Plan: | Sint-Michielsgestel, Centrum Sint-Michielsgestel 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0845.BP2010SMGCENTRM100-OH02 |
Monumenten
Als uitgangspunt wordt genomen dat rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke bomen gehandhaafd en ingepast moeten worden. Daarbij moet aan die monumenten (waaronder Torenstraat 4 en de toren) zoveel als mogelijk een gebruiksfunctie worden toegekend. Uitgangspunt hierbij is dat de monumentale waarde van het pand niet onevenredig wordt aangetast. Voor Torenstraat 4 bestaan bij de gemeente plannen voor een nieuwe functie. De horecafunctie wordt passend geacht bij het gebouw. Een overzicht van de monumenten is opgenomen in bijlage 9. De monumenten staan de realisering van het centrumplan niet in de weg.
Archeologisch onderzoek
In 2000 en 2003 is archeologisch onderzoek uitgevoerd door BAAC. Bewoningssporen zijn dus niet aangetroffen op het terrein aan de Torenstraat. Wel zijn er veel sporen van menselijke en natuurlijke activiteit gevonden vanaf de 14e eeuw. Oudere sporen ontbreken volledig. Recentere verstoringen zijn, op de diepte waarop de archeologisch waardevolle lagen zich bevinden, niet aangetroffen. Aangezien het plangebied eveneens het historische centrum van Sint-Michielsgestel omvat, wordt voor het gebied rondom de Sint-Michaëltoren vervolgonderzoek aanbevolen in de vorm van proefsleuven.
Door BAAC is in het briefrapport 04.024 van maart 2004 gerapporteerd over verstoringen en nader onderzoek. Als gevolg hiervan is een proefsleuvenonderzoek verricht. Op basis van de resultaten van het proefsleuvenonderzoek kan een waardering worden gegeven van de archeologische resten in het centrum en kan een advies worden gegeven over het al dan niet uitvoeren van archeologisch vervolgonderzoek in het kader van het centrumplan. Hiervoor is een programma van eisen opgesteld door BAAC (29 juni 2004). Voor het proefsleuvenonderzoek is opdracht verleend aan BAAC. De onderzoeksresultaten geven aanleiding tot nader onderzoek. Er wordt voor het binnengebied geen vervolgonderzoek aanbevolen.
In het BAAC Rapport 04.171 van december 2004 heeft BAAC op basis van proefsleuvenonderzoek in september 2004 de onderzoeksresultaten voor vier locaties vermeld. In een gebied oostelijk van de toren (werkput 2) zijn resten aangetroffen van de middeleeuwse kerk met bijbehorend grafveld. Aanbevolen wordt een aanvullend archeologisch onderzoek uit te voeren door een deel vlakdekkend te onderzoeken (2.000 m²). Op het parkeerterrein van de EM-TÉ (werkput 3) zijn sporen aangetroffen die behoren bij huizen of bijgebouwen van het middeleeuwse Sint-Michielsgestel. Aanbevolen is aanvullend onderzoek ter plaatse van een vlak van 400 m². Dit onderzoek kan plaatsvinden in combinatie met bouwwerkzaamheden. Tussen het AH-blok en het hoefijzer (werkput 4) lag een waterloop. Bij graafwerkzaamheden is archeologische begeleiding nodig.
Ter bescherming van mogelijke archeologische vondsten wordt voor een deel van het toekomstige openbaar gebied van het Petrus Dondersplein, een archeologische beschermende bestemming opgenomen. Dit sluit aan op het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten.