direct naar inhoud van 5.4 Toelichting op de bestemmingsregels
Plan: Verblijfsrecreatieterreinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0824.verblijfsrecreatie-VG02

5.4 Toelichting op de bestemmingsregels

In het hoofdstuk bestemmingsregels worden alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving en bouwregels.

In het bestemmingsplan is een beperkt aantal bestemmingen gebruikt. In deze volgend worden deze bestemmingen in alfabetische volgorde toegelicht conform de voorgeschreven volgorde op het renvooi van de plankaart.

Artikel 3 Horeca

Algemeen

De gronden van café/restaurant Boshuys Hermitage aan de Posthoornseweg zijn bestemd voor horeca. Voor het reguleren van de horecavoorziening wordt gebruik gemaakt van een (in dit geval) Staat van Horeca - activiteiten. In deze Staat van Horeca - activiteiten wordt onderscheid gemaakt in drie categorieën van horeca-activiteiten: 1 lichte horeca, 2 middelzware horeca, 3 zware horeca. Voor de horeca-activiteiten van Boshuys Hermitage is gekozen voor het toestaan ten hoogste categorie 1b.

De toelaatbaarheid van horecabedrijven uit deze categorieën betekent niet dat de uitoefening van activiteiten uit een hogere categorie in alle gevallen onaanvaardbaar is. De Staat van Horeca- activiteiten geeft namelijk een vrij grove indeling van de hinderlijkheid van horecabedrijven. De situatie bij een specifiek bedrijf kan daarvan afwijken. Het kan voorkomen dat een bedrijf als gevolg van de geringe omvang van hinderlijke (deel)activiteiten minder hinder veroorzaakt dan in de Staat van Horeca - activiteiten is verondersteld. In dat geval kan aan een dergelijk horecabedrijf voor de desbetreffende activiteit een omgevingsvergunning voor afwijken van de gebruiksregels worden verleend. Dit geldt alleen voor bedrijven uit maximaal één categorie hoger dan de algemene toelaatbaarheid.

De huidige omvang van de bedrijfsbebouwing voor horeca is vastgelegd. Met toepassing van een afwijkingsbevoegdheid kan deze bedrijfsoppervlakte binnen het bestemmingsvlak worden uitgebreid. De afwijkingsprocedure kan alleen worden toegepast indien aan de ruimtelijk relevante voorwaarden, verbonden aan de bevoegdheid, wordt voldaan.

Artikel 4 Recreatie - Verblijfsrecreatie 

Algemeen

De bestemming Recreatie-Verblijfsrecreatie is opgenomen voor alle verblijfsrecreatieterreinen. Door middel van een aanduiding is aangegeven of het gaat om een kampeerterrein (kt) of een recreatiewoningenterrein (rw) of een combinatie hiervan.

Anders dan in het voorgaande bestemmingsplan is de plaats waar voorzieningen zijn toegestaan niet specifiek geregeld maar is er gekozen voor één groot bouwvak waar deze zijn toegestaan.

Daar waar van toepassing worden per verblijfsrecreatieterrein specifiek functies toegelaten zoals een bedrijfswoning, een hotel, een onoverdekt zwembad, een groepsaccommodatie of bijvoorbeeld de GSM-mast op Camping de Boskant.

Er is dus geen onderscheid gemaakt in gronden ten behoeve van het recreëren en gronden ten behoeve van de dienstverlening, beheer en onderhoud en voorzieningen. De inrichting wordt geheel aan de ondernemer overgelaten. Dit geldt eveneens voor de locatie van de bebouwing.

Toelaatbare bebouwing

De volgende bebouwing is toegestaan:

  • bedrijfsgebouwen en overkappingen: centrale voorzieningen, zoals sanitaire voorzieningen, kantines, kantoren, recepties, zalen, beheerloodsen, overdekte zwembaden en overige overdekte sport-, spel en speelvoorzieningen. Maar ook de terreinspecifieke voorzieningen, zoals een restaurant, een parkwinkel of een bedrijfswoning.
  • bouwwerken ten behoeve van recreatief nachtverblijf: hieronder vallen eenvoudige bouwwerken zoals stacaravans, chalets, trekkershutten, kampeerhuisjes etc..
  • recreatiewoningen: dit zijn de reguliere recreatiewoningen;
  • bouwwerk, geen gebouwen zijnde: zoals een pergola of een schutting.

Situering bebouwing

Hoewel in beginsel overal op het terrein kan worden gebouwd, gelden voor het bouwen verschillende regels.

Alle toelaatbare bebouwing, bouwwerken ten behoeve van recreatief nachtverblijf en de kampeermiddelen zijn alleen toegestaan binnen het bouwvak.

Een bouwwerk ten behoeve van recreatief nachtverblijf en een kampeermiddel zijn alleen toegestaan op een standplaats.

Voor de toelaatbare bebouwing zijn afstanden tot aan de perceelsgrenzen op genomen.

Oppervlaktematen, inhoud en goot- en bouwhoogten

Voor de toelaatbare bedrijfsgebouwen is de aanduiding 'maximum bebouwingspercentage' opgenomen. In dit percentage vallen alle gebouwen ten behoeve de voorzieningen op het terrein. Dus zowel de centrale voorzieningen als de terreinspecifieke voorzieningen

Bouwwerken ten behoeve van recreatief nachtverblijf en recreatiewoningen, beiden inclusief aan-, uit- en bijgebouwen, worden niet meegerekend bij deze oppervlaktemaat. Hiervoor zijn specifieke oppervlaktematen opgenomen.

Voor het realiseren van een gebouw ten behoeve van voorzieningen, een recreatiewoning of een bouwwerk ten behoeve van recreatief nachtverblijf geldt dat deze omgevingsvergunningplichtig zijn. Het realiseren van een bouwwerk ten behoeve van recreatiefnachtverblijf of een recreatiewoning is onder bepaalde voorwaarden vergunningsvrij (zie bijlage 1 voor een nadere toelichting).

In dit bestemmingsplan is geregeld dat een bouwwerk ten behoeve van recreatief nachtverblijf inclusief aan- en uitbouwen en bijgebouwen niet groter mag zijn dan 54 m² en een recreatiewoning inclusief aan- en uitbouwen en bijgebouwen niet groter dan 60 m². Dit betekent dat alles wat kleiner is vergunningsvrij kan worden gerealiseerd en groter omgevingsvergunningplichtig is. Onder voorwaarden is vergroting wel toegestaan. Dit wordt onder het kopje 'wijzigingsbevoegdheden' verder toegelicht.

Voor de goot- en bouwhoogte zijn voor de toelaatbare bebouwing maximum goot- en bouwhoogten opgenomen in de regels.

Voor De Lork en De Rosep is de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1' opgenomen. Hiervoor gelden de oppervlaktes zoals genoemd in tabel 5.1. Voor De Boskant zijn ook specifieke bouwaanduidingen opgenomen voor de gronden waar uitbreiding plaatsvindt.

Tabel 5.1. Toegestane oppervlaktes De Lork en De Rosep

perceelsgrootte   tot 150 m²   150 - 300 m²   300 - 500 m²   groter dan 500 m²  
maximum oppervlakte bouwwerken ten behoeve van recreatief nachtverblijf inclusief aan- , uit- en bijgebouwen   54 m²   72 m²   82 m²   95 m²  
maximum oppervlakte
recreatiewoning inclusief aan-, uit en bijgebouwen  
63 m²   66 m²   82 m²   95 m²  

Aantallen

Op de kaart zijn verschillende maatvoeringsaanduidingen opgenomen voor aantallen:

  • 'maximale aantal standplaatsen': dit zijn het maximale aantal standplaatsen voor kampeermiddelen en/of bouwwerken ten behoeve van recreatief nachtverblijf die toegestaan zijn op het recreatieterrein;
  • 'maximum aantal recreatiewoningen': geeft het maximum toegestane aantal recreatiewoningen aan die zij toegestaan op het recreatieterrein;
  • 'minimum aantal parkeerplaatsen': geeft het minimum aantal parkeerplaatsen aan.

Andere aantallen zoals het aantal bedrijfswoningen en bijgebouwen is geregeld in de regels.

Specifieke gebruiksregels

De specifieke gebruiksregels zijn een aanvulling of een beperking van de bestemmingsomschrijving. Daarin zijn onder andere de volgende zaken vastgelegd.

  • Zoals maximum aantallen standplaatsen en recreatiewoningen, maar ook het aantal toegestane bedrijfswoningen.
  • Het niet toestaan van het permanent bewonen van kampeermiddelen, bouwwerken, geen recreatiewoning, ten behoeve van recreatief nachtverblijf en recreatiewoningen met bijbehorende aan-, uit- en bijgebouwen.
  • Er zijn specifieke aanduidingen daar waar alleen verblijfsrecreatie in het zomerseizoen is toegestaan.
  • Waar uitsluitend verblijfsrecreatie met een bedrijfsmatige exploitatie is toegestaan.
  • De uitoefening van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten zijn direct toegestaan bij een bedrijfswoning.

Voor het reguleren van de bestaande horeca-activiteiten op de verblijfsrecreatieterreinen De Reebok, De Waterput, De Parel en De Boskant wordt gebruik gemaakt van een Staat van Horeca-activiteiten. Voor een nadere toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten wordt verwezen naar bijlage 2.

Afwijkingen

Onder voorwaarden is het mogelijk een onoverdekt zwembad en/of een parkwinkel te realiseren. Mantelzorg in een bedrijfswoning is ook onder voorwaarden mogelijk.

Aanlegverbod

Binnen het plangebied zijn verschillende groenwaarden aanwezig. Voor de bescherming van deze groenwaarden, meestal de randbeplanting, is een aanlegverbod zonder omgevingsvergunning opgenomen.

Wijzigingsbevoegdheden

Er zijn algemene wijzigingsbevoegdheden opgenomen die onder voorwaarden verruiming van de bouwmogelijkheden en/of verandering van functies mogelijk maakt.

Met de wijziging is het onder andere mogelijk om de oppervlakte van de bouwwerken voor recreatief nachtverblijf en recreatiewoningen te vergroten als voldaan wordt aan de voorwaarden voor kwaliteitsverbetering en als duidelijk is dat er geen illegale permanente bewoning plaatsvindt.

Het maximaal aantal verblijfseenheden mag met ten hoogste 20% worden uitgebreid. Dit aantal mag op hele aantallen worden afgerond. Bijvoorbeeld een recreatieterrein heeft 3 recreatiewoningen en mag 20% uitbreiden, dit is 0,6 recreatiewoning. Afgerond betekent dit een uitbreiding van 1 recreatiewoning.

Artikel 5 Wonen

Voor de bestemming 'Wonen' wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de bestemming 'Wonen -1' zoals deze door de gemeente wordt toegepast voor burgerwoningen in het buitengebied. Op de verbeelding is een bouwvlak opgenomen waarbinnen het hoofdgebouw mag worden gebouwd. In de regels zijn de toegestane goot- en bouwhoogten van de bouwwerken opgenomen. In de specifieke gebruiksregels zijn nadere beperkingen opgenomen ten aanzien van de bestemmingsomschrijving.

Artikel 6 Waarde - Archeologie

De gebieden met hoge en middelhoge archeologische verwachtingswaarden zijn voorzien van een dubbelbestemming ten behoeve van het behoud van de archeologische waarden. De opgenomen regels zijn grotendeels overeenkomstig het beleid zoals vastgelegd in de gemeentelijke archeologienota.

Artikel 7 Waarde - Geomorfologie

In delen van het plangebied is de ontstaansgeschiedenis van het landschap nog duidelijk herkenbaar. Overeenkomstig het provinciale beleid worden deze aardkundige waardevolle gebieden veilig gesteld met een dubbelbestemming Waarde – Geomorfologie. Aan de bestemming is een vereiste van omgevingsvergunningen voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden gekoppeld.

Artikel 8 Waarde - Natuur - Attentiegebied

De dubbelbestemming Waarde – Natuur - Attentiegebied is opgenomen voor de natte natuurparel en de bijbehorende 500 meter brede beschermingszone. Op basis van de afspraken met betrekking tot de reconstructie wordt deze dubbelbestemming opgenomen. De aan de bestemming gekoppelde regels (met name een vereiste van omgevingsvergunningen voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden) zijn in lijn met de reconstructie afspraken.