direct naar inhoud van 8.2 Duurzaam stedelijk water
Plan: Centrum Zuid 2008
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008012-e001

8.2 Duurzaam stedelijk water

Bij toekomstige ontwikkelingen dient de omgang met regenwater te passen binnen de beleidsuitgangspunten zoals die omschreven zijn in het gemeentelijke waterplan (GWP), het Waterstructuurplan (WSP), het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) en de vierde nota waterhuishouding (NW4).

Bij nieuwbouwplannen dienen de mogelijkheden onderzocht te worden of er op een duurzame manier omgegaan kan worden met regenwater. Mogelijkheden hiervoor zijn:

  • 1. Regenwater opvangen en hergebruiken, bijv. voor toiletspoeling;
  • 2. Regenwater infiltreren in de bodem;
  • 3. Een combinatie van beide mogelijkheden.

In het kader van grote renovaties, stadsvernieuwing en grote bouwplannen wordt het omgaan met het watersysteem structureel duurzaam aangepakt. De mogelijkheden om anders om te gaan met het hemelwater worden verkend en afgewogen. Waar technisch en financieel haalbaar, wordt de afvoer van hemelwater afgekoppeld van het gemengde rioolstelsel. Deze aanpak is bij elk plan maatwerk.

Als speerpunten zijn in het Waterstructuurplan voor de oude stad aangegeven: afkoppelen hemelwater, infiltratie en vergroening. Daarbij is in het Waterprogramma aangegeven dat het accent ligt op afkoppelen, infiltreren, bufferen en hergebruik van hemelwater.

In het verleden is in dit plangebied al succesvol afgekoppeld. Een goed voorbeeld daarvan is de Faculteit Der Kunsten alsook het gebouw van de Tilburgse Dans en Muziek School aan het Koningsplein. Hier zijn de dakvlakken aangesloten op een regenwaterriool en voorzien van een infiltratievoorziening.

De aanleg van de zogenaamde blauwe aders, als aan de zuidrand van dit plangebied, is onderdeel van de duurzame aanpak tegen wateroverlast. Het hemelwater wordt apart ingezameld en in eerste instantie in het gebied vastgehouden en / of geborgen. Vervolgens neemt de blauwe aderhet water over en zorgt voor een gedempte afvoer richting het oppervlakte water / retentiegebied.