Plan: | Hoge Hoek |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2009045-e001 |
Het beleid omtrent Energie is vastgelegd in het Energiebeleidsplan Tilburg (2002) en richt zich op het verminderen van de energievraag, het gebruik van duurzame energiebronnen en het efficiënt omgaan met de energie. Bij alle nieuwbouw moet worden uitgegaan van een EPC-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 10% onder de geldende landelijke norm uit het Bouwbesluit.
Bij grote woningbouwprojecten (250 woning(-equivalenten) of meer), welke bijvoorbeeld middels een wijzigingsbevoegdheid of door sloop en nieuwbouw tot stand komen moet door de ontwikkelende partij een energievisie worden gemaakt en overlegd. In deze visie moet aandacht besteed worden aan de mogelijkheden voor eventuele nieuwe en/of aanvullende energie-infrastructuur (bijv. warmtesystemen, warmte/koude opslagsystmen), realisatie van duurzame en innovatieve energievormen en mogelijkheden voor energiebesparing. Ook in de energievisie dient te worden uitgegaan van een EPC-waarde van 10 % onder de wettelijke norm.
Op 22 februari 2010 is door AGEL adviseurs een energiescan uitgevoerd ten behoeve van het voorliggend plangebied. Deze energiescan is uitgevoerd aan de hand van het voor deze locatie opgestelde Programma van Eisen. In dit rapport zijn de verschillende mogelijkheden t.a.v duurzame energie in beeld gebracht. Daarnaast wordt hier een afweging gemaakt ten aanzien van de toe te passen mogelijkheden in het plan Hoge Hoek. De resultaten uit dit onderzoek zijn opgenomen in de rapportage `Energiescan Hoge Hoek`, d.d. 22 februari 2010, met kenmerk 20060434-01 definitief 03. Deze rapportage is als separate bijlage aan dit bestemmingsplan toegevoegd.
Doelstellingen
De navolgende doelstellingen zijn vastgesteld bij de realisering van het voorliggend plan:
Aanvullend zijn de volgende wensen opgenomen als kader voor de energiescan:
Conclusies
Van de meest kansrijke energieconcepten, die in het plan Hoge Hoek haalbaar zijn, is een EPL quickscan gemaakt.
Het resultaat van de EPL quickscan geeft aan hoe een (nieuw)bouw plan presteert ten opzichte van een referentieproject. Het referentieproject bestaat uit woningen met een EPC van 0,80; de eis van het bouwbesluit, voorzien van een gastoestel voor ruimteverwarming en warmtapwater. Er wordt geen koeling toegepast en er wordt geen groene stroom, die lokaal is opgewekt, toegepast. Dit resulteert in een EPL 6,6 voor het referentieproject. De EPL quickscan gaat uit van een energievoorziening die identiek is voor alle woningen in het bouwplan.
Mogelijke toepassingen zijn hierbij:
Hoewel in het rapport geen conclusies getrokken worden ten aanzien van de binnen het plan te realiseren duurzame ontwikkelingen dienen de in de rapportage genoemde uitgangspunten wel gerealiseerd te worden. De in de rapportage geeft aldus een eerste beeld van de verschillende toepasbare technieken in het kader van duurzaamheid.
In het Bouwbesluit is de minimale eis voor de EPC opgenomen. Bij het indienen van de bouwvergunningen van de diverse woningen dient ten minste worden voldaan aan de op dat moment geldende wetgeving c.q. Bouwbesluit.