Plan: | Oisterwijk Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0824.BPbuitengebied2010-0002 |
Op gemeentelijk niveau is met name de StructuurvisiePlus een belangrijke bouwsteen voor het bestemmingsplan Buitengebied. In bijlage 1 zijn andere relevante sectorale gemeentelijke nota's weergegeven zoals het Beleidsplan en het Actieplan Toerisme en recreatie, de nota Aanpak permanente bewoning recreatieverblijven, de Uitvoeringsnota Handhaving en het gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan.
StructuurvisiePlus (2005)
De StructuurvisiePlus bevat een integrale visie op de ruimtelijke ontwikkeling van het gehele gemeentelijk grondgebied. De kernambitie "Groene parel tussen de steden" illustreert de centrale plaats die het buitengebied daarin inneemt. De StructuurvisiePlus is dan ook een belangrijke gemeentelijke onderlegger voor het bestemmingsplan. Voor het bestemmingsplan buitengebied zijn met name de volgende elementen uit de visie van belang (deelgebieden weergegeven op figuur 3.5).
Daarnaast is de afronding en ruimtelijke kwaliteit van de kernranden van belang.
Wat betreft de LOG's en waterberging sluiten StructuurvisiePlus en reconstructieplannen nauw op elkaar aan. In aanvulling op de in de reconstructieplannen opgenomen recreatieve poorten zijn in de StructuurvisiePlus recreatieve poorten aangegeven bij camping De Boskant, 't Stokske en in aansluiting op het sportpark Den Donk.
Duisternis in zicht ?
Zowel in Reconstructiegebied Meierij als het Groene Woud staat duisternis vermeld als één van de leefomgevingskwaliteiten die bescherming en versterking behoeven. De realisatie daarvan is niet eenvoudig, getuige ook de landelijke ontwikkeling. Hoewel duisternis al enkele jaren in de belangstelling staat, groeit in heel Nederland de verlichtingsgraad door. In het project "Duisternis in zicht ?" willen de gemeenten in de Meierij samen met de Brabantse Milieufederatie de ambities uit het reconstructieplan realiseren onder andere door het maken van een "ambitiekaart duisternis". Hierin wordt aangegeven voor welke gebieden in het reconstructiegebied het haalbaar en wenselijk is om de lichtintensiteit te verminderen. Daarnaast wordt een "toolkit" samengesteld met activiteiten en maatregelen die de duisternis kunnen versterken.
De gemeente Oisterwijk is partner in het reconstructieproject "Duisternis in Zicht"?
Stimuleringskader Groene en Blauwe diensten
In overwegend agrarische gebieden vormen de aanwezige landschapselementen (houtwallen, poelen of laanbomen) belangrijke dragers van de ruimtelijke, recreatieve en ecologische kwaliteiten. Hoewel de waarde van dergelijke elementen groot is, zijn in de afgelopen decennia steeds meer van deze karakteristieke elementen uit het landschap verdwenen. De reden hiervan is dat de landbouwkundige functie van deze elementen is komen te vervallen en vanuit efficiency overwegingen veel van deze elementen zijn verdwenen of in kwaliteit achteruit gegaan.
Er wordt steeds meer waarde gehecht aan een kenmerkend landschap met natuurwaarden en recreatieve mogelijkheden. Het platteland kan profiteren van de aanwezigheid van recreanten en toeristen, welke de doelgroep kunnen vormen voor initiatieven ten aanzien van verbrede landbouw. Daarnaast kan landschapsontwikkeling en -onderhoud zelf een vorm zijn van verbrede landbouw waarbij agrariërs worden betaald voor het aanleggen van landschapselementen en het onderhoud ervan.
Ook de ecologische waarde van het buitengebied wordt deels bepaald door de aanwezigheid van landschapselementen. Veelal vormen deze elementen (een deel van) het leefgebied voor kenmerkende soorten die bij dit landschap horen. Agrarische gebieden met landschapselementen kennen een aanmerkelijk grotere biodiversiteit dan zonder deze landschapselementen.
De gemeente Oisterwijk wil, samen met vier buurgemeenten de landschaps- en natuurwaarden in het buitengebied versterken. Hiervoor is het belangrijk om te stimuleren dat ook particuliere grondeigenaren maatregelen nemen zoals bijvoorbeeld het realiseren en beheren van poelen, houtwallen en randen. Om die reden willen de vijf gemeenten gezamenlijk met het Waterschap De Dommel gebruik maken van de provinciale regeling voor het subsidiëren van landschapselementen in het buitengebied. Dit is een "standaard" regeling die voor geheel Noord-Brabant geldt en waarmee cofinanciering door de provincie verkregen kan worden voor de aanleg en het onderhoud van landschapselementen.
Gebleken is dat subsidiëring van landschapselementen nodig is om tot een werkelijke verbetering van het landschap op particuliere terreinen te komen. Daarnaast kan bij de uitvoering van een dergelijke regeling de nodige begeleiding plaatsvinden waardoor het kwaliteitsniveau van de maatregelen kan worden verbeterd.
Het aansluiten bij de "standaard" regeling van de provincie Noord-Brabant biedt het voordeel van provinciale cofinanciering, een uitgewerkte regeling en een uitgewerkte uitvoeringsorganisatie. Daarnaast is de regeling door de EU goedgekeurd, wat een vereiste is voor een dergelijke regeling.
De regeling voldoet aan de eisen die vanuit de landbouw aan een dergelijke regeling worden gesteld. Het biedt agrariërs de mogelijkheid om hun bijdrage aan het landschap te leveren zonder dat zij daar financieel nadeel van ondervinden. Zo wordt naast de aanleg ook het beheer en de gederfde opbrengsten of grondwaardedaling vergoed. Het leidend principe bij deze groene en blauwe diensten zal zijn dat "nieuw groen", "vrij groen" is. Hier moet echter wel een nuance aan worden gebracht:, wanneer zeldzame soorten zich in nieuw groen vestigen komt er nieuwe juridische bescherming om de hoek kijken.
Gebiedsplan Rozephoeve / Ontwikkelingsvisie beekherstel Rosep (2005)
Ingeklemd tussen het natuurgebied Kampina en het grootschalige agrarische landschap aan de zuidzijde ligt Landgoed Rozephoeve, een particulier landgoed ter grootte van ongeveer 530 ha. Het landgoed maakt deel uit van het stroomgebied Beerze-Reusel. De beek Rosep, waarvan de loop sinds 1850 nagenoeg hetzelfde is, stroomt over het landgoed en bepaalt voor een belangrijk deel het beeld ondermeer door de van oudsher beekbegeleidende bossen. De beek is belangrijk voor het aangrenzende natuurgebied Kampina. Het landgoed is vanwege actuele én potentiële natuur- en ecohydrologische kwaliteiten van grote waarde. Omdat deze momenteel onvoldoende tot ontwikkeling komen is door de eigenaar het initiatief genomen om in samenspraak met onder andere de provincie, gemeente Oisterwijk, Natuurmonumenten en het waterschap, het Gebiedsplan Rozephoeve te maken.
In 2005 werd eveneens een ontwikkelingsvisie voor het beekdal van de Rosep opgesteld in opdracht van het Waterschap De Dommel. De visie, met name gericht op het grondgebied van het landgoed Rozephoeve en het nabijgelegen ´t Lot, gaat vooral in op de goede mogelijkheden voor beekherstel, waterconservering en waterberging in combinatie met natuurontwikkeling.
Zowel het Gebiedsplan Rozephoeve als de ontwikkelingsvisie van de Rosep vormen de basis voor een integrale gebiedsontwikkeling.
De gezamenlijke uitgangspunten en te realiseren doelstellingen zijn als volgt vertaald:
Het college heeft besloten om de gebiedsontwikkeling met betrekking tot landgoed De Rosephoeve uit te werken in een concreet uitvoeringsprogramma.
Raadsbesluit 2 april 2009
Op 2 april 2009 heeft de gemeenteraad besloten dat in het gebied rond de Heuvelstraat, in het noordelijk deel van het LOG Molenakkers, gelet op het geuraspect, de nieuwvestiging en omschakeling naar intensieve veehouderij niet kan worden toegestaan.