwbouwplan in beschouwing genomen. Dit resulteert derhalve in een afvoer van:

360 liter / dag x 300 woningen = 108.000 liter = 108 m³ per dag.

Het vuilwater in de deelplannen van de Overhoeken wordt verzameld afzonderlijk per deelplan en geloosd op de gemengde rioolstelsels van Berkel-Enschot. Het water stroomt verder af door de bestaande riolering tot het eindgemaal Zwarte Rijt, in beheer van het waterschap De Dommel. Dit gemaal is onlangs gerenoveerd, en bij de dimensionering van de pompen is rekening gehouden met de injecties van de Overhoeken. Dat is vastgelegd in het Afvalwaterakkoord (2007).

Het plan Hoge Hoek grenst aan het bestaande stedelijk gebied van Berkel-Enschot. De bestaande riolering aan de grens van het bestaande gebied is hoog gelegen, aangezien het eindstrengen betreft. De beste optie is dan ook het vuil water verzamelen tot een gemaal, en het met een persleiding transporteren tot de bestaande riolering.

De injectie is niet gewenst nabij de overstort Raadhuisstraat, door de kans op extra vervuiling bij overstort gevallen, en op de riolering van de Molenstraat, want dat water moet weer opgevoerd worden door het bestaande gemaal. De beste optie is de injectie op de riolen van de Kloosterstraat.

Bij niet al te grote hoogteverschillen van het maaiveld lijkt het meest technisch economisch aantrekkelijk het gemaal te situeren in het centrale gebied van het plan, zodat de te leggen riolering zo min diep mogelijk wordt. Het gemaal bestaat uit een natte kelder waar het vuilwater onder vrijverval verzameld wordt, en een bovenbouw voor de elektrotechnische uitrusting. Dit mini-utiliteitsgebouw is orde van grootte 4x3 m, en ongeveer 3 m hoog. Het moet toegankelijk voor onderhoudswagens vanuit het openbare ruimte zijn.