direct naar inhoud van 6.1 Bestaand watersysteem
Plan: Binnenstad 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008021-e001

6.1 Bestaand watersysteem

Gebiedskenmerken

Het plangebied is gelegen in het stroomgebied van de Voorste Stroom. Daardoor valt het onder het beheergebied van het waterschap de Dommel.

Terreinhoogte

Het terrein ligt op ongeveer 15,00 m + NAP, waarvan het merendeel in een relatief hogere rug, dan het in noordelijke richting dalend terrein van de omliggende Oude Stad. Het terrein nabij de Spoorlaan ligt op gemiddeld 14,50 m + NAP en de nabijheid van het Piusplein iets lager dan 4,00 m + NAP.

Bodem en grondwater

Uit globaal onderzoek blijkt de bodemopbouw over het algemeen te bestaan uit lemig zand; in de ondiepe ondergrond bevinden zich plaatselijk leemlagen die nauwelijks water doorlaten. Dit overwegend tot sterk waterremmend effect kan lijden tot schijngrondwaterspiegels.

De maatgevende grondwaterstand is ingeschat op basis van beschikbare gegevens op tussen ongeveer 12,75 m + NAP, in het zuidwesten, en 12,45m + NAP, in het oosten. De gemiddelde grondwaterstanden fluctueren tussen 11,55 m + NAP, in het zuiden, en 11,30 m + NAP, in het noordoosten. Het grondwater stroomt globaal in noordoostelijke richting. Met maatgevende grondwaterstanden van ruim 1 meter onder het maaiveld, is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende.

Oppervlaktewater en riolering

In of net buiten het plangebied, bevindt zich geen relevante waterpartijen. Op ongeveer 400 m ligt de Piushaven, met een nagenoeg vast peil van ongeveer 12,50 m + NAP.

In de bestaande situatie is een gemengd rioolstelsel aanwezig. Het afvalwater stroomt richting de zuiveringsinstallatie Tilburg, via het eindgemaal Moerenburg (voormalige zuiveringsinstallatie Tilburg Oost), beide in beheer van het waterschap De Dommel. Het plangebied in de bestaande situatie volledig gerioleerd.

In het gebied van de Magazijnstraat, Spoorlaan en een deel van het Pieter Vreedeplein, is het regenwater afgekoppeld van de gemengde riolering. Dit regenwatersysteem is aangelegd in het kader van de Spoorzone. Het regenwater van (voornamelijk) daken wordt verzameld tot een doorlatend riool in de Spoorlaan, waar het water infiltreert in de bodem. Het Harmonieterrein en delen van het park Schoolstraat zijn ook afgekoppeld.

Functies

Waterschappen De Dommel alsook Brabantse Delta, voeren een zodanig beleid dat oppervlaktewateren aan alle kwalitatieve en kwantitatieve eisen voldoen om zijn functies te vervullen. Deze eisen zijn gesteld aan het betreffende oppervlaktewater, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen.

In het Provinciaal Waterhuishoudingplan zijn daarop, na integrale belangenafwegingen, door de provincie waterhuishoudkundige functies toegekend. Dit vooruitlopend op de Europese Kader Richtlijn Water (KRW) waarin wateren dienen te zijn onderverdeeld naar typologie. Hierbij zal aquatische ecologie een prominent item zijn.

Het beleid van beide waterschappen is in grote lijnen weergegeven in de Keur oppervlaktewateren Waterschap De Dommel 2005 (vastgesteld op 29 juni 2005 en in werking is sinds 17 september 2005), en in de Keur waterkeringen en oppervlaktewateren waterschap Brabantse Delta (d.d. 29 juni 2005).

Uit de Keurkaarten blijken geen oppervlaktewateren met bijzondere waarde binnen het plangebied aanwezig te zijn.