direct naar inhoud van 2.1 Ligging en begrenzing plangebied
Plan: Oisterwijk Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0824.BPbuitengebied2010-0002

2.1 Ligging en begrenzing plangebied

Plangrens en plankaarten

Het plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied Oisterwijk omvat het gehele grondgebied van de gemeente Oisterwijk met uitzondering van de woon- en werkgebieden van de kernen Oisterwijk en Moergestel en de recreatieterreinen.

De begrenzing van het plangebied is aangegeven op figuur 2.1. De buitengrens spreekt voor zich, deze volgt de gemeentegrens. De begrenzing rond de kernen Moergestel en Oisterwijk is afgestemd op de geldende bestemmingsplannen voor deze kernen, waarbij tevens zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met voorgenomen stedelijke ontwikkelingen.

Recreatieterreinen

Voor de in het buitengebied gelegen recreatieterreinen wordt een afzonderlijk bestemmingsplan opgesteld, afgestemd op de specifieke problematiek en beleidsvragen van deze terreinen.

De recreatieterreinen zijn divers van omvang en gebruik (tenten / toercaravans, stacaravans, chalets en recreatiewoningen). Voor de planologische regeling van de recreatieterreinen zijn voor 3 aspecten specifieke aandachtspunten van belang.

  • Gebruik: Op een aantal terreinen komt permanente bewoning voor. Deels is daarvoor een persoonsgebonden gedoogbeschikking afgegeven. In een aantal van dergelijke gevallen zijn deze gedoogbeschikkingen echter alweer "overgedragen". Ten behoeve van een nieuwe planologische regeling is een grondige inventarisatie nodig, gekoppeld aan een scherp handhavingsbeleid.
  • Bouwen: Met relatief beperkte maximaal toegestane oppervlaktematen voor recreatieverblijven wordt in het vigerende bestemmingsplan geprobeerd permanente bewoning te ontmoedigen. In een onbekend aantal gevallen zijn recreatieverblijven echter illegaal vergroot en zijn illegale bijgebouwen gerealiseerd. Ook hier vergt een goede bestemmingsplanregeling een gedetailleerde inventarisatie en een scherp handhavingsbeleid.
  • Kwaliteitsverbetering: Gelet op het belang van de verblijfsrecreatie voor de gemeentelijke economie en het huidige kwaliteitsniveau van een aantal bedrijven, is kwaliteitsverbetering een belangrijk aandachtspunt. Gelet op de daarvoor vaak gewenste uitbreidingsmogelijkheden is kwaliteitsverbetering een ingrijpend proces dat veel tijd vraagt.

Het opstellen van een nieuwe bestemmingsregeling vergt dan ook een dermate specifieke inventarisatie, beleidsvoorbereiding, juridische regeling en communicatie (met exploitanten en gebruikers) dat daarvoor een zelfstandig proces noodzakelijk is. Het opnemen van de recreatieterreinen in het bestemmingsplan Buitengebied is in dat licht niet doelmatig en zou naar alle waarschijnlijkheid tot substantiële vertraging leiden.