Plan: | Udenhout beschermd dorpsgezicht |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008017-e001 |
Binnen de gemeente Tilburg is een groot aantal wetten en beleidsstukken met betrekking tot natuur en groen van kracht. De bescherming van groen- en natuur vindt plaats op Europees, Rijks-, provinciaal en gemeentelijk niveau en is gericht op bescherming van gebieden enerzijds en soorten anderzijds.
Op rijksniveau zijn Natuurbeschermingswet 1998, Flora- en faunawet en Boswet van kracht. De Natuurbeschermingswet 1998 (vastgesteld in 2006) biedt bescherming aan gebieden met bijzondere waarden, zoals de Natura2000-gebieden. De Flora- en faunawet (2002) beschermt vrijwel alle in het wild voorkomende planten- en diersoorten (incl. de soorten, die genoemd worden in het Verdrag van Bern, de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn). In de Boswet (1961) is de kap van individuele bomen en bos buiten de bebouwde kom geregeld.
Gebiedsbescherming
Hieronder is de betekenis voor het bestemmingsplan aangegeven met bijbehorende kaart (bron: www.brabant.nl). De relevante gebiedsbescherming is opgenomen in de Provinciale Verordening Ruimte (via de link http://www.brabant.nl/kaarten/verordening-ruimte-fase-1.aspx.).
Ruimtelijke ordeningkaarten
Kaart Verordening Ruimte - Fase 1 vastgesteld
Ecologische hoofdstructuur
Op 2 locaties ten noordwesten van de Groenstraat - Schoorstraat (zie locatie 1 en 2) is sprake van overlap met de EHS.
Locatie 1 betreft bestaand bos met doeltype N14.03 (Haagbeuken- en essenbos) (Bron: Natuur en landschap kaarten - Beheertypenkaart en Ambitiekaart).
Locatie 2 betreft 'nog om te vormen natuur' (doeltype N11.01 Droog schraalland; Bron: Natuur en landschap kaarten - Ambitiekaart).
Vanuit de Verordening Ruimte is Artikel 3.1.3. 'Bescherming van de ecologische hoofdstructuur' van toepassing, bestaande uit de volgende bepalingen:
Naast de begrensde EHS heeft de provincie op de kaart 'Beheertypekaart - Natuurbeheertypen' buiten de EHS een terrein bij Achthoeven aangeduid (locatie 3) als doeltype 'N12.08 Ruigteveld' (Bron: Natuurbeheerplan 2010 in Ontwerp - ter inzage Beheertypekaart - Natuurbeheertypen). Aangezien dit perceel geen deel uitmaakt van de EHS is deze aanduiding (formeel) niet bindend.
Ecologische Verbindingszone
Op de kaart bij de Verordening Ruimte Fase 1 is direct grenzend aan de westkant van het plangebied een Zoekgebied Ecologische Verbindingszone (EVZ) aangegeven. De breedte van het zoekgebied bedraagt 25 of 50 meter, afhankelijk van of het landelijk respectievelijk stedelijk gebied betreft. Het zoekgebied is gekoppeld aan de ligging van een kavelsloot tussen het perceel van de ASVZ St. Vincentius en het aangrenzend agrarisch perceel. Het agrarisch perceel maakt deel uit van de EHS en is aangemerkt als 'nog om te vormen natuur' (doeltype N11.01 Droog schraalland (Bron: Natuur en landschap kaarten - Ambitiekaart) Provincie Noord-Brabant 2010). De EVZ grenst daarmee aan zowel landelijk als stedelijk gebied.
Aangezien de EVZ is gelegen op de grens van de EHS als nieuw te ontwikkelen natuur, ligt het voor de hand om de verbindingszone te realiseren in het kader van de inrichting van die nieuwe natuur binnen de begrenzing van de EHS. Met de toekomstige inrichting van de EHS neemt de noodzaak van de EVZ bovendien sterk af zodra de nieuwe natuur als zodanig kan gaan functioneren. Daarmee vervalt de noodzaak van uitwerking van de EVZ binnen het bestemmingsplan van het Beschermd Dorpsgezicht Udenhout.
Soortenbescherming
Voor alle activiteiten die binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan worden ontplooid zijn de bepalingen van de Flora- en faunawet van toepassing. De voorgestelde bestemmingen zijn niet strijdig met de Flora- en faunawet.
Samengevat
De gebiedsbescherming vereist dat gebiedsdelen die binnen de begrenzing van de EHS vallen in het bestemmingsplan worden bestemd als bos of natuur. Het betreft 2 percelen, waarvan een reeds bestaand bos (natuur) is en een nog te ontwikkelen nieuw bos (natuur). Deze percelen zijn bestemd als Natuur.