direct naar inhoud van 3.7 Volkshuisvesting
Plan: Amarant Mariahof, Bredaseweg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2007007-e001

3.7 Volkshuisvesting

Zoals in de inleiding reeds is aangegeven zijn en zullen als gevolg van de veranderende visie op zorg aan mensen met een verstandelijke beperking veel bewoners van het Amarant-terrein de komende jaren verhuizen naar een 'gewone' woonomgeving. Het aantal bewoners zal daardoor terug lopen van de oorspronkelijke 550 naar circa 280. Er zullen gebouwen worden gesloopt en terreingedeeltes vrijkomen, waardoor ruimte voor nieuwe ontwikkelingen ontstaan. Daarnaast zal het ernaast gelegen Mariahof dat wordt gebruikt als verzorgingshuis voor oudere religieuzen op termijn ook leeg komen te staan deels omdat er steeds minder (oudere) religieuzen zijn en deels vanwege huisvesting elders. Ook hier ontstond ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Samen hebben zij in overleg met de gemeente gezocht naar een nieuwe invulling van leegkomende terreinen en de leegkomende gebouwen.

Uit ecologisch en stedenbouwkundig oogpunt is het niet gewenst dat er een nieuwe woonwijk zou ontstaan. De terreinen liggen in een grote groene enclave dicht bij de stad. Deze grote groene omgeving is door de provincie aangewezen als Groene Hoofdstructuur. Daarnaast sluiten de terreinen aan op de zogenaamde landgoederen-zone. Op basis van de Structuurvisie Landgoederenzone Bredaseweg is het streven deze grote groene enclave te behouden en zelfs te verstevigen.

Dit streven biedt bijzondere kansen om op de voor sloop in aanmerking komende plandelen te komen tot een hoogwaardig woonmilieu op basis van een landgoed- of buitenplaatsconcept. Concreet zal er sprake zijn van een drietal "landgoederen", met daarin gestapelde woningen (appartementen) zonder privé-tuinen, met ondergrondse parkeergarages en dergelijke. Deze nieuwe landgoederen sluiten weer aan op de bestaande landgoederenzone.

Appartementen ontwikkeld in een landgoed-concept zullen een brede groep senioren moeten aanspreken, zeker de categorie welgestelde senioren, zeker als zij zich flankerend verzekerd weten van (geïntegreerde) diensten- en zorgverlening, comfort en veiligheid. Deze doelgroep-gerichte benadering past binnen het actuele woonbeleid zoals onder meer verwoord in de nota Wonen 2007. Daaruit blijkt dat er, in plaats van "reguliere"appartementen, behoefte is aan appartementen toegesneden op bepaalde doelgroepen, die ook voldoen aan de specifieke wensen van die doelgroep. Woonzorgconcepten, dit in het licht van de voortschrijdende vergrijzing, voorzien onder anderen in die behoefte. Het woonprofiel voor deze locatie gaat dan ook uit van de ontwikkeling van ruime tot riante levensloopbestendige appartementen (overwegend in de kwaliteitsklasse Royaal en Excellent) waarbij de bewoners (doelgroep: bemiddelde senioren), afhankelijk van de concrete behoefte, uit een breed assortiment (gemaks- en zorg)diensten kunnen betrekken.

Omdat het vanuit Amarant en Mariahof wenselijk is het reeds aanwezige zorg-/dienstenaanbod op hun terreinen in stand te houden en eventueel verder uit te breiden is qua woonconcept aansluiting gezocht op het aanwezige aanbod. Dit betekent dat de bouw van appartementen voor mensen die enige vorm van zorg behoeven en de (welgestelde) senioren (55+) ontwikkeld zullen worden.

Tot slot is het vanuit volkshuisvestingsoogpunt een vereiste dat alle appartementen levensloopbestendig gebouwd worden en dat het project voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Ten behoeven van het realiseren van de benodigde levensloopbestendigheid zal een ontwerphulp/checklist beschikbaar worden gesteld.