direct naar inhoud van 3.3 Gemeente
Plan: Binnenstad 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008021-e001

3.3 Gemeente

3.3.1 Ruimtelijke Structuurvisie Tilburg 2020

De Ruimtelijke Structuurvisie Tilburg 2020 is een integraal ruimtelijk plan voor de gehele gemeente Tilburg. Deze visie is de opvolger van het 'Stadsbeheerplan Tilburg' uit 1990. De structuurvisie is de ruimtelijke vertaling en onderlinge afstemming van de ambities van de gemeente Tilburg op de gebieden wonen, werken, voorzieningen, recreatie, mobiliteit, natuur, water en landbouw tot 2020. 'Tilburg, stad van contrasten' vormt het leidende thema voor de ruimtelijke ontwikkeling en dus het ruimtelijk beeld in de toekomst; contrasten tussen stad en landschap, tussen de stad en de omliggende dorpen, maar ook tussen de stedelijke en de dorpse elementen in de stad. De ruimtelijke contrasten, die Tilburg karakteriseren, maken de kwaliteiten van de stad zichtbaar. Kiezen voor het benutten en versterken van deze kwaliteiten betekent een verbijzondering van Tilburg ten opzichte van de andere grote steden in Noord-Brabant: een prettige stad om in te verblijven met een goed voorzieningenniveau, woningen en arbeidsplaatsen voor alle geledingen van de bevolking en gelegen in een blijvend groene omgeving.

De speerpunten van de Ruimtelijke Structuurvisie zijn de volgende:

  • a. Het buitengebied van Tilburg is gevarieerd en wordt behouden en verder versterkt;
  • b. Primair wordt de invulling van de verstedelijkingsopgave gezocht in het bestaand stedelijk gebied (binnen de tangenten). Soms is benutting van het buitengebied echter onvermijdelijk, bijvoorbeeld om de vereiste variatie in woonmilieus aan te bieden. Ruimtelijke ingrepen in het buitengebied zijn altijd kleinschalig en worden alleen gerealiseerd op die plaatsen die op grond van de bestaande kwaliteiten van water, bodem, ecologie en cultuurhistorie zijn geselecteerd;
  • c. De kenmerkende ruimtelijke structuur van oude linten en historische driehoekige pleinen blijft altijd herkenbaar. Op enkele plaatsen in de stad wordt op verantwoorde wijze geïntensiveerd. Op plekken met een hoge dynamiek is hoogbouw toegestaan;
  • d. De noodzakelijke intensivering van het stedelijk gebied mag niet ten koste gaan van het structurele groen in de stad.

De Ruimtelijke Structuurvisie Tilburg 2020 is door de gemeenteraad vastgesteld in januari 2005.

3.3.2 Masterplan Binnenstad

Masterplan Binnenstad

Het Masterplan Binnenstad, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 15 december 2003, geeft voor een periode tot ca. 2015 de ruimtelijke en economische ontwikkelingsrichting voor de binnenstad en het fysieke en sociale beheer van de binnenstad weer. Dit is gedaan vanuit de algemene doelstellingen voor de binnenstad, te weten leefbaarheid, bereikbaarheid, aantrekkelijkheid en veiligheid. In 2008 is gestart met de actualisatie van het masterplan Binnenstad. Dit heeft geleid tot een rapportage van adviesburo BRO, over het toekomstig ontwikkelingsbeeld van de binnenstad. In het coalitieakkoord Tilburg 2010-2014 is opgenomen dat de visie van BRO als vertrekpunt wordt genomen voor de verdere positionering van de binnenstad en een integrale visie over de ontwikkeling van het commerciële hart van de binnenstad. In de rapportage van BRO wordt uitgegaan van het maken van goede verbindingen tussen de verschillende te onderscheiden vestigingsmilieus in de binnenstad. De visie zal in de loop van 2010 worden geactualiseerd.

Belangrijke aandachtspunten in deze op te stellen visie zijn:

  • de identiteit van de binnenstad;
  • het afmaken winkelrondje;
  • de verbindingen met de spoorzone;
  • de ontwikkeling van het Veemarktkwartier;
  • het creëren/stimuleren van het dwaalgebied Binnenstad west,
  • Verbinding binnenstad - centrum zuid (Koningsplein) - Piushaven
  • Tilburg als studentenstad en
  • vergroening binnenstad.

Naar verwachting zal hierover deze visie In de loop van 2010 nadere besluitvorming plaatsvinden.

3.3.3 Ontwikkelingsvisie Binnenstad West

De visie op het dwaalgebied Binnenstad-West, zoals door het college vastgesteld op 3 november 2009, beoogt het tot ontwikkeling brengen van een gebied waar men wordt verrast en verleid om 'zonder specifiek doel' rond te lopen: te dwalen. Zonder het wonen in de binnenstad geweld aan te doen wordt de vestiging bevorderd van met name kleinschalige en gespecialiseerde winkeltjes en kleinschalige horeca. De aanwezige (cultuur)historie, monumentale panden en binnenhofjes worden beschermd en zo mogelijk ingezet om nieuwe functies te kunnen huisvesten. De vermenging van de vele functies zorgt in combinatie met de beoogde kleinschaligheid voor de 'verleiding' van de bezoeker naar/in dit gebied.

3.3.4 Overige gemeentelijke structuurvisies

Tilburg kent één thematische structuurvisie, de Structuurvisie Water en Riolering Tilburg(SWR).Hierin is opgenomen het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP), waarin Tilburg haar beleidsmatige invulling geeft aan de gemeentelijke zorgtaken voor afval-, hemel-, en grondwater. Deze zorgplichten zijn aangepast per 1 januari 2008, waardoor gemeentelijke taken zijn uitgebreid. Daarnaast heeft Tilburg er expliciet voor gekozen overige waterdossiers te actualiseren en eveneens op te nemen in de structuurvisie.