direct naar inhoud van 2.3 Beschrijving verblijfsrecreatieterreinen
Plan: Verblijfsrecreatieterreinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0824.verblijfsrecreatie-VG02

2.3 Beschrijving verblijfsrecreatieterreinen

In deze paragraaf wordt het plangebied kort toegelicht. Voor een uitgebreidere beschrijving van de verblijfsrecreatieterreinen wordt verwezen naar de Kadernota Verblijfsrecreatieterreinen, die als separate bijlage bij dit bestemmingsplan is gevoegd. In de kadernota wordt ingegaan op de oppervlakte van het terrein, het soort eenheden1, soort standplaatsen, de aanwezigheid van bijzondere voorzieningen en de landschappelijke inpassing. Daarnaast wordt een kwaliteitsoordeel aan de ruimtelijke en functionele verschijningsvorm van de verschillende terreinen gegeven. Het is mogelijk dat de beschrijving van de verblijfsrecreatieterreinen op onderdelen afwijkt van de beschrijving uit de kadernota. Dit komt doordat er bij het opstellen van dit bestemmingsplan aanvullende gegevens bekend waren over een aantal verblijfsrecreatieterreinen.

Bij een aantal verblijfsrecreatieterreinen wordt aangegeven dat sprake is van (illegale) permanente bewoning. Deze gegevens zijn gebaseerd op een inventarisatie uit 2007. Deze situatie kan inmiddels veranderd zijn.

1. VillaPark Hermitage e.o.

Het recreatiepark heeft een oppervlakte van circa 23.790 m² en bestaat uit:

  • 25 recreatiewoningen waarvan de eigenaren verenigd zijn in een Vereniging van Eigenaren;
  • een woning en een recreatiewoning die geen deel uitmaken van het Villapark.

De recreatiewoningen zijn privé-eigendom van de recreanten. In dit gebied is sprake van permanente bewoning en zijn er diverse illegale uitbreidingen.

2. Groenstrook Hermitage

De groenstrook Hermitage ligt tussen het Villapark de Hermitage en het Recreatiepark de Hermitage. Dit terrein heeft een oppervlakte van circa 6.224 m2. Het zuidelijk deel van de groenstrook hoort bij het Recreatiepark de Hermitage. Het noordelijk deel is eigendom van één eigenaar en heeft een oppervlakte van circa 5.135 m2. Op het perceel staan 3 chalets die in redelijk tot goede staat verkeren. Daarnaast bevinden zich op het terrein 3 stacaravans waarvan 2 in slechte staat. Bij een aantal recreatieverblijven is sprake van permanente bewoning.

3. RecreatiePark Hermitage

Het betreft een recreatiepark met 82 stacaravans, die privé eigendom zijn van de recreanten. De oppervlakte bedraagt circa 35.450 m². Op het park is sprake van (illegale) permanente bewoning en van illegale bouwactiviteiten. De gemeenschappelijke ruimtes, de stacaravans en andere voorzieningen bevinden zich in redelijke staat.

4. De Lork

Dit recreatieterrein heeft 90 stacaravans die eigendom zijn van de recreatieondernemer. Daarnaast is er één recreatiewoning. De oppervlakte van het terrein bedraagt circa 36.884 m². Er is geen illegale bewoning op het terrein. De gemeenschappelijke ruimtes, de stacaravans en andere voorzieningen bevinden zich in uitstekende staat.

5. Recreatiepark Albion

Op het terrein zijn 11 recreatiewoningen aanwezig. Hiervan zijn 8 recreatiewoningen in eigendom van de ondernemer en 3 zijn privé eigendom. Het recreatiepark heeft een oppervlakte van circa 8.548 m². Op het park vindt permanente bewoning plaats. De gemeenschappelijke ruimte is goed onderhouden en de recreatiewoningen zijn in een redelijke staat.

Recent zijn een omgevingsvergunning voor het slopen van 6 recreatiewoningen en een omgevingsvergunning voor het bouwen van 6 nieuwe lodges ten behoeve van de verhuur verleend.

6. Vier recreatiewoningen Reebok

Deze vier recreatiewoningen zijn eigendom van De Reebok. Eén woning wordt permanent bewoond zonder gedoogverklaring. De oppervlakte van het terrein bedraagt 2.484 m2. De kwaliteit van het recreatieterrein is goed.

7. De Waterput

Het recreatiepark betreft enerzijds een Boscafé en een chaletpark en anderzijds een onderneming waarin het hotel is ondergebracht. Op het chaletpark zijn 35 stacaravans toegestaan en er is één recreatiewoning. Daarnaast zijn er 2 bedrijfswoningen aanwezig. Er vindt geen permanente bewoning plaats zonder gedoogverklaringen. De oppervlakte van het terrein bedraagt circa 20.610 m². De gemeenschappelijke ruimte bevindt zich in een redelijke staat.

8. De Reebok

De gronden van het recreatieterrein zijn in eigendom van Natuurmonumenten. In 2017 worden de gronden teruggegeven aan de natuur. In paragraaf 3.5 wordt nader ingegaan op deze toekomstige ontwikkelingen.

9. Rustiek

Het recreatiepark heeft 31 stacaravans en chalets en 1 recreatiewoning en zijn allemaal privé eigendom van de recreanten. Bijna de helft van de stacaravans en chalets wordt (illegaal) permanent bewoond. Daarnaast is er sprake van illegale bebouwing. De gemeenschappelijke ruimte en de stacaravans zijn in goede staat. In zijn totaliteit is de kwaliteit van het park matig.

10. Natuurvriendenhuis Morgenrood

Het Natuurvriendenhuis is eigendom van stichting Natuurvrienden. Het hoofdgebouw is opgebouwd uit 40 kamers, receptie, een eet- en recreatiezaal. Daarnaast is er 1 recreatiewoning voor 10 personen en een kampeerterrein voor 25 kampeerplaatsen, 50 stacaravanplaatsen en 4 camperplaatsen. De oppervlakte van het terrein bedraagt circa 14.639 m². Het park en de gebouwen bevinden zich in uitstekende staat en er komen geen illegale activiteiten voor.

11. De Parel

Op het terrein staan 54 recreatiewoningen en een bedrijfswoning. Daarnaast zijn in het hoofdgebouw 8 hotelkamers, een receptie, een zwembad, een sauna en een restaurant met bar ondergebracht. Er is sprake van (illegale) permanente bewoning en beperkte illegale bebouwing.

12. Bungalowpark de Rosep

Op het terrein bevinden zich 20 recreatiewoningen die eigendom zijn van de recreatieondernemer. Daarnaast is er een receptie en een bedrijfswoning. Op het park wordt 70% van de recreatiewoningen met gedoogverklaring permanent bewoond. De gemeenschappelijke ruimtes zijn in goede staat. De recreatiewoningen en andere voorzieningen bevinden zich in redelijke staat.

13. Buitenplaats Valkenbosch

Op het terrein staan 96 chalets. De kavels zijn privé eigendom van de recreanten. De overige gronden zijn gemeenschappelijk eigendom. Op het recreatiepark is een receptie aanwezig. Bij circa de helft van de chalets is sprake van illegale permanente bewoning. Permanente bewoning van de recreatiewoningen en illegale aan- en uitbouwen verstoren het recreatieve karakter van het terrein. Algemeen kan gesteld worden dat de kwaliteit van het terrein slecht is.

14. Residentie Sparrenburg

Op het terrein zijn 35 recreatiewoningen aanwezig. De helft van de woningen wordt permanent bewoond waarvan een gedeelte illegaal. Ten behoeve van de permanente bewoning zijn er diverse illegale uitbreidingen aangebracht aan de recreatiewoningen. Het terrein bevindt zich in een uitstekende staat.

15. Park de Rosep

Het terrein omvat 6,9 hectare en heeft 110 kavels in de verhuur waarop chalets zijn geplaatst. De kavels zijn in eigendom van de recreatieondernemer en de recreanten huren deze per jaar maar zijn wel eigenaar van de stacaravan.

De gemeenschappelijke ruimte is in goede staat. De bebouwing op het recreatieterrein bevindt zich eveneens in goede staat. Op het terrein is reeds een kwaliteitsverbeteringslag gemaakt en de recreatieondernemer is voornemens dit verder vorm te geven. Uitgangspunt hierbij is duurzaamheid en biodiversiteit. In paragraaf 3.5 wordt nader ingegaan op deze ontwikkeling.

16. De Boskant, met de daarbij behorende Thermen Oisterwijk

Voor Camping De Boskant zijn plannen in uitvoering om de bestaande camping te herstructureren en de camping aan de westzijde met circa 8 hectare uit te breiden. De camping krijgt daarmee een totale oppervlakte van circa 22 hectare. Van de 8 hectare uitbreiding wordt ruim 4,5 hectare in samenhang met landgoed 't Lot ingericht als natuurgebied met ondermeer twee natuurplassen. Na de uitbreiding en de herstructurering zal de camping in totaal uit 574 standplaatsen en 20 recreatiewoningen bestaan.

Op het terrein zijn al een parkwinkel, een zwembad, een bedrijfswoning, een kantine en een receptie aanwezig. Daarnaast ligt in het gebied een restaurant en staat er een GSM-mast. Op het park is sprake van beperkte (illegale) permanente bewoning.

Daarnaast is Camping De Boskant voornemens de camping aan de zuidzijde uit te breiden met een wellnesscentrum.

17. Klein Ader

Dit recreatiepark bestaat uit 3 recreatiewoningen. De kavels en recreatiewoningen zijn in eigendom van één ondernemer. In 2007 is permanente bewoning geconstateerd. Volgens de eigenaar vindt dit nu niet meer plaats. De gemeenschappelijke ruimte en de recreatiewoningen bevinden zich in uitstekende staat. Het geheel wordt bedrijfsmatig geëxploiteerd.

18. Restaurant Hermitage Boshuys

Het restaurant is gebouwd in de jaren '60 van de vorige eeuw en ligt verscholen tussen de bossen. Het is eigendom van één ondernemer. Er is geen bedrijfswoning aanwezig.