direct naar inhoud van 5.2 Gebiedsbestemmingen
Plan: Buitengebied West
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008023-e001

5.2 Gebiedsbestemmingen

Om tot gebiedsbestemmingen te komen is gebruik gemaakt van provinciale beleidsmatige gegevens. Deze gegevens bestaan onder andere uit informatie uit de Interimstructuurvisie, Reconstructieplan, Aardkundig waardevolle gebieden-kaart (AWK), Cultuurhistorische waardenkaart (CHW) en de begrenzing van de EHS. Daarnaast is gekeken naar gemeentelijke informatie / plannen om de bestemmingsbepaling te completeren. Afhankelijk van de specifieke waarden in het gebied en de bron waaruit deze afkomstig zijn, is er een bestemming toegekend.

De waarden zijn opgesplitst aan de hand van de onderverdeling in de GHS-zonering en uit andere bronnen beschikbare landschappelijke waarden. De nadruk op de GHS-zonering volgt uit het provinciale vestigingsbeleid dat hieraan gekoppeld is en zijn doorvertaling behoeft naar het bestemmingsplan.

Streekplan (ruimtelijke hoofdstructuur) en Cultuurhistorische Waardenkaart (Noord-Brabant)   Bestemmingsplan  
GHS-Natuur: overig bos- en natuurgebied   Bestemming 'Bos'  
GHS-Natuur: ecologische verbindingszone   Dubbelbestemming Waarde - Ecologie  
AHS-landbouw: AHS-overig   Bestemming 'Agrarisch gebied'  
Indicatieve Archeologische Waarden – Hoog of middelhoog   Dubbelbestemming Waarde – Archeologie  


Agrarisch

Het plangebied is op verbeelding van de paraplunota aangeduid als AHS-overig. Alle agrarische gronden in het plangebied liggen binnen deze zonering. Er zijn op deze agrarische gronden, vanuit provinciaal oogpunt bezien, geen benoemenswaardige landschaps- en/ of natuurwaarden aanwezig zijn. Er is daarom in het bestemmingsplan één agrarische bestemming "Agrarisch" opgenomen.

Regeling

De bestemmingsomschrijving staat agrarische activiteiten, in de vorm van agrarische bodemexploitatie met bijbehorende voorzieningen toe. Daarnaast zijn wegen en paden, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en extensief recreatief medegebruik toegestaan.

Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen voor het bouwen van agrarische hulpgebouwen. Daarnaast hebben burgemeester en wethouders een aantal wijzigingsbevoegdheden.

Bos

Deze bestemming is van toepassing op de gronden waarop bos aanwezig is. Het betreft zowel bossen met de hoofdfunctie natuur als multifunctionele bossen en zowel grotere boscomplexen die onderdeel zijn van de ecologische hoofdstructuur (EHS) als kleine bosgebiedjes daarbuiten.

Middels deze bestemming wordt verzekerd dat de functies van het bos gehandhaafd blijven en/of zich verder kunnen ontwikkelen. Ook het behoud van met het bos samenhangende landschappelijke en natuurwaarden worden middels deze bestemming gewaarborgd. De bosgebieden zijn begrensd op basis van luchtfoto's, topografische gegevens en de bestaande bos- en natuurgebieden uit de EHS.

Regeling

Binnen deze bestemming worden de volgende doeleinden toegestaan: het behoud, herstel en/of ontwikkeling van het bos, het behoud, herstel en ontwikkeling van de landschappelijke en natuurwaarden, het behoud van (onverharde) paden, wegen en parkeervoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en extensief recreatief medegebruik. Op de gronden mogen uitsluitend bouwwerken ten behoeve van bos- en natuurbeheer, brandtorens en eenvoudige voorzieningen voor dagrecreatief medegebruik worden gebouwd. Daarnaast is ter bescherming van de gronden en hun waarden een aanlegvergunningenstelsel opgenomen voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde.

Bij de gebieden die wellicht in aanmerking komen voor natuurontwikkeling (bijvoorbeeld de ecologische verbindingszone) gaat het vooral om bestaande agrarische gebieden met hoge potenties voor natuurontwikkeling. In het plan is een regeling opgenomen voor wijziging een bestemming gericht op ontwikkeling van natuur.

De bestaande ecologische verbindingszone die door het plangebied loopt heeft op de verbeelding de dubbelbestemming Waarde - Ecologie gekregen.

Groen (landschapselementen)

Deze bestemming betreft de bestaande, voldoende brede groenelementen (minimaal 10 meter), onder andere die langs wegen en waterlopen, die uitsluitend een landschappelijke (groene) functie hebben. De landschapselementen zijn aangeduid binnen de bestemming.

De beeldbepalende bomen in het plangebied zijn door middel van een aanduiding op de verbeelding opgenomen.

Regeling

De gronden zijn bestemd voor (kleinschalige) landschapselementen, voorzieningen voor verkeer en verblijf en water en waterhuishoudkundige doeleinden. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegestaan voor zover deze ten dienste staan van de bestemming. Voor de beeldbepalende bomen is een beschermende regeling in de regels opgenomen.

Verkeer en Verkeer - Nationaal

Deze bestemming betreft de in het plangebied aanwezige nationale, interregionale, interlokale, lokale verharde wegen. Er is een onderverdeling gemaakt tussen de rijksweg en de overige wegen. De bescherming van de cultuurhistorische waarden van de onverharde wegen wordt in de betreffende gebiedsbestemming geregeld.

Regeling

Binnen deze bestemming zijn verkeersdoeleinden toegestaan. De gronden mogen niet met gebouwen worden bebouwd. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegestaan voor zover deze ten dienste staan van de verkeersdoeleinden.

Water

Deze bestemming is toegekend aan het binnen het plangebied aanwezige open water. Het water is als zodanig bestemd en vervult vaak meerdere functies (waterberging, recreatie, natuur). De leggerwaterlopen en een grote plas zijn opgenomen in de bestemming 'water'. Ter plaatse van waterlopen waar sprake is van een ecologische verbindingszone, zijn deze geregeld via de dubbelbestemming Waarde - Ecologie.

Regeling

Binnen deze bestemming is water, ten behoeve van aanvoer en afvoer, zoals watergangen, waterlopen en waterpartijen, oevers en taluds toegestaan. Daarnaast is de bestemming gericht op het behoud van bijzondere waarden van de oevers en oeverbeplanting. Tot slot zijn groenvoorzieningen, voorzieningen voor verkeer en verblijf zoals bruggen en steigers en dergelijke en recreatief medegebruik toegestaan. Binnen de bestemming zijn alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde ten dienste van het water toegestaan.

Waarde - Archeologie

Deze dubbelbestemming is toegekend aan de gronden die op grond van het archeologische onderzoek van Bilan (zie paragraaf 4.2.6) de aanduiding hoog/middelhoger archeologische verwachtingswaarde hebben.

Regeling

Aan deze dubbelbestemming is een aanlegvergunningenstelsel gekoppeld, waarmee archeologisch vooronderzoek verplicht wordt gesteld in het geval van (bosbouw- en bosaanleg)werkzaamheden in de bodem met een gezamenlijke omvang groter dan 100 m² en dieper dan 50 cm beneden maaiveld. Indien op het betreffende perceel archeologisch onderzoek is uitgevoerd en er is niets aangetroffen zal het aanlegvergunningvereiste van het perceel worden verwijderd.