Plan: | Geerpark |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0797.BPgeerpark-OH01 |
Gemeentelijke woningbouwopgave
Heusden heeft op basis van provinciale prognoses een taakstelling voor woningbouw voor ruim 3.500 woningen tot 2030. De gemeente heeft op basis van het bestuursconvenant Waalboss daarbij een subregionale woningbouwtaak. Daarenboven zijn nog eens circa 1.000 woningen benodigd in verband met herstructurering en sloop.
Voor een deel kan in deze woningbouwopgave worden voorzien door de locatie Geerpark Vlijmen te ontwikkelen. Deze locatie heeft een plancapaciteit van maximaal 800 woningen.
Ambities Geerpark
De gemeente Heusden, Provincie Noord-Brabant, Woonveste en waterschap Aa en Maas hebben de ambitie uitgesproken om van Geerpark de meest duurzame wijk van Nederland te maken. De minister van Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) (nu hernoemt tot ministerie van Infrastructuur en Milieu) steunt dit initiatief en heeft Geerpark tot één van de 20 proeftuinen uit de regeling Excellente gebieden uitgeroepen. De voor Geerpark verwoorde kaders en ambities hebben zich vertaald in de volgende ambities. De gemeente heeft een en ander ook in diverse separate ambitiedocumenten vastgelegd.
Duurzaam wonen en leven
Bouwen voor 100 jaar
Bouwen aan het landschap
Ambities
Gestreefd wordt deze ambities waar te maken door toepassing van duurzaamheidsprincipes en samenwerking bij de realisering.
Duurzaamheidsprincipes
Bij duurzaamheidsprincipes gaat het onder ander om:
Samenwerking
Met betrekking tot samenwerking bij realisering wordt gestreefd naar:
Opgave Geerpark
De planopgave voor Geerpark omvat het volgende.
Masterplan Geerpark
De gemeente heeft ten behoeve van de ontwikkeling Geerpark een masterplan vervaardigd. Dit masterplan vormt het vertrekpunt voor het voorliggende bestemmingsplan. De uitgangspunten en randvoorwaarden zijn in de toelichting van het bestemmingsplan opgenomen en vertaald in een juridische regeling. Uitgangspunt daarbij is het geschetste eindbeeld mogelijk te maken, zonder dat dit al te star is geregeld. Daarom is, met behoud van de primaire uitgangspunten, een flexibele bestemmingsregeling op hoofdlijnen uiteengezet, waarbinnen ruimte is voor verdere uitwerking en aanpassingen.
Het masterplan (oktober 2012) gaat tevens vergezeld van een beeldkwaliteitsplan. Beiden zijn tot stand gekomen onder leiding van de stuurgroep Geerpark, met daarin vertegenwoordigers van gemeente, provincie, Woonveste en waterschap. Het masterplan en het beeldkwaliteitsplan zijn tot stand gekomen met bijdragen van: