direct naar inhoud van 4.6 Water- en milieubeleid
Plan: Buitengebied De Voorste Stroom
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008029-e001

4.6 Water- en milieubeleid

4.6.1 Waterplan en Waterstructuurplan

Het waterbeleid van de gemeente Tilburg is vastgelegd in het Waterplan (1997) en verder uitgewerkt en ruimtelijk vertaald in het Waterstructuurplan (2002). In het Waterplan zijn algemene doelstellingen geformuleerd met betrekking tot het gemeentelijk waterbeleid op de lange termijn, gebaseerd op de duurzaamheidsgedachte. Het Waterstructuurplan koppelt het actieprogramma uit het Waterplan aan ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente en geeft hiermee onder andere invulling aan water als ordenend principe. In het waterstructuurplan zijn de volgende hoofddoelstellingen voor het gemeentelijk waterbeleid opgenomen:

  • streven naar een duurzaam en veerkrachtig watersysteem;
  • optimalisatie van de waterketen; zuinig en efficiënt gebruik van water;
  • vergroten van de belevings-, ecologische, economische en recreatieve waarde van water.

Het bestemmingsplangebied is gelegen in het stroomgebied van de Voorste Stroom (onderdeel van het stroomgebied Beneden Dommel en Zandleij). Het behoort zowel kwalitatief als kwantitatief tot het beheergebied van waterschap De Dommel. Het is grotendeels een beekdal.

Het Waterstructuurplan doet over het bestemmingsplangebied de volgende richtinggevende uitspraken, deze zijn in een aantal gevallen uitgewerkt in het waterprogramma:

  • het evenwicht in de grondwaterbalans wordt hersteld door het vasthouden van gebiedseigen water en een beperkte onttrekking van water aan het grondwaterreservoir;
  • De Voorste Stroom heeft voorzover mogelijk een natuurlijk karakter en inrichting (herstel meandering en/of ecologische inrichting oevers (Wilhelminakanaal). (Waterprogramma, Oppervlaktewater project 1d en 1e);
  • zowel in de stad als in het buitengebied wordt gebiedseigen water vastgehouden. Dat gebeurt door afkoppeling van hemelwater in de stad en door waterconservering (onder andere peilopzet, stuwen, retentiegebieden) in het buitengebied;
  • de ecologische waarden van zandwinplassen worden verhoogd door natuurvriendelijke inrichting en beheer. (Waterprogramma, geen project);
  • de waterhuishouding in natte natuurgebieden – onderdeel van het ecologisch raamwerk – is verbeterd. Natte ecologische verbindingszones (poelenreeksen) versterken de samenhang tussen de natte natuurgebieden. (Waterprogramma, Oppervlaktewater project 3c);
  • renovatie/ innovatie RWZI Tilburg Oost (Waterprogramma, Gebruikswater project 2a).
4.6.2 Milieubeleidsplan – Zorgen voor Milieu is Samenspel 2006 -2010

Het Tilburgse milieubeleid kenmerkt zich door de cyclus van plannen, uitvoeren, controleren en bijstellen. Het eerste Gemeentelijke Milieubeleidsplan (GMP) van Tilburg dateert uit 1990 en is inmiddels een paar keer geactualiseerd: GMP-2 in 1996 en de GMP-impuls in 2000. Met 'De Koers', het milieubeleidsplan voor de periode 2001 t/m 2004 is 'De weg naar duurzaamheid', ingeslagen.

Met 'De weg naar duurzaamheid' stelde Tilburg een drietal strategische doelen:

  • Tilburg, complete stad;
  • Tilburg, duurzame stad;
  • Tilburg, leefbare stad.

Met de komst van het nieuwe Milieubeleidsplan 'Zorgen voor Milieu is Samenspel 2006 -2010' wordt deze weg naar duurzaamheid vervolgd. Accenten worden gelegd op Gezondheid, Ruimte, Bedrijvigheid, Samenleving en Samenwerking. Bij de aanpak van de milieuproblemen worden de pijlen vooral gericht op verbetering van de gezondheid door afname van milieuverontreiniging en door het zoeken naar de juiste balans tussen het verbeteren van milieukwaliteiten en ruimtelijke ontwikkelingen. Speciale aandacht gaat uit naar de milieuthema´s lucht, geluid, bodem, energie- en klimaat en biodiversiteit.

Bij het oplossen van de problemen is een belangrijke rol weggelegd voor bedrijven en burgers. Samenwerking tussen diverse actoren moet de solide basis vormen voor de realisatie van de in deze visie geformuleerde doelen. Geleidelijk is het politieke accent meer komen te liggen op de uitvoering en resultaatgerichtheid.

Het Milieubeleidsplan is een overkoepelend plan en schetst de richting en de kaders. Daaronder ligt per afzonderlijk milieuthema nog een meer gedetailleerd thematisch beleidsplan zoals voor bodem 'In goede Aarde', voor externe veiligheid 'Koersen op Veilig' en voor lucht 'Tilburg klaart de Lucht'. Elk plan kent een uitvoeringsprogramma. Daar wordt op hoofdlijnen per thema jaarlijks over gerapporteerd in de Milieubalans.

4.6.3 Bodembeleid gemeente Tilburg: in goede aarde

De nota 'In goede aarde' geeft aan hoe de gemeente te werk gaat bij bodemsaneringen in Tilburg. De aanpak van bestaande verontreiniging richt zich in eerste instantie op de ruimtelijke ambities van de stad. Bodemsanering wordt zoveel mogelijke geïntegreerd in deze projecten opgepakt. Tevens wordt voor de hele stad de bodemkwaliteit in beeld gebracht. Deze bodemkwaliteit wordt
vergeleken met de basiskwaliteit om vast te stellen waar nog onderzoek en sanering moeten plaatsvinden ofwel wat de werkvoorraad is tot 2030. Bij het wegwerken van de werkvoorraad stimuleert de gemeente dat anderen dan zijzelf, de gevallen van bodemverontreiniging saneren. Zoals door bedrijven op bedrijfsterreinen, projectontwikkelaars en in voorkomende gevallen door publiekprivate samenwerking.
Bij urgente gevallen wacht de gemeente eventuele ontwikkeling van plannen niet af. Waar mensen
gezondheidsrisico lopen of de verontreiniging zich snel verspreidt, dwingt de gemeente verantwoordelijke partijen de sanering ter hand te nemen. Zonodig start de gemeente zelf het saneringstraject op zonder de uitslag van eventuele juridische procedures af te wachten.Tot slot komt aan de orde hoe nieuwe verontreiniging wordt voorkomen en de wijze van voortgangsbewakingen verantwoording.

4.6.4 'Tilburg klaart de lucht', Luchtkwaliteitsplan Tilburg 2005-2010

Naar aanleiding van het Besluit Luchtkwaliteit heeft de gemeenteraad in december 2004 het Luchtkwaliteitsplan Tilburg 2005-2010 vastgesteld. De doelstelling van dit plan is om aan de in het besluit genoemde normen te voldoen. Het Besluit luchtkwaliteit en het luchtkwaliteitsplan richten zich op het hele Tilburgse grondgebied, uitgezonderd de werkplek. Er wordt geen onderscheid gemaakt in de kwetsbaarheid van functies.