Plan: | Buitengebied De Groene Zoom 2012 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008025-e001 |
In deze paragraaf wordt ingegaan op het gemeentelijk ruimtelijke beleid. Per beleidsdocument is kort de algemene inhoud samengevat. Ruimtelijk relevante lokale beleidsuitspraken zullen actief meegenomen worden bij de planvorming voor voorliggend bestemmingsplan Buitengebied De Groene Zoom.
Vigerende bestemmingsplannen (Gemeente Tilburg)
Voor het plangebied geldt op dit moment een aantal verschillende bestemmingsplannen, waaronder het bestemmingsplan Buitengebied 1994, bestemmingsplan Buitengebied Berkel-Enschot en Nieuwe Warande fase1.
Naast de belangrijkste bestemmingsplannen zijn nog enkele (postzegel)bestemmingsplannen, ruimtelijke onderbouwingen en diverse wijzigingsplannen opgesteld die richting geven aan de bestemmingen binnen het plangebied.
Ruimtelijke structuurvisie Tilburg 2020. Tilburg, stad van contrasten (Gemeente Tilburg, 2005)
In januari 2005 heeft de gemeenteraad van Tilburg de Ruimtelijke Structuurvisie vastgesteld. Deze Ruimtelijke Structuurvisie geeft de gemeentelijke kaders aan voor het beheer en ontwikkeling van stedelijk en landelijk gebied. De eigen identiteit en de mogelijkheden om deze te versterken staan hierbij centraal. De Ruimtelijke Structuurvisie beschrijft de visie op de meeste wenselijke ruimtelijke ontwikkelingen voor de komende 10 tot 15 jaar. De Structuurvisie is de ruimtelijke vertaling en onderlinge afstemming van de ambities van de gemeente op de gebieden wonen, werken, voorzieningen, recreatie, mobiliteit, natuur, water en landelijk gebied tot 2020. 'Tilburg, stad van contrasten' vormt het leidende thema voor de ruimtelijke ontwikkeling en beeld in de toekomst. Het is opgebouwd uit de thema's:
- Tilburg, stad in het landschap;
- Tilburg, meer dan de som van dorpen;
- Tilburg, opvallende stad.
In relatie tot het buitengebied in algemene zin geldt het volgende ruimtelijke thema: Tilburg stad in het landschap. Hierin staat de keuze voor behoud van het buitengebied voor natuur, recreatie en landbouw en het intensief bouwen in de bestaande stad centraal.
Op de plankaart Ruimtelijke Structuurvisie Tilburg 2020 geldt voor het plangebied grotendeels de aanduiding Studiegebied Noordoost. Op dit moment is de gemeente Tilburg bezig met het opstellen van het Structuurplan Noordoost 2020.
Structuurplan Noordoost 2020 (Gemeente Tilburg, 2009)
Het Structuurplan Noordoost 2020 is op 14 december 2009 vastgesteld. De Structuurvisie is een plan voor de toekomst van het gebied tussen Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. De ontwikkelingen die de gemeente met Noordoost voor ogen heeft zijn divers. De kern is te voldoen aan de woningbouw- en de bedrijventerreinopgave voor dit gebied, en tegelijkertijd bestaande waarden, zoals landschap, natuur en cultuurhistorie te behouden of te versterken. Essentieel in het plan is het behoud en verdere uitbouw van een centraal gelegen landschap. Dit landschap wordt binnen de planperiode van deze visie aan de noord- en oostzijde omringd door woningbouw en aan de zuidkant door bedrijvigheid. Dit landschap vormt de legitimatie voor de ontwikkelingen aan de randen van het landschap, zodat een geïntegreerde ruimtelijke ontwikkeling duurzaam gestalte krijgt. In totaliteit noemen we dit gebied het Landgoed de Nieuwe Warande.
Figuur Uitsnede plangebied Plankaart Structuurplan Noordoost 2020 en legenda (Gemeente Tilburg, 2007b)
Twee belangrijke thema's voor het structuurplan zijn:
- Tilburg, meer dan de som van dorpen. Om het dorpse karakter in het buitengebied verder te versterken zijn uitbreidingen in het buitengebied relatief kleinschalig van aard en wordt gebruik gemaakt van de cultuurhistorische waarden van het gebied.
- Tilburg, stad in het landschap. In geval van verstedelijking in het buitengebied is het doel zoveel mogelijk bestaande (natuurlijke) kwaliteiten van het gebied te handhaven en te benutten (natuur, recreatie, landbouw, cultuurhistorie).
Landgoed de Nieuwe Waranda wordt in totaliteit circa 650 ha groot. Hiervan wordt circa 250 ha ingenomen door een 'Centraal Landschap' en zijn de overige circa 400 hectares verdeeld over vier 'Kamers'. Deze kamers worden beperkt verstedelijkt. Overigens vallen de westelijke kamer geheel en de noordelijke kamer voor het grootste gedeelte buiten het plangebied.
Een tweetal opvallende punten uit het structuurplan is:
- De verplaatsing noordwaarts van de verbindingszone langs de Noordoosttangent. Deze verbinding wordt verder uitgewerkt in het Groene Mal verband.
- De verstedelijking (kleinschalige bedrijvigheid en/of woningbouw) van Berkhout, de zuidkant van Udenhout ten oosten van de spoorlijn naar 's-Hertogenbosch.
De gewenste toekomstige inrichting voor de verschillende 'kamers' wordt uitgewerkt in stedenbouwkundige ontwerpen.