Plan: | Binnenstad 2010 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008021-e001 |
Het plangebied omvat de oude binnenstad waaronder o.a. het winkelgebied, een deel van het Horeca-concentratie gebied en het 'dwaalgebied'. Voor het laatste gebied is de ambitie van de gemeente Tilburg om het enerzijds te verlevendigen en anderzijds te zorgen voor voldoende rust- en verblijfsmogelijkheden. Doel is te zorgen voor een prettig woonklimaat en een sociale veilige omgeving. Om dit doel te bereiken wil de gemeente goede randvoorwaarde scheppen om zo initiatieven in het gebied mogelijk te maken die een bijdrage leveren aan deze doelstelling. Ook voor het winkelgebied geldt dat er een menging is van wonen, werken en winkelen. Om dergelijke initiatieven en woningen naast elkaar te kunnen laten bestaan wordt voor de bestemmingen "Centrum - Binnenstad" en "Gemengd - Binnenstad" gebruik gemaakt van de bedrijvenlijst functiemening uit het boekje "bedrijven en milieuzonering" van de VNG (uitgaven 2009). Deze lijst kan toegepast worden voor een gebied dat zich kenmerkt door een sterke mate van functiemenging waarin woningen, winkels, kleine bedrijven en horeca tot de mogelijkheden horen. Uitzondering hierop vormen de als "(gestapeld)wonen" bestemde gebieden, dit zijn rustige woonwijken. In deze wijken worden dan ook uitsluitend wijkgebonden voorzieningen toegestaan.
Alle bedrijven in het plangebied zijn geïnventariseerd. Deze inventarisatie verschaft inzicht over de milieucategorie (hiervoor is gebruik gemaakt van de VNG-publicatie "Bedrijven en Milieuzonering" 2009) waarbinnen het bedrijf valt, hun activiteiten en de opslag van gevaarlijke stoffen. De inventarisatie is gebruikt om de bestaande bedrijven in het bestemmingsplan vast te leggen en eventuele strijdigheid met de bestemmingsbepaling te signaleren.
Bij de bijlage 'Staat van bedrijfsactiviteiten - functiemenging' behoort tevens een lijst met opslagen en voorzieningen. Dit is geen zelfstandige lijst maar moet gezien worden als een aanvulling op de 'Staat van bedrijfsactiviteiten - functiemenging'. De lijst is aangepast aan het gebied en de gebruikte systematiek voor de overige bedrijvigheid. Activiteiten uit deze lijst kunnen lijden tot een verzwaring van de milieucategorie van een bedrijf.
Het bestemmingsplangebied heeft in hoofdzaak een beheermatig karakter. Er wordt vanuit gegaan dat alle bedrijven voldoen aan de voorschriften uit de milieuvergunning of Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), en zodoende geen overlast veroorzaken voor de omgeving. Een aantal bedrijven is echter op basis van de hun activiteiten (milieucategorie) en de bestemmingsbepaling niet wenselijk op het betreffende adres. Deze bedrijven zijn met een afzonderlijke aanduiding in het plan opgenomen. Op basis hiervan mag een dergelijk bedrijf haar bestaande activiteiten voortzetten. Zodra deze bedrijven hun activiteiten beëindigen, moet worden voldaan aan de milieucategorie die bij de bestemmingsbepaling hoort. In het plan is een bijlage opgenomen met een lijst van bedrijven met een afwijkende milieucategorie.
In het gebied zijn verder nog twee activiteiten aanwezig die niet passen binnen de bedrijvenlijst functiemening. Beide activiteiten worden met een directe bestemming in het bestemmingsplan opgenomen. Het betreft de brandweer inclusief alle reparatie werkzaamheden aan de Fabriekstraat en het benzineverkooppunt (zonder LPG) aan de Noordhoekring. De brandweer zit al een geruime tijd op deze locatie en zorgt samen met de posten Vossenberg, Udenhout en Berkel-Enschot voor een goede bereikbaarheid voor het gehele grondgebied van de gemeente Tilburg. De inrichting is ingepast in de huidige omgeving. Ook het benzineverkooppunt (zonder LPG) is een gewenste activiteit in het gebied waardoor wordt voorzien in een goede spreiding met benzineverkooppunten binnen Tilburg. Voor deze inrichting wordt aan de richtafstanden voldaan uit het boekje Bedrijven en milieuzonering van de VNG. Omdat beiden activiteiten gewenst zijn in het centrum en ingepast zijn in de huidige omgeving worden deze bedrijven positief bestemd.
Voor de horecagelegenheden is aansluiting gezocht bij de indeling zoals vermeld in de planvoorschriften. Gezien de aard en samenstelling zijn horeca 1 en 2 inrichtingen die vanuit milieu oogpunt in te passen zijn in een gemengd gebied waarin woningen afgewisseld worden met diverse andere activiteiten. De gebieden waar een concentratie is van horecagelegenheden vallen onder de bestemming 'Centrum-Horeca'. Deze bestemming is gegeven aan de inrichtingen die liggen binnen het horecaconcentratie gebied. Dit gebied is zodanig gesitueerd dat hier activiteiten t/m horeca 3 mogelijk zijn. De Horeca 1 en 2 inrichtingen zijn gezien hun aard en samenstelling met het treffen van extra voorzieningen in te passen in de bestemmingen "Centrum - Binnenstad" en "Gemengd - Binnenstad". Deze inrichtingen vallen onder het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (het Activiteitenbesluit). Door het treffen van (akoestische)voorzieningen kan het horecabedrijf voldoen aan de normen uit het besluit. Op basis van het bestemmingsplan kan nieuwvestiging van horeca 1 en 2 inrichtingen binnen de bestemmingen "Centrum - Binnenstad" en "Gemengd - Binnenstad" alleen plaats vinden met afwijkingsmogelijkheid dan wel wijzingsbevoegdheid.