Plan: | Hoge Hoek |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2009045-e001 |
Dit bestemmingsplan is deels een uitwerking van het onderliggende bestemmingsplan Spoorzone Berkel-Enschot. Dit bestemmingsplan is vastgesteld op 12 april 1999 en goedgekeurd bij besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op 9 november 1999, onder nummer 613666. Het grootste deel van het plangebied was daarin bestemd voor de functie ´woongebied´ met de nadere aanduiding ´uit te werken door gemeenteraad´. De noordzijde van het plangebied betreft een gedeelte van het bestemmingsplan ´Buitengebied ´94´. Als gevolg van de voorgestane planontwikkeling dient voor deze gronden tevens een bestemmingswijziging te worden verricht.
Ten behoeve van de uitwerking van het gebied ´uit te werken door de gemeenteraad´ is door de gemeente Tilburg het ´Ontwikkelingsplan Overhoeken Berkel-Enschot´ opgesteld, waarmee de gemeenteraad op 28 oktober 2002 heeft ingestemd. De in dit plan aangegeven programmatische uitgangspunten samen met de overige beleidskaders hebben als basis gediend bij de uitwerking van het stedenbouwkundig plan ´Overhoek, De Hoge Hoek, Berkel-Enschot´.
Dit bestemmingsplan betreft de juridisch-planologische regeling voor de voorgestane realisatie van het stedenbouwkundig plan Hoge Hoek. Daarom wordt het een ´ontwikkelplan´ genoemd. Het gaat hierbij immers voornamelijk om nieuwe functies en bebouwing. Het bestemmingsplan zal voorzien in grootschalige veranderingen in de ruimtelijke en functionele structuur in het plangebied. Niettemin worden bestaande functies, welke behouden blijven, overgenomen in het nieuwe bestemmingsplan.
Het ´ontwikkel´ bestemmingsplan heeft tot doel de oude bestemmingsplannen te vervangen door een nieuwe regeling aansluitend op de voorgestane ontwikkelingen. Een regeling die past bij het toekomstige ruimtelijke ordeningsbeleid van de gemeente Tilburg ten behoeve van zowel het ruimtelijk als het functioneel beheer van het gebied.
Met de term ´functioneel beheer´ wordt gedoeld op het in de toekomst toegestane gebruik van panden en percelen. In het nieuwe bestemmingsplan zal voor wat betreft het ´functioneel beheer´ worden aangesloten op de meest recente beleidsnota´s van de gemeente Tilburg op het gebied van detailhandel, horeca, verkeer, groen, volkshuisvesting etc. Dit beleid wordt beschreven in hoofdstuk 3. De uitwerking daarvan zal in het bestemmingsplan aan de orde komen in hoofdstuk 4.
De term ´ruimtelijk beheer´ heeft betrekking op de bestaande en te behouden bebouwing en de in de toekomst toegestane bouwvolumes in het gebied. In principe zal met de bebouwingsregels worden aangesloten op de eerder genoemde plansystematiek welke is gebaseerd op de reeds lang bestaande regeling in de Bouwverordening. Wat dit concreet betekent voor het bestemmingsplan, wordt nader toegelicht in hoofdstuk 5.
Het bestemmingsplan wordt gemaakt om tot een goede planologische regelgeving in het plangebied te komen en biedt uiteraard geen panacee voor eventuele (maatschappelijke) problemen in het plangebied.