Plan: | Udenhout 2008 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008018-e001 |
In het plangebied bevinden zich op grond van de Monumentenwet 1988 en de gemeentelijke monumentenverordening diverse beschermde monumenten. De bebouwing uit de periode 1850 – 1940 is geïnventariseerd in het Monumenten Inventarisatie Project (MIP). Deze bebouwing heeft geen formeel beschermde status maar komt wel voor op de cultuurhistorische waardenkaart van de provincie Noord-Brabant en wordt daar ook als waardevol beschouwd. Ook uit deze periode bevinden zich diverse waardevolle panden in het plangebied. Voor de architectuur en stedenbouw uit de periode na de Tweede Wereldoorlog dient onderzoek uit 2005 als basis.
De volgende waardevolle en/of kenmerkende objecten bevinden zich in het plangebied:
Architectuur en stedenbouw 1940-1970:
Uit het BILAN-rapport blijkt dat het plangebied tot in het begin van de twintigste eeuw doorkruist werd door een aantal wegen en paden, die mogelijk teruggaan op een zeer oud padenpatroon. Bij de aanleg van de uitbreidingswijken is een deel van het netwerk van wegen en paden verloren gegaan. Het tracé van enkele van deze wegen en paden is echter nog deels herkenbaar in het huidige wegenpatroon. Naast het oude wegenpatroon bevinden zich ook nieuwere lijnen en elementen (tot circa 1950) in het plangebied die historisch geografisch waardevol zijn:
Een deel van Udenhout heeft een bijzondere stedenbouwkundige waarde. Het gaat daarbij om de oude kern van Udenhout (boshoevenederzetting) met een karakteristiek patroon met langgerekte, breed geprofileerde straten (Groenstraat - Slimstraat), met haaks daarop 'kruisstraten'. Kenmerkend zijn de wijdse (kassei)wegen met laanbeplanting en bebouwing (veelal 1850-1900) voorzien van voortuinen.
De gemeente Tilburg is voornemens de kom van Udenhout, bestaande uit de drie hoofdstraten (Kreitenmolenstraat, Slimstraat, Groenstraat) en een deel van de Schoorstraat, inclusief een deel van de achterliggende percelen, voor te dragen als Beschermd Dorpsgezicht waarna een bestemmingsplan voor dat gebied zal worden opgesteld.
De beschermde monumenten en gebieden (rijks- en gemeentelijke monumenten en beschermde stadsgezichten) vallen onder separate besluitvormingsprocedures, met name de Monumentenwet 1988 en de Monumentenverordening gemeente Tilburg. In geval van wijziging van bestemmingen van percelen waarop deze wet- en regelgeving van toepassing is, zal de cultuurhistorische waarde een afwegingsfactor zijn.
De cultuurhistorisch waardevolle objecten en structuren, zoals opgenomen in het Monumenten Inventarisatie Project, niet tevens voorzien van een geautoriseerde status (rijks- of gemeentelijk monument), en die uit de naoorlogse periode (wederopbouw), hebben geen officieel beschermde status. Desondanks dient in eventuele planontwikkeling rekening gehouden te worden met deze elementen, waarbij gestreefd dient te worden naar behoud. Hergebruik verdient de voorkeur boven sloop en vervangende nieuwbouw.