Plan: | Buitengebied noord en Kloosterstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002152-1401 |
Op de structurenkaart van de structuurvisie is het Buitengebied Noord aangeduid als Gemengd Landelijk Gebied. Gedeeltelijk is het gebied daarbij aangeduid als accentgebied agrarische ontwikkeling en gedeeltelijk als zoekgebied verstedelijking. Op de visiekaart is het gebied aangeduid als rivierkleigebied en gedeeltelijk als geledingszone. In de gebiedspaspoortenkaarten is het gebied ten noorden van Kruisstraat aangeduid als Maasterrasvlakte en overlaat gebied. Het gebied ten zuiden van Kruisstraat is aangeduid als oude zandontginning. Het gebied Kloosterstraat is eveneens aangeduid als oude zandontginning met aan de noord oostzijde een aanduiding overlaat of voormalige inundatievlakte.
In de provinciale verordening is het provinciale beleid vastgelegd in juridisch bindende regels. Bij de vaststelling van bestemmingsplannen dient de gemeente rekening te houden met deze verordening. De regels van de verordening hebben met name betrekking op het buitengebied en zijn voor een belangrijk gedeelte een vertaling van het beleid zoals dat al is vastgelegd in de provinciale reconstructieplannen en het andere provinciale beleid met betrekking tot het buitengebied (bijvoorbeeld de ruimte voor ruimte regeling). Overigens zijn de provinciale reconstructieplannen inmiddels ingetrokken.
Hieronder wordt per beleidsonderdeel zoals dat in de verordening is geregeld, ingegaan op de gevolgen voor het plangebied:
1. Stedelijke ontwikkeling
Buitengebied Noord: voor delen van het buitengebied zijn ook de regels voor stedelijke ontwikkeling van toepassing: gebieden ten oosten van de Overlaet en ter weerszijden van Kruisstraat hebben de aanduiding zoekgebied verstedelijking. Gebieden in de Hondsberg en ten oosten van Kruisstraat hebben de aanduiding Integratie stad / land.
Kloosterstraat. Het gebied rondom de Meerse Plas heeft de aanduiding zoekgebied verstedelijking.
2. Ontwikkeling intensieve veehouderij.
Buitengebied Noord. Een belangrijke aanduiding in dit plangebied is het Landbouw Ontwikkelingsgebied (LOG). In de provinciale verordening is geregeld dat de gemeente in een bestemmingsplan voor een LOG kan bepalen dat vormverandering van een bouwblok en hervestiging en omschakeling naar intensieve veehouderij zijn toegestaan. Naar aanleiding van het rapport van de commissie Van Doorn vindt bij de provincie momenteel nog een herbezinning plaats over de nut en noodzaak van de LOG's.
Voor de verwevingsgebieden geldt dat hervestiging en omschakeling naar intensieve veehouderij is toegestaan op duurzame locaties (dwz een bouwblok met een zodanige ligging dat het zowel vanuit milieu oogpunt als vanuit ruimtelijk oogpunt verantwoord is om ter plaatse door te groeien). Ook is doorgoei naar 1,5 ha mogelijk op een duurzame locatie.
Wat betreft de extensiveringsgebieden geldt ten aanzien van intensieve veehouderij dat tot 1 okober 2010 nog gebruik kon worden gemaakt van bestaande rechten. Vanaf 1 oktober 2010 geldt als omvang van de bebouwing voor intensieve veehouderij de op dat moment bestaande bebouwing, de in aanbouw zijnde of de op basis van een volledig ontvankelijke bouwaanvrage te vergunnen bebouwing.
Voor intensieve geiten- en schapenhouderijen geldt tot 1 juni 2013 de regel dat uitbreiding, hervestiging en omschakeling naar een intensieve geiten- of schapenhouderij niet is toegestaan en dat vergroting van de bebouwing ten behoeve van een intensieve geiten- of schapenhouderij welke op de peildatum 12 december 2009 aanwezig of in uitvoering was dan wel gebouwd mag worden krachtens een onherroepelijk verleende vergunning, niet is toegestaan. De provincie beraadt zich momenteel over het laten voortduren van dit verbod.
3. Water.
Een klein gebiedje in het noord oostelijke gedeelte van de Kloosterstraat is aangewezen als Regionaal waterbergingsgebied. Voor een strook langs de Hoefgraaf en voor de Kloosterstraat geldt dat deze gebieden zijn aangewezen als reserveringsgebied waterberging. Een gebied ten zuid oosten van Kruisstraat ligt in de 25 jaars zone van het waterwingebied.
4. Natuur en landschap.
De Hoefgraaf heeft de aanduiding zoekgebied voor behoud en herstel van watersystemen. Grote delen van de Kloosterstraat zijn aangeduid als groen blauwe mantel, waarbij het westelijke gedeelte van de Kloosterstraat een attentiegebied ehs is.
5. Cultuurhistorie.
Zowel het buitengebied noord (met uitzondering van een gebied rondom Kruisstraat) als Kloosterstraat hebben de aanduiding cultuurhistorisch vlak.
6. Niet - agrarische ruimtelijke ontwikkelingen buiten bestaand stedelijk gebied.
Uitgangspunt is dat nieuwe woningen zijn uitgesloten. Uitzonderingen gelden voor bedrijfswoningen, woningsplitsing van historisch waardevolle gebouwen en ruimte voor ruimtewoningen. Tevens is het mogelijk gemaakt om één of meer woningen te bouwen binnen bebouwingsconcentraties, binnen zoekgebieden stedelijke ontwikkeling of gebieden voor integratie stad land.
Regels voor niet - agrarische ruimtelijke ontwikkelingen: