Plan: | Buitengebied West |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008023-e001 |
Agrarisch - Agrarisch bedrijf
Deze bestemming is toegekend vanwege de overwegend agrarische functie van de gronden gelegen binnen deze bestemming. Een agrarische bedrijf is gericht op het voortbrengen van producten door middel van het telen van gewassen en/of het houden van vee op of met gebruikmaking van de open grond daaronder niet begrepen bosbouw. Naast de agrarische functie laat deze bestemming ook ondergeschikt extensief recreatief medegebruik toe. Het bepalen van de volwaardigheid is een separaat onderdeel bij het opstellen van het plan.
Regeling
De bestemmingsomschrijving staat agrarische bedrijfsuitoefening in de vorm van grondgebonden agrarische bedrijven toe. De intensieve veehouderijen zijn aangeduid. Daarnaast zijn wegen en paden, water en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan. Het bebouwen van de gronden is uitsluitend toegestaan binnen het bestemmingsvlak. De bestemmingsregeling biedt burgemeester en wethouders een aantal ontheffings- en wijzigingsbevoegdheden. De bij de agrarische bedrijven aanwezige bestaande paardenbakken (rijbakken) zijn opgenomen als aanduiding binnen het bouwvlak. Hetzelfde geldt voor paardebakken bij burgerwoningen. Nieuwe rijbakken zijn mogelijk via wijzigingsbevoegdheid.
Bedrijf
Deze bestemming is toegekend vanwege de bestaande bedrijvigheid op deze gronden. Het betreft hier bedrijvigheid, anders dan agrarische bedrijvigheid ofwel niet-agrarische bedrijvigheid. In het plangebied komen 4 bedrijven voor. De specifieke bedrijfsvoering is door middel van een aanduiding aangegeven.
Regeling
Naast de specifieke bedrijfsvoering zijn bedrijfswoningen toegestaan, mits aangeduid. Voorts zijn paden en wegen en parkeervoorzieningen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan. Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het aangegeven bouwvlak. Tevens is het maximale bebouwingspercentage opgenomen.
Het loonwerkbedrijf aan de Keizersakker 12a heeft de laatste 10 jaar illegaal uitgebreid. De Paraplunota Ruimtelijke Ordening staat loonwerkbedrijven een uitbreidingsmogelijkheid toe van maximaal 25% van het bestemmingsvlak dan wel van maximaal 25% van het toegestane bebouwingsoppervlak. Omdat in het geldende bestemmingsplan bestemmingsvlak gelijk was aan bebouwingsoppervlak is ervoor gekozen om in de onderhavige situatie het bestaande bestemmingsvlak/bouwvlak aan de oostzijde uit te breiden met 25%. Hierbij is conform het geldende bestemmingsplan opgenomen dat een strook van 5 meter van het bestemmingsvlak niet mag worden bebouwd. Ten behoeve van een zorgvuldige landschappelijke inpassing van de geboden uitbreiding heeft deze strook rond de uitbreiding de bestemming "Groen" gekregen.
Het pand Klein Tilburg 4 is 10 jaar geleden met medeweten van de gemeente aangekocht door een hondentrainingschool met kleine kennel. Het bedrijf heeft geen uitbreiding van de bestaande bebouwing nodig. Volgens de Paraplunota ruimtelijke ordening van de provincie Noord-Brabant geldt voor voormalige agrarische bedrijfslocaties dat onder voorwaarden de vestiging van een agrarisch verwant bedrijf is toegestaan. Het dient niet te gaan om locaties waarvan de bestemming kan worden gehandhaafd voor de opvang van te verplaatsen agrarische bedrijven en niet op locaties waar sloop van bedrijfsgebouwen heeft plaatsgevonden met gebruikmaking van de regeling ruimte-voor-ruimte. Voorwaarde is dat deze bedrijven passen in de omgeving. Dat betekent in elk geval dat de Groene Hoofdstructuur gevrijwaard moet blijven van een dergelijke vestiging. Verder mag het bedrijf in beginsel niet meer ruimte in beslag nemen dan het voormalige agrarische bouwblok. Buitenopslag is niet toegestaan tenzij deze noodzakelijk is voor het functioneren van het bedrijf. De locatie is niet geschikt voor de opvang van een te verplaatsen agrarisch bedrijf vanwege de ligging van het gebied binnen het tangentenstelsel de oprukkende stedelijke activiteiten (plannen voor bedrijventerrein Wijkevoort en De Groene Kamer), de beperkte omvang van het gebied, de hoge concentratie van burgerwoningen, de onregelmatige verkaveling en de aanwezigheid van landschapselementen maken het gebied niet (meer) geschikt voor de (her)vestiging van een agrarisch of een daarmee verwant bedrijf. Daarnaast kent het gebied om deze redenen ook geen duurzame locatie waardoor vestiging van een intensieve veehouderij uitgesloten is. Vestiging van een grondgebonden bedrijf is naast alle andere aangevoerde argumenten niet mogelijk vanwege het gebrek aan gronden in het gebied. Reden waarom nieuw- en hervestiging van agrarische en daarmee verwante bedrijven in het gebied expliciet zijn uitgesloten. Op de betreffende locatie heeft geen sloop van bedrijfsgebouwen plaatsgevonden met gebruikmaking van de regeling ruimte-voor-ruimte. Het bedrijf past in de omgeving qua aard, schaal en karakter. Om het agrarisch verwant bedrijf heen liggen nog twee voormalige agrarische bedrijven die thans gebruikt worden als paardenhouderij en een agrarisch bedrijf (geiten). Het bedrijf maakt gebruik van de bestaande bebouwing. Uitbreiding wordt niet toegestaan. Zoals reeds aangegeven zijn er plannen op aan de westzijde van het bedrijf een bedrijventerrein te ontwikkelen. Er is geen sprake van een Groene Hoofdstructuur maar van een Agrarische Hoofdstructuur. De omvang van het voormalige agrarisch bouwvlak is niet vergroot. Verder vindt er geen buitenopslag plaats.
De andere twee bedrijven in het plangebied zijn een bestaand aannemersbedrijf en een bestaand transportbedrijf annex fourage-handel, beide gelegen aan de Hultenseweg. Het transportbedrijf annex fourage-handel heeft om een uitbreiding van 15% van de bestaande bebouwing gevraagd en verkregen, conform provinciaal beleid.
Bedrijf - Nutsvoorziening
Deze bestemming is toegekend aan de aanwezige nutsvoorzieningen.
Regeling
Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het aangegeven bouwvlak.
Detailhandel
Deze bestemming is toegekend aan de caravanhandel aan de Hultenseweg. Naar aanleiding van de aanleg van de Noordwesttangent is er een planherziening opgesteld voor het betreffende bedrijf. Deze is in dit plan overgenomen.
Regeling
Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het aangegeven bouwvlak. Tevens is het maximale bebouwingspercentage opgenomen.
Recreatie - Recreatiewoning
Deze bestemming is toegekend aan gronden waar een recreatiewoning aanwezig is. De recreatiewoning is bestemd voor niet permanente bewoning ervan.
Regeling
Binnen deze bestemming is één recreatiewoning per bestemmingvlak toegestaan. Voorts zijn onder andere parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen en water en waterhuishoudkundige doeleinden toegestaan. In de bebouwingsregeling is aangegeven in hoeverre de gronden mogen worden gebouwd.
Sport
Deze bestemming is toegekend aan de manege aan de Oude lijn. Hiervoor is een aparte planprocedure gevoerd. De regeling in het bestemmingsplan sluit hierbij aan.
Regeling
Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het aangegeven bouwvlak. Tevens is het maximale bebouwingspercentage en de maximale goot- en bouwhoogte opgenomen.
Wonen - Buitengebied
Deze bestemming betreft de verschillende burgerwoningen binnen het plangebied, niet zijnde (agrarische) bedrijfswoningen. Het betreft hier het hoofdgebouw en eventueel aangebouwde en/of vrijstaande bijgebouwen.
Regeling
Binnen deze bestemming zijn woondoeleinden toegestaan, alsmede aan huis verbonden beroepen of bedrijven. In de bebouwingsregeling is aangegeven op welke wijze de gronden mogen worden bebouwd. De oppervlakte aan bijgebouwen groter dan de toegestane 75 m² valt onder het overgangsrecht tenzij er sprake is van cultuurhistorisch waardevolle bebouwing dan wel opslag op basis van de nota "Buitengebied in Ontwikkeling". Deze extra bebouwing wordt met een maatvoering en de aanduiding opslag aangeduid. Het gaat hierbij om de panden Hultenseweg 71 en 78 en Nieuwe Lijn 2 en 6. Voor het pand Hultenseweg 71 geldt dat hier 3 bijgebouwen staan van in totaal 176 m2. Omdat 75 m2 is toegestaan op basis van de bijgebouwenregeling worden 101 m2 via de maatvoeringsaanduiding aangeduid. Voor wat betreft het pand Hultenseweg 78 gaat het om 485 m2. Wat betreft het pand Nieuwe Lijn 6 gaat het om 286 m2. En wat betreft het pand Nieuwe Lijn 2 gaat het om 101 m2 en een MIP-schuur van 509 m2. Al deze bijgebouwen zijn positief bestemd op basis van de Beleidsnota "Buitengebied in Ontwikkeling" waarin is aangegeven dat hergebruik van VAB`s (Voormalige Agrarisch Bedrijven) in het buitengebied ten behoeve van statische opslag onder een aantal voorwaarden is toegestaan, buiten de locaties waarvan de agrarische bestemming kan worden gehandhaafd voor de opvang van te verplaatsen agrarische bedrijven. In de Toelichting is in Hoofdstuk 9 Inspraak en vooroverleg vrij uitvoerig aangegeven waarom het gebied niet beschikt voor de opvang van te verplaatsen bedrijven. Daarnaast kan gemeld worden dat dit voor de betreffende locaties ook niet mogelijk is vanwege de ligging van burgerwoningen in de directe nabijheid. Ook is voor de betreffende locaties geen gebruik gemaakt van de Rbv en de regeling "Ruimte-voor-Ruimte". Tot slot voldoen de drie locaties aan de voorwaarden: er wordt geen afbreuk gedaan aan de natuurlijke-, landschappelijke- en cultuurhistorisch waardevolle kwaliteiten en het hergebruik gaat gepaard met een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit, de VAB is niet gelegen in de GHS- natuur. De opslag zal niet ten dienste staan van een elders gevestigd niet-agrarisch bedrijf, er zal alleen opslag van naar hun aard statische goederen worden toegestaan, de opslag blijft beperkt tot maximaal 1000 m2. Er zal geen buitenopslag worden toegestaan. De effecten op de mobiliteit zullen beperkt zijn. Detailhandel wordt uitgesloten. De overige bedrijfsbebouwing zonder cultuurhistorische waarden wordt gesloopt.