direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingsregels
Plan: Dillenburg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0797.BPdillenburg-OH01

6.3 Bestemmingsregels

6.3.1 Algemeen

In deze paragraaf is een toelichting op de in het plan voorkomende bestemmingen opgenomen. In ieder artikel is per bestemming bepaald welk gebruik van de gronden is toegestaan en welke bebouwingsregels er gelden. Tevens zijn in enkele gevallen flexibiliteitsbepalingen opgenomen.

De toekenning van bestemmingen aan een bepaald perceel is gebaseerd op:

  • de inventarisatie door de gemeente;
  • de geldende regeling;
  • het voorgestelde stedenbouwkundig plan Dillenburg van Van den Oever, Zaaijer & Partners architecten van november 2010.

Voor de nieuwe regeling gelden de volgende uitgangspunten.

  • De bestaande situatie te consolideren. Hiervoor wordt aangesloten bij de geldende regelingen Drunen-Noord.
  • Het opstellen van een regeling voor de beoogde ontwikkeling van het zuidelijk deel van het plangebied op basis van het voorgestelde stedenbouwkundige plan Dillenburg.
    • 1. Voor die delen van het plan waar ontwikkeling en realisering van het stedenbouwkundig plan op korte termijn is voorzien (de voorzieningenstrook langs de Lipsstraat, de paramedische voorzieningen, de uitbreiding van de school en de realisering van de sporthal), is gekozen voor een rechtstreekse bestemming.
    • 2. Verlegging van de Prins Hendrikstraat wordt binnen de planperiode verwacht, maar zal pas later in de planperiode worden gerealiseerd. Vandaar dat de huidige bestemming Verkeer vooralsnog is geconsolideerd. Voorzien is in een wijzigingsbevoegdheid naar Groen (Wrozone - wijzigingsgebied - 1).
    • 3. De nieuwe ontsluiting (verlengde straatstraat) van het voorzieningencluster, het beoogde woongebied en het achter gelegen bestaande woongebied is eveneens opgenomen door middel van een wijzigingsbevoegdheid (Wrozone - wijzigingsgebied -2).
    • 4. Het nieuwe woongebied Dillenburg wordt binnen de planperiode ontwikkeld, maar de nadere uitwerking staat thans nog niet vast. Om deze reden heeft het gemeentebestuur ervoor gekozen ook voor de realisering van het woongebied Dillenburg een wijzigingsbevoegdheid op te nemen (Wro-zone wijzigingsgebied - 3).
6.3.2 Agrarisch

Bestemmingsomschrijving

De gronden waarop het nieuwe woongebied Dillenburg is voorzien, zijn nu agrarisch in gebruik. Ontwikkeling van Dillenburg wordt in de loop van de planperiode verwacht (zie ook paragraaf 6.4.6). Tot die tijd wordt het huidige gebruik - agrarisch doeleinden in de vorm van grondgebonden agrarische bodemexploitatie met bijbehorende voorzieningen voortgezet. Daarnaast zijn verharde en onverharde paden, wegen en parkeervoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en extensief recreatief medegebruik ten behoeve van de bestemming toegelaten.

Bouwregels

Er zijn bouwregels opgenomen voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Gebouwen zijn niet toegestaan.

  • De bouwhoogte van erf- en terreinafscheidingen mag niet meer bedragen dan 2 m;
  • De bouwhoogte van tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen mag niet meer bedragen dan 3 m, waarbij geldt dat de oppervlakte niet meer dan 2,5 ha mag bedragen.
  • Ondergronds bouwen is binnen deze bestemming niet toegestaan.

Er is niet voorzien in afwijkingen en specifieke gebruiksregels.

6.3.3 Gemengd - 1

Bestemmingsomschrijving

De in het plangebied voorziene bebouwing langs de Lipsstraat, waarbinnen verschillende functies gedacht zijn, is binnen deze bestemming opgenomen.

Deze gronden zijn naast groen, erven en dergelijke, zonder aanduiding zondermeer bestemd voor:

  • bedrijven in de milieucategorie A;
  • dienstverlening;
  • kantoren;
  • maatschappelijke voorzieningen;
  • nutsvoorzieningen.

In de kantoren en bedrijvenzone langs de Lipsstraat is tevens een sportschool gedacht. Hiervoor is een aanduiding 'specifieke vorm van Sport - sportschool' opgenomen. Het gemeentebestuur acht hier ook bedrijven tot en met categorie C van de Staat van Functiemenging mogelijk. Binnen de bestemming Gemengd is deze milieucategorie niet zondermeer toegestaan. Daarom is voor deze milieucategorie voorzien in een functieaanduiding.

Bouwregels

De algemene bouwregels uit het gemeentelijk handboek zijn overgenomen. Om de beeldkwaliteit te behalen is de bouwhoogte specifiek aangeduid. Ook is een gevellijn opgenomen. Hiermee wordt de beoogde oriëntatie zoals omschreven in het masterplan geregeld.

Specifieke gebruiksregels

In de specifieke gebruiksregels zijn voor enkele onderwerpen specifieke gebruiksregels bepaald.

  • Bepaald is dat een aantal vormen van bedrijvigheid is uitgesloten. Ook detailhandel is niet toegestaan.
  • Verder zijn regels opgenomen voor het gebruik van de niet bebouwde grond. Met de specifieke bouwaanduiding 'representatieve zone' worden de beoogde ruimtelijke kwaliteit en representativiteit van de bedrijvenzone gewaarborgd. In die zone zijn dan ook laad- en losvoorzieningen, opstelplaatsen voor transportauto's en opslag in de buitenlucht niet gewenst. Dit geldt voornamelijk voor de randen van de bedrijfskavels, voor zover deze zijn georiënteerd op de omliggende wegen. Vandaar dat die gebruiksvormen zijn uitgesloten.
  • Ondergeschikte horeca tot 200 m² is toegestaan in verband met de uitgangspunten van het Masterplan.
  • Tot slot zijn met betrekking tot het parkeren regels gesteld. Zo is gebruik van eigen terrein zonder ruimte voor eigen parkeerbehoefte is niet toegestaan en mag per 100 m² brutovloeroppervlak het aantal parkeerplaatsen niet minder dan 3 bedragen.
6.3.4 Gemengd - 2

Bestemmingsomschrijving

Deze bestemming is opgenomen voor:

  • de locatie aan de Prins Hendrikstraat / verlengde Tinie de Munnikstraat waar een gezondsheidscentrum is voorzien en een sporthal;
  • de locatie waar thans het politiebureau is gevestigd;
  • de locatie aan de Lipsstraat waar het brandstofverkooppunt is gevestigd.

Deze gronden zijn naast groen, erven en dergelijke bestemd voor:

  • maatschappelijke voorzieningen;
  • medische dienstverlening;
  • nutsvoorzieningen.

In de begrippen is bepaald dat onder maatschappelijke voorzieningen worden verstaan (zie ook 1.57 maatschappelijke en culturele voorzieningen:):

educatieve, (para)medische, sociaal-culturele, levensbeschouwelijke, religieuze, onderwijsvoorzieningen en buitenschoolse voorzieningen, sportvoorzieningen, recreatieve voorzieningen en voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening, alsmede ondergeschikte detailhandel en horeca in combinatie met en ten dienste van deze voorzieningen.

Ter verduidelijking zijn aan de begrippen toegevoegd:

1.59 medische dienstverlening

bedrijf of instelling waarvan de werkzaamheden bestaan uit het verlenen van medisch- economische en medisch-maatschappelijke diensten aan derden, waaronder zijn begrepen:

  • 1. bedrijfsgezondheidszorg (arbodienst);
  • 2. medische detailhandel;
  • 3. kantoorruimte voor zorgverleners, zorg organisaties en patëntenplatforms/verenigingen;
  • 4. naar aard daarmee gelijk te stellen bedrijven en inrichtingen, evenwel met uitzondering van prostitutie.

1.70 (para)medische voorzieningen

voorzieningen van medisch-specialistische, gedragswetenschappelijke of specialistisch-paramedische aard gericht op herstel of voorkóming van verergering van een gezondheidsbeperking, zoals:

  • 1. huisartsenzorg;
  • 2. specialistische medische zorg, al dan niet met met medische behandelingen en kort durend ziekenverblijf;
  • 3. diagnostiek (röntgen, MRI, Echo, ECG's);
  • 4. GGD en JGZ;
  • 5. verloskunde;
  • 6. tandzorg;
  • 7. apotheek.

Bouwregels

De algemene bouwregels uit het gemeentelijk handboek zijn overgenomen. Om de beeldkwaliteit te behalen is de bouwhoogte specifiek aangeduid. Er is een bebouwingspercentage van maximaal 50% opgenomen waarmee wordt voorkomen dat het gehele bouwvak wordt bebouwd.

Specifieke gebruiksregels

In de specifieke gebruiksregels zijn voor enkele onderwerpen specifieke gebruiksregels bepaald.

  • Ondergeschikte horeca tot 200 m² is toegestaan in verband met de uitgangspunten van het Masterplan.
  • Tot slot zijn met betrekking tot het parkeren regels gesteld. Zo is gebruik van eigen terrein zonder ruimte voor eigen parkeerbehoefte is niet toegestaan en mag per 100 m² brutovloeroppervlak het aantal parkeerplaatsen niet minder dan 3,75 bedragen.
6.3.5 Groen

De bestaande en beoogde groenstructuur is als zodanig bestemd. Binnen de groenbestemming zijn onder andere speelvoorzieningen, watergangen en partijen met bijbehorende voorzieningen, voetpaden, nutsvoorzieningen, straatmeubilair en geluidwerende voorzieningen toegestaan.

6.3.6 Maatschappelijk

Bestemmingsomschrijving

Deze bestemming regelt de bestemming van de gronden die in gebruik zijn door de bestaande onderwijsvestiging.

De achtergrond van de keuze voor het opnemen van aanduidingen voor specifieke maatschappelijke/culturele functies is dat bij het eventueel ontbreken van die aanduidingen een niet nader begrensd 'pakket aan maatschappelijke voorzieningen' toelaatbaar wordt gesteld. Om deze reden is daarom voorzien in aanduidingen (on) voor onderwijs.

Bouwen

De regels van het gemeentelijk handboek zijn overgenomen, met dien verstande dat de voorwaarde dat de voorgevel binnen drie meter van de voorgevellijn moet worden gesitueerd is komen te vervallen. Hiervoor is gekozen, omdat hierdoor bij uitvoering van het plan nog enige flexibiliteit ten aanzien van positionering van de gebouwen beschikbaar is.

Specifieke gebruiksregels

In de specifieke gebruiksregels zijn regels op genomen voor het parkeren. Per 100 m² brutovloeroppervlak mag het aantal parkeerplaatsen niet minder dan 1 bedragen.

6.3.7 Sport

Bestemmingsomschrijving

Met deze bestemming zijn de sportvoorzieningen aan de noordzijde van de locatie bevestigd. Binnen het sportparkt is tevens een BuitSchoolseOpvang (BSO) aanwezig. Deze voorziening is ook algemeen mogelijk gemaakt. De aanwezige nutsvoorziening is voorzien van een aanduiding.

Binnen de bestemming Sport zijn onder andere voorzieningen voor verkeer en verblijf, ontsluitingswegen, langzaamverkeerroutes, parkeervoorzieningen en voorzieningen voor de bevoorrading toegestaan. Daarnaast zijn groenvoorzieningen mogelijk gemaakt. Tot slot is vastgelegd in de gebruiksregels dat waterberging met een oppervlakte van niet minder dan 2.000 m² wordt gerealiseerd.

Bouwregels

Er is één bouwvak ingetekend in verband met de gewenste flexibiliteit voor situering van gebouwen. Vastgelegd is dat maximaal 5% mag worden bebouwd. Dit percentage is ruimschoots toereikend voor de gebruikelijke bebouwing ten behoeve van sportactiviteiten. De goot- en bouwhoogte van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, is in de bouwregels begrensd.

Specifieke gebruiksregels

Omdat in veel gevallen bij sportvoorzieningen ondergeschikte horeca aanwezig is en dit niet op ruimtelijke bezwaren leidt, is dit in een specifieke gebruiksregel toegelaten. In verband met de ruimtelijke kwaliteit en verkeersveiligheid is een minimaal aantal parkeerplaatsen bepaald.

6.3.8 Tuin

De voor 'Tuin' aangewezen gronden zijn bestemd voor tuinen, erven en verhardingen. Op en in de gronden mogen aan een hoofdgebouw in de aangrenzende bestemming erkers, balkons of luifels, worden gebouwd. De diepte bedraagt niet meer dan 1,5 meter; de afstand tot de bestemming 'Verkeer' niet minder dan 3 meter. De aanwezige nutsvoorziening aan de Chrysantenstraat is voorzien van een aanduiding 'nutsvoorziening'. Hiervoor zijn de gebruikelijke bouwregels opgenomen.

6.3.9 Verkeer en Verkeer - Verblijfsgebied

Bestemmingsomschrijving

Binnen de bestemmingen Verkeer (gebiedsontsluitingswegen) en Verkeer - Verblijfsgebied (erftoegangsweg) zijn naast de wegen en fiets- en voetpaden, ook voorzieningen voor de waterhuishouding, parkeer- en groenvoorzieningen toegestaan.

Gebiedsontsluitingswegen zorgen ervoor dat woonwijken en bedrijventerreinen bereikbaar zijn. De erftoegangswegen, toegestaan in beide bestemmingen, hebben als functie het veilig toegankelijk maken van percelen in verblijfsgebieden.

Op enkele locaties is alleen een ontsluiting voor langzaam verkeer gewenst, niet voor autoverkeer. In die gevallen is een aanduiding 'specifieke vorm van verkeer - fiets- voetpad opgenomen.

Bouwregels

Toegestaan zijn uitsluitend gebouwen voor nutsvoorziening en bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

6.3.10 Water

Voor de beoogde waterberging is de bestemming 'Water' opgenomen.

6.3.11 Wonen

Bestemmingsomschrijving

De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor wonen. Hiertoe behoren ook een beroep aan huis, tuinen, erven en verhardingen alsmede water en waterhuishoudkundige voorzieningen. De bestemming Wonen is gekozen voor de bestaande woningen en voor de nieuwe woningen aan de Chrysantenstraat. Voor de nieuwe woning Hogeweg 2-4 is tevens een aanduiding 'kantoor' opgenomen, omdat hier ook een kantoor is gevestigd.

Bouwregels

Er is geen onderscheid gemaakt woningbouwcategorieën in verband met de beoogde flexibiliteit. Bij de opzet van de bouwmogelijkheden op een woon perceel is gekozen voor een gedetailleerde regeling; met een bouwvak wordt de positie van de woning vastgelegd. De toegestane goot- en bouwhoogte zijn respectievelijk 7 en 11 meter, tenzij anders op de verbeelding weergegeven.

De gronden buiten het bouwvak maar zijn de erven waarop de bebouwingsregeling voor erfbebouwing van toepassing is. De gronden aan de voorzijde van de woningen zijn bestemd als Tuin, zodat deze gronden hoofdzakelijk onbebouwd blijven.

Specifieke gebruiksregels

Opgenomen is dat het splitsen van een woning niet is toegestaan. Splitsen van woningen leidt tot een onevenredige toename van de parkeerdruk in de woonomgeving. Voorts is de ruimtelijke kwaliteit van de woonomgeving niet langer te waarborgen.

Om te voorkomen dat woningen volledig worden benut voor aan-huis-verbonden beroepen of bedrijven zijn specifieke regels opgenomen. Zo mag de vloeroppervlakte van deze activiteiten niet meer bedragen dan 50 m².

6.3.12 Leiding - Gas

De gasleiding aan de noordzijde van het plangebied is op de verbeelding opgenomen met een dubbelbestemming Leiding - Gas. Deze dubbelbestemming beschermt het belang van de gasleiding door middel van een bouwverbod. Burgemeester en wethouders kunnen, na overleg met de leidingbeheerder, afwijken van dit verbod.