direct naar inhoud van 3.3 Structuurvisie Bredaseweg
Plan: Amarant Mariahof, Bredaseweg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2007007-e001

3.3 Structuurvisie Bredaseweg

In december 2000 is de Structuurvisie Bredaseweg vastgesteld. Deze is opgesteld om allerlei ontwikkelingen die rond de "landgoederenzone" langs de Bredaseweg spelen een richtinggevend kader te bieden. De structuurvisie beschrijft de ecologische kwaliteiten van het gebied, de geschiedenis, het ruimtelijk streefbeeld op de lange termijn en een vertaling naar het gemeentelijk beleid.

Voor wat betreft Amarant is in de vertaling naar het gemeentelijk beleid het volgende opgenomen:

Het terrein van Amarant vormt door zijn grote omvang, de aard van de bebouwing en de hoge bebouwingsdichtheid een enclave in de landgoederenzone. Het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke beperking c.q. mensen met een intensieve zorgbehoefte is het kader waarbinnen Amarant zijn werkzaamheden verricht en moet kunnen blijven verrichten. Binnen dit kader dient Amarant ruimte te houden om het terrein ruimtelijk in te richten onder voorwaarde dat de stedelijke druk op het gebied per saldo niet toeneemt. Het streven is erop gericht het terrein meer deel uit te laten maken van de landgoederenzone en beter aan te sluiten op het omringende bosgebied. Een concreet voorstel daarvoor is het herstel van de oude parallellaan over het terrein van Amarant. Tevens is het met het oog op die samenhang wenselijk de bebouwingsdichtheid te verminderen door middel van selectieve sloop van een aantal verouderde c.q. niet functionele gebouwen. Verder zullen op lange termijn de mogelijkheden aangegrepen moeten worden om delen van het terrein een bosbestemming te geven. Duidelijk is dat de in de Structuurvisie geformuleerde spelregels ten aanzien van bebouwing langs de Bredaseweg niet één op één van toepassing kunnen zijn op het terrein van Amarant. Een wijziging van woonbebouwing voor gehandicapten naar reguliere woningen past slecht in het geschetste beeld voor de lange termijn van de grote groene eenheid. Een dergelijke omvorming zal immers gepaard gaan met extra verkeer, een hoge parkeerdruk en privatisering van de buitenruimte. Gestreefd wordt juist naar compactere bebouwing waardoor er meer ruimte voor de aanleg van nieuw groen kan ontstaan.

Voorafgaand aan de vaststelling van de Structuurvisie door het college op 18 december 2000 heeft met Amarant overleg heeft plaatsgevonden omtrent hun toekomstplannen en over de wijze waarop zij de cliënten die op de locatie blijven wonen een duurzame aantrekkelijke leefomgeving kunnen waarborgen met voldoende maatschappelijk en economisch draagvlak voor de bestaande voorzieningen. Besloten is dat het college medewerking wilde verlenen aan een functie-verandering waarbij de criteria “niet leidend tot een verhoging van de verstedelijkingsdruk” en “kwaliteits-verbetering” uitgangspunt zouden zijn. Het streven is er tevens op gericht het terrein van Amarant/Mariahof meer deel te laten uitmaken van de landgoederenzone en beter te laten aansluiten op het omringende bosgebied.