direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke aspecten
Plan: Buitengebied West
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008023-e001

2.2 Ruimtelijke aspecten

Hieronder volgt een beschrijving van het plangebied aan de hand van de aspecten ondergrond, landschap en infrastructuur. De begrenzing van het plangebied is reeds aangegeven in het vorige hoofdstuk.

Ondergrond

Het plangebied ligt in het uiterste zuidwesten van het buitengebied van gemeente Tilburg. Oudere ijstijdafzettingen zijn hier in het verleden bedekt met een laag dekzand. Wind vanuit de zuidwest-noordoostelijke richting heeft voor opstuwing gezorgd. Het resultaat hiervan zijn parallel aan elkaar gelegen ruggen en welvingen Op de geomorfologische kaart (zie: onderstaande afbeelding) is dit zichtbaar. Hier zijn duidelijk de dalvormige laagten van de beekdalen van de Hultensche Leij en Groote Leij te herkennen. De beekdalen worden begrensd door welvingen en vlakten van dekzand. Het plangebied watert in noordelijke en noordwestelijke richting af.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2008023-e001_0002.jpg"
Uitsnede geomorfologische kaart (Provincie Noord-Brabant, 2005)

Landschap

Het plangebied is geheel gelegen binnen een jong zandontginningslandschap (zie: onderstaande afbeelding). Het landschap kenmerkt zich door een onregelmatig verkavelings- en wegenpatroon. Wegen worden op veel plaatsen begeleid door laanbeplanting.

Het landschap als geheel kan mede hierdoor worden beschouwd als een relatief kleinschalig landschap. Ook het bosgebiedje ten oosten van de Hultense weg draagt hier sterk aan bij. Bebouwing in het plangebied is deels als linten gerangschikt aan de wegen (o.a. Hultense Weg) binnen het plangebied. Ook verspreide bebouwing komt voor (o.a. Prinsenhoef en Wijkevoort).

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2008023-e001_0003.jpg"Uitsnede structuurkaart Landschap (Provincie Noord-Brabant, 2007)