direct naar inhoud van 4.6 Archeologie
Plan: Bedrijventerrein Nassaulaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0797.BPbedrijven3-VG02

4.6 Archeologie

In de Monumentenwet 1988 is de bescherming van het archeologisch erfgoed geregeld (conform het Verdrag van Malta en het Verdrag van Valletta). Deze wet verplicht gemeenten om bij de vaststelling van een bestemmingsplan en bij de bestemming van de in het plan begrepen gronden, rekening te houden met de in de bodem aanwezige dan wel te verwachten archeologische waarden.

Archeologische waarden zijn in Nederland veelal onzichtbaar, omdat ze grotendeels verborgen liggen in de bodem, waardoor ze niet eenvoudig te karteren zijn. Voor de onbekende waarden heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW) opgesteld. Voor de bekende waarden is de Archeologische Monumentenkaart (AMK) opgesteld.

Voor de gemeenten Haaren, Heusden, Loon op Zand en Vught is een gemeentelijke Archeologische waarden- en verwachtingenkaart en een Archeologische beleidsadvieskaart opgesteld (Vestigia, rapportnr. V834).

Uitgangspunten voor het bestemmingsplan

Het plangebied wordt gewaardeerd met een middelhoge archeologische verwachtingswaarde. Veel van de gronden zijn inmiddels verstoord door bebouwing en leidingstelsels. In een reeds intensief bebouwd gebied is bescherming van archeologische waarde niet doelmatige te reguleren.

Er is geen archeologische dubbelbestemming opgelegd op de bouwvlakken, aangezien de kans daar aanzienlijk is dat deze gronden reeds verstoord zijn. De ondergrond is reeds geroerd ten tijde van het oprichten van de gebouwen en bouwwerken en daarmee is de kans op het aantreffen van archeologische resten zeer klein. Om die reden is geen dubbelbestemming opgenomen voor de bouwvlakken die reeds een intensieve bebouwing toelieten op basis van het vigerende bestemmingsplan.

Conclusie

Archeologie vormt geen belemmering.