Plan: | Geerpark |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0797.BPgeerpark-OH01 |
De volgende onderzoeken zijn verricht:
Onderzoek
Archeologisch bureauonderzoek Plangebied Geerpark te Vlijmen, BAAC V-07.0222, juni 2007
Onderzoek
In 2007 heeft BAAC een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd voor het plangebied Geerpark. Het gebied is begrensd door de Tuinbouwweg, Priemsteeg, bebouwing van de woonwijk Vijfhoeven en het buitengebied.
Conclusie
Voor de locatie geldt een middelhoge verwachting op het aantreffen van vindplaatsen uit de Ijzertijd en Late Middeleeuwen. Er is daarom vervolgonderzoek noodzakelijk in de vorm van booronderzoek. Verwezen wordt naar de bijlage.
Archeologisch inventariserend veldonderzoek, verkennende fase, BAAC, rapport V-08.0002, 6 maart 2008
Onderzoek
In 2008 heeft BAAC een inventariserend veldonderzoek (IVO, verkennende fase) uitgevoerd voor Geerpark. Uitvoering van het verkennend veldonderzoek volgt op het bureauonderzoek van 2007 en omvat het zelfde plangebied.
Conclusie
In de zone waar een dekzandrug en waar enkeerdgronden zijn aangetroffen, is vervolg onderzoek nodig in de vorm van een waarderend veldonderzoek door middel van proefsleufonderzoek.
Een controlesleuf kan aangelegd worden bij de vermoedelijke IJzertijdsite, omdat eventuele diepere grondsporen, zoals paalsporen of waterputten nog in de grond aanwezig kunnen zijn. Verwezen wordt naar de bijlage.
Inventariserend veldonderzoek door middel van Proefsleuven, BAAC, rapport A-09.0122, juli 2009
Onderzoek
In 2009 heeft BAAC in opdracht van de gemeente Heusden een inventariserend veldonderzoek (IVO) uitgevoerd binnen het plangebied Geerpark te Vlijmen. Het IVO betrof een inventariserend veldonderzoek door middel van het graven van proefsleuven (IVO-P).
Het onderzoeksgebied bevindt zich ten westen van de woonwijk ‘Vijfhuizen’ te Vlijmen en bestaat uit twee deelgebieden:
Figuur 5.2. Locaties onderzoeken
Alle archeologische sporen zijn gevonden in zone A. De archeologische sporen bestonden uit greppels/sloten, paalkuilen en kuilen.
Conclusie
Op basis van:
wordt vervolgonderzoek voor de onderzoekslocatie niet geadviseerd. Verwezen wordt naar de bijlage.
Inventariserend veldonderzoek (verkennende fase), BAAC, rapport V-10.0198, 10 september 2010
In 2010 heeft BAAC in opdracht van de gemeente Heusden een inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van boringen uitgevoerd binnen het plangebied Geerpark te Vlijmen.
Het plangebied wordt begrensd door de Priemsteeg, landbouwgebied en een woonwijk.
Figuur 5.3. Onderzoeksgebied
Conclusie
Het gebied lijkt landschappelijk gezien te nat te zijn geweest voor vestiging. Bovendien is de bovenkant van de oorspronkelijke bodem verdwenen. Derhalve wordt vervolgonderzoek niet noodzakelijk geacht.
Op basis van het bureauonderzoek Van Putten (2007) en het eerder uitgevoerde veldonderzoek (Archeologisch inventariserend veldonderzoek, verkennende fase, BAAC, rapport V-08.0002, 6 maart 2008) en onderhavig veldonderzoek wordt een vervolgonderzoek niet noodzakelijk geacht.
Onderzoek
De herontwikkeling van Mommersteeg is betrokken in het archeologisch onderzoek voor Geerpark. Verwezen wordt naar deze rapportages.
Het plangebied is uitgebreid aan de westzijde. Dit betekent dat ook hier de ontwikkeling naar woongebied en waterberging zal plaatsvinden.
Op basis van de archeologische verwachtingskaart geldt hier een middelhoge trefkans op archeologische vondsten. Om het archeologisch belang veilig te stellen is een archeologische dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' opgenomen.
Voor de diverse onderzoeksgebieden is een selectieadvies opgesteld. Het selectieadvies is opgenomen in bijlage 12. Er is geconcludeerd dat geen archeologische belemmeringen bestaan voor de onderzochte gebieden.
De reeds verrichte archeologische onderzoeken en uitgevoerde vervolgonderzoeken Voor Geerpark en Mommersteeg tonen aan dat er geen belemmeringen bestaan voor de ontwikkeling van Geerpark / Mommersteeg.