Plan: | Sint-Michielsgestel, Centrum Sint-Michielsgestel 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0845.BP2010SMGCENTRM100-OH02 |
Flora- en faunaonderzoek
In het kader van de herinrichting van het centrum heeft de gemeente Sint-Michielsgestel opdracht verleend aan BTL om een flora- en faunaonderzoek uit te voeren. Dit onderzoek is in juli 2003 afgerond (Flora- en faunaonderzoek Sint-Michielsgestel, 23 juli 2003, BTL Planburo BV). In januari 2004 is een aanvullend onderzoek naar de waarden in het centrum voor vleermuizen verricht (De waarden van het centrum van Sint-Michielsgestel voor vleermuizen, Peter Twisk, januari 2004). Door BTL Planburo B.V. is in augustus 2004 het Vleermuisonderzoekcentrumplan gemeente Sint-Michielsgestel afgerond. Voor het binnenterrein heeft RBOI een Toets Flora- en faunawet uitgevoerd (2009).
Onderzoeksresultaten
In het plangebied komen beschermde (met name dieren-)soorten voor. Voor deze soorten geldt dat een ontheffing op basis van artikel 75 van de Flora- en faunawet aangevraagd moet worden. Voor enkele van de aangetroffen soorten dient een compensatieplan te worden opgesteld indien (delen van) hun leefgebied worden aangetast. In de brief van 8 juni 2005 heeft het Ministerie van LNV ontheffing als bedoeld in artikel 75 van de Flora- en faunawet verleend onder vermelding van algemene voorwaarden. Gebleken is dat er geen compensatieplan nodig is, omdat er geen leefgebieden worden aangetast.
Ten opzichte van de in 2003 en 2004 uitgevoerde beoordelingen is de Flora- en faunawet gewijzigd. Voor algemene soorten, die staan vermeld in tabel 1, behoeft geen ontheffing aangevraagd te worden. Voor de soorten van tabel 2 (overige soorten) en tabel 3 (bijzondere soorten) is dit wel noodzakelijk. Voor het overgrote deel van de soorten behoeft nu geen ontheffing meer aangevraagd te worden. Ook voor soorten die alleen staan vermeld op de Rode Lijst en niet zijn opgenomen in de tabellen van de Flora- en faunawet geldt geen beschermde status. Ontheffing is alleen nodig voor vleermuizen. De groeiplaats van de lange ereprijs langs de Dommel wordt niet aangetast. Hiervoor is dus ook geen ontheffing nodig.
Naverkenning
Op 11 juni 2009 heeft een naverkenning plaatsgevonden. Hierbij is geconcludeerd dat de huidige situatie in ruimtelijk opzicht en beheerstoestand gelijk is aan die van 2004. Naar verwachting hebben er dus geen wijzigingen plaatsgevonden in de samenstelling van de flora en fauna in het plangebied. Geadviseerd wordt om de inventarisatie van vleermuizen te actualiseren voor die gebouwen die worden gesloopt of verbouwd en tevens voor grote bomen die worden gerooid. Ter plaatse van de bouwlocatie aan de Heesakkerstraat en de mogelijke ontwikkelingslocatie aan de noordzijde van het Spijt, zijn geen relevante waarden aangetroffen.
Binnenterrein
Voor het Binnenterrein heeft een Toets Flora- en faunawet plaatsgevonden (RBOI, 6 november 2009). Uit deze Toets blijkt dat voor de beoogde werkzaamheden geen ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet vereist is. Hierbij dient wel gewerkt te worden volgens het principe van zorgvuldig handelen en mogen broedvogels niet verstoord worden. Wat de gebiedsbescherming betreft, mag worden geconcludeerd dat zowel de Natuurbeschermingswet 1998 als de Ecologische Hoofdstructuur geen beletsel vormen voor de ontwikkeling.
Mogelijk zijn zwaar beschermde vleermuizen (tabel 3, bijlage IV HR), binnen het plangebied aanwezig. Een deel van de bebouwing lijkt hiervoor geschikt. Indien vaste rust-, verblijfs- of voortplantingsplaatsen van deze soorten aanwezig blijken (hetgeen aan de hand van een gericht veldonderzoek moet worden vastgesteld), dan dient overtreding van de Flora- en faunawet voorkomen te worden door het treffen van mitigerende en compenserende maatregelen. Indien de vereiste maatregelen worden genomen zal de Flora- en faunawet de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg staan. Indien de vereiste maatregelen niet mogelijk zijn, dient in nader overleg met de Dienst Regelingen van het Ministerie van LNV bepaald te worden of het plan in zijn huidige vorm uitvoerbaar is.
Ecologische verbindingszone langs de Dommel
De gemeente Sint-Michielsgestel, het Waterschap De Dommel en de Brabantse Milieufederatie hebben opdracht gegeven aan Taken Landschapsplanning BV voor het opstellen van de Inrichtingsvisie Dommel in Sint-Michielsgestel inclusief oeverlanden (31 mei 2000). Doelstelling hiervan was het opstellen van een integrale visie met accent op inrichtingsmaatregelen. Een belangrijk onderdeel van het project vormde het aangeven van randvoorwaarden, vanuit zowel ecologisch als visueel-ruimtelijk oogpunt, voor de bouwlocaties tussen het Adrianustracé en de Dommel. Door Grontmij is het plan vervaardigd 'De ecologische verbindingszone langs de Dommel'. Hierin worden voorstellen gedaan voor de ecologische inrichting van de Dommeloever. Over de uiteindelijke inrichting zijn nog geen besluiten genomen.