direct naar inhoud van 3.2 Wijdere omgeving
Plan: Ruimte voor Ruimte Hoogstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0851.wbBPrvrhoogstr-v001

3.2 Wijdere omgeving

Onderstaande afbeelding geeft de ligging van het plangebied in de wijdere omgeving weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0851.wbBPrvrhoogstr-v001_0016.jpg"

de ligging van het plangebied ten opzichte van de kern van Welberg

3.2.1 Ontsluiting

Het plangebied is opgesplitst in drie delen die allen zijn gelegen aan de Hoogstraat. Het plangebied bevindt zich net buiten de bebouwde kom van Welberg in de gemeente Steenbergen. De Hoogstraat vormt de ruimtelijke verbinding tussen Welberg en het zuidelijke deel van Steenbergen en het omringende platteland.

3.2.2 Ruimtelijk-functioneel

Het plangebied bevindt zich op een plek die een onderdeel vormt van de westelijke dorpsentree van Welberg. De locatie ligt aan de rand van het hoogst gelegen deel van Welberg. Het omringend gebied is betrekkelijk open waardoor het plangebied een behoorlijk uitzicht heeft op zijn omgeving.

afbeelding "i_NL.IMRO.0851.wbBPrvrhoogstr-v001_0017.jpg"

uitzicht op de omgeving vanuit de planlocatie

De aanvankelijke bebouwing van Welberg is agrarisch van karakter. Hoewel er weinig boerderijen nog daadwerkelijk als zodanig functioneren, is er her en der nog agrarische bebouwing bewaard gebleven, met name langs de Welbergsedijk. Veelal is er sprake van een vrijstaand woonhuis en een stal van relatief bescheiden omvang. De overige bebouwing langs de Welbergsedijk en de Hoogstraat bestaat hoofdzakelijk uit vrijstaande woonhuizen van één laag met kap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0851.wbBPrvrhoogstr-v001_0018.jpg"

voorbeeld van een typische éénlaagse woning in Welberg

De bebouwing in de kern van het dorp en langs het meer recente bebouwingslint van de Kapelaan Kockstraat onderscheidt zich van de bebouwing langs de agrarische linten. De bebouwing in deze gebieden is hoofdzakelijk twee lagen met kap.

Voor alle bebouwing geldt dat de kappen zowel haaks op als parallel aan de linten zijn gesitueerd en dat zowel hoofdvormen van de bebouwing, de kappen als het materiaalgebruik zeer eenvoudig en bescheiden zijn. Rooilijnen langs de Welbergsedijk en de Hoogstraat zijn zeer informeel en verspringend, langs de Kapelaan Kockstraat is er sprake van een relatief strakke rooilijn.

3.2.3 Landschap

De omgeving van de Hoogstraat is een typisch kleinschalig landschap met veel houtwallen en greppels. Doordat het landschap afwisselend open en dicht is, ontstaat een spel van groene kamers en verbindende zichtlijnen die het gebied een aangename eigenheid geven. Met name de houtwallen zijn bepalend in de sequentie van ruimtes die men ervaart als men zich door het gebied verplaatst. In de tweede helft van de vorige eeuw ontstaat geleidelijk een schaalvergroting van het landschap waardoor het typische kleinschalige karakter dreigt te verdwijnen.

Woonerven zijn divers van inrichting maar worden doorgaans in het landschap verankerd door een groene omzoming.

afbeelding "i_NL.IMRO.0851.wbBPrvrhoogstr-v001_0019.jpg"

sfeerimpressie kleinschalig landschap