direct naar inhoud van 4.2 Ontwikkelingsvisie
Plan: Amarant Mariahof, Bredaseweg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2007007-e001

4.2 Ontwikkelingsvisie

Om beide componenten van de in paragraaf 4.1 geformuleerde transformatie-doelstelling waar te maken, is in goed overleg tussen Amarant, TBV Wonen (Mariahof) en de Gemeente Tilburg door Kuiper Compagnons een Ontwikkelingsvisie gemaakt die door genoemde partijen als onderlegger voor de verdere planuitwerking(en) gehanteerd wordt.

Belangrijke elementen uit de Ontwikkelingsvisie zijn:

  • 1. De vorming van drie “landgoederen”
  • Door sloop en nieuwbouw wordt een omvangrijke reconstructie van de bestaande bebouwingsstructuur doorgevoerd, waarbij de bebouwing in drie “landgoederen” geconcentreerd wordt. Alle drie de landgoederen hebben een eigen identiteit en presenteren zich op een eigen wijze naar de Bredaseweg.
  • Het westelijke “landgoed” heeft een boskarakter. Daarnaast wordt de sfeer ook voor een belangrijk deel bepaald door de groene functies van boerderij en manege met de bijbehorende weides en voorzieningen. Aan de zijde van de Bredaseweg wordt een nieuw representatief kopgebouw gerealiseerd, dat (voor zover mogelijk binnen de Groene Hoofdstructuur) middels een (half-) open landschappelijke zone zichtbaar gemaakt wordt vanaf de Bredaseweg.
  • Het middelste “landgoed” toont zich naar de Bredaseweg middels een representatief hoofdgebouw op circa 100 meter uit de weg met daarvoor een parkruimte met de bestaande solitaire bomen, heesters en boomgroepen. Intern vormt een langgerekte parkstrook met daarin enkele vrijstaande bebouwingselementen de drager en middenas van het “landgoed”. Deze centrale as is gespannen tussen het ontmoetingsplein aan de zuidzijde van het hoofdgebouw en het bosgebied bij de Oude Rielse Baan. De parkstrook krijgt een hoogwaardige en open landschappelijke inrichting en wordt aan weerszijden begrensd door bestaande bomenlanen.
  • Het oostelijke “landgoed” (Mariahof) wordt gekenmerkt door een eigenzinnige diagonale opzet met bijbehorende zichtlijnen van en naar de Bredaseweg. Er is sprake van een tamelijk compacte enclave in het boslandschap, die is “georganiseerd” rond een hofachtige ruimte.
  • Alle drie de “landgoederen” presenteren zich naar de Bredaseweg met een representatief en markant hoofdgebouw met een hoogwaardige architectonische uitstraling. Het kan hierbij gaan om bestaande gebouwen (bestaande hoofdgebouwen Amarant en Mariahof) of om nieuwe gebouwen.

  • 2. De aanleg van nieuw bos

Met name in de zones tussen de drie landgoederen en aan de zuidelijke randen van het plangebied, veelal ter plaatse van gesloopte bebouwing, wordt nieuw bos aangelegd. Op deze wijze worden belangrijke ecologische noord/zuid-verbindingen gemaakt en worden substantiële natuurlijke waarden toegevoegd. Deze boszones vormen tevens een robuuste ruimtelijke scheiding tussen de bovengenoemde drie landgoederen.

  • 3. De bouw van nieuwe woningen voor nieuwe bewoners

In aangewezen zones op de aan de zijde van de Bredaseweg gelegen “koppen” van de drie landgoederen worden nieuwe woningen voor nieuwe bewonersgroepen gebouwd (zie ook paragraaf 3.7): maximaal 170 woningen op het westelijke en middelste landgoed (Amarant) en maximaal 140 woningen op het oostelijke landgoed (Mariahof). Om te waarborgen dat de bouw van deze woningen de open ruimtelijke structuur van het plangebied niet aantast, worden strikte eisen gesteld aan de typologie van deze woningen (uitsluitend appartementen, zonder tuin) en aan de wijze van parkeren (inpandig c.q. ondergronds parkeren).

  • 4. Het herstel van de historische oost/west-laan, parallel aan de Bredaseweg

Het bestaande schoolgebouw wordt afgebroken zodat de historische oost/west-laan, parallel aan de Bredaseweg, hersteld kan worden. Deze laan kan in de toekomst wellicht een belangrijke schakel vormen in het regionale (recreatieve) netwerk van fietspaden.

Essentieel in de Ontwikkelingsvisie is de “rood-voor-groen”-gedachte die achter de hierboven geschetste ontwikkeling zit: Amarant en TBV Wonen (eigenaar Mariahof) kunnen nieuwe woningen bouwen voor nieuwe bevolkingsgroepen (“rode ontwikkeling”) in ruil voor het slopen van bebouwing en het aanleggen van nieuw bos op de vrijkomende gronden (“groene ontwikkeling”).