Plan: | Herziening delen Maaspoort-Oud Empel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002143-1401 |
Voorontwerpbestemmingsplan 'Herziening delen Maaspoort-Oud Empel' lag voor iedereen ter inzage van 24 oktober 2011 tot en met 5 december 2011. Gedurende deze termijn kon iedereen schriftelijk of mondeling een inspraakreactie bij het college van burgemeester en wethouders naar voren brengen. Hieronder worden de ingekomen inspraakreacties samengevat weergegeven. Ze worden cursief voorzien van gemeentelijk commentaar. Dit betekent niet dat die onderdelen van de reactie die niet expliciet worden genoemd niet bij de beoordeling zouden zijn betrokken. Elke inspraakreactie wordt in zijn geheel beoordeeld.
Er zijn drie inspraakreacties ingediend:
De gemeente spreekt in het ontwerpbestemmingsplan over een 'kooihuisje'.
Voor kennisgeving aangenomen. De bestemming van het natuurgebied is mede gericht op behoud, herstel en ontwikkeling van aldaar voorkomende of daaraan eigen natuurwaarden en landschappelijke waarden, ook die van de vos, het hert en aldaar voorkomende zeldzame mossen.
In het ontwerpbestemmingsplan is het bestemmingsvlak van de bestemming 'Natuur' ten noorden van de eendenkooi uitgebreid.
In het ontwerpbestemmingsplan zijn beide watergangen op elkaar aangesloten.
Voor kennisgeving aangenomen. Deze opmerking is doorgegeven aan de verantwoordelijke afdeling van de gemeente 's-Hertogenbosch.
In het ontwerpbestemmingsplan is de eendenkooi nader aangeduid als 'eendenkooi (ek)'. Aan de bouwregels is toegevoegd dat binnen de bestemming geen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mogen worden gebouwd, met uitzondering van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ter plaatse van de aanduiding 'jongerenontmoetingsplek' en ter plaatse van de aanduiding 'eendenkooi'. Ter plaatse van de eendenkooi mogen zulke bouwwerken niet hoger zijn dan 3 meter.
2. De heer R. Giebels, Nienoordstede 27
In het ontwerpbestemmingsplan is het bestemmingsvlak van de bestemming 'Natuur' ten noorden van de eendenkooi uitgebreid. Het gebied tussen het voetpad en het water van de Noorderplas blijft bestemd voor recreatie, conform het geldende bestemmingsplan Maaspoort-Oud Empel: de Noorderplas vervult voor de Maaspoort een belangrijke recreatieve functie die ook moet worden geaccommodeerd. De natuurlijke inrichting van de oever staat dit niet in de weg. Omgekeerd staat recreatie evenmin in de weg aan natuurontwikkeling ter plaatse.
3. ZLTO namens de heer A.A.A.J. Godschalx en mevrouw J.W.Th. Godschalx, Empelsedijk 15
De bestemming van de boerderij is overgenomen uit bestemmingsplan 'Maaspoort-Oud Empel'. In dat bestemmingsplan zijn drie bedrijfsgebouwen niet met een bouwvlak op de plankaart aangeduid. Deze gebouwen zijn daarmee onder het overgangsrecht gebracht. In het ontwerpbestemmingsplan 'Herziening delen Maaspoort-Oud Empel' is dit hersteld: de schuur uit 1994 is, binnen de bestemming 'Agrarisch met waarden', met een bouwvlak aangeduid. De bouwhoogte en goothoogte zijn in de regels gemaximeerd. Ook de loods aan de oostkant van het perceel, haaks op de grote schuur, is met een bouwvlak aangeduid. Verder is voor kleinschalige erfbebouwing (50 m2 met een maximum bouw- en goothoogte van respectievelijk 4 en 2 meter) een aanduiding 'bijgebouw' op het perceel aangegeven, zodanig dat deze bebouwing het monumentaal karakter van boerderij en erf niet kan aantasten.
Hoewel bestemmingsplan 'Herziening delen Maaspoort-Oud Empel' zo dicht mogelijk bij de regeling in bestemmingsplan 'Maaspoort-Oud Empel' blijft, zijn de agrarische bestemmingen in het ontwerpbestemmingsplan, voor meer uniformiteit, afgestemd op de agrarische bestemmingen in andere bestemmingsplannen van de gemeente 's-Hertogenbosch. Voor het agrarische bedrijf aan de Empelsedijk 15 betekent dit dat doeleinden en afwijkingsbevoegdheden zijn toegevoegd. Er zijn alleen doeleinden en afwijkingsbevoegdheden toegevoegd die zich verdragen met het monumentaal karakter van boerderij en erf, het gemeentelijk beschermd dorpsgezicht en het waardevolle landschap rondom. In de bestemmingsomschrijving zijn productiegebonden detailhandel, permanente teeltondersteunende voorzieningen en recreatief nachtverblijf in de vorm van logies en ontbijt toegevoegd. Er is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor een tweede bedrijfswoning in de bestaande bebouwing als deze voor de voortzetting van het agrarisch bedrijf nodig is. Ook is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor verbrede landbouwactiviteiten. De bouw- en gebruiksregels blijven hetzelfde vanwege het monumentaal karakter van boerderij en erf, het gemeentelijk beschermd dorpsgezicht en het waardevolle landschap rondom.
Oud Empel is al sinds de IJzertijd bewoond. De eerste bewoning vond plaats op de oeverwal van de Maas maar het bewoonbare gebied omvatte ook een aantal dekzandkoppen of donken die zuidelijk van de oeverwal lagen. De sporen van deze bewoning kunnen dan ook worden aangetroffen in heel het gebied dat op de Archeologische beleidskaart van de gemeente 's-Hertogenbosch met een rode kleur is aangeduid (zie afbeelding 7 van de toelichting). Deze archeologische beleidskaart is op 15 juni 2010 door de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch vastgesteld. In de rode zone met een vastgestelde archeologische waarde kunnen op basis van verschillende archeologische onderzoeken archeologische vindplaatsen op verschillende dieptes onder het maaiveld worden verwacht. Het hoogste niveau waar archeologische resten verwacht worden, ligt gemiddeld circa 0,5 meter beneden maaiveld. Nota bene: doorgaans wordt voor een gebied met zo'n hoge archeologische verwachting een ingreepdiepte van 30 cm aangehouden. Een ingreepdiepte van 50 cm is voor regulier agrarisch gebruik voldoende.
De gebiedsaanduidingen 'archeologische waarden 1 tot en met 4' zijn in het ontwerpbestemmingsplan omgezet in de dubbelbestemmingen 'Waarde-Archeologie 1 tot en met 4'. Inhoudelijk blijven de regelingen hetzelfde.
De betreffende gronden zijn in bestemmingsplan 'Maaspoort-Oud Empel' reeds nader beschermd: het gebied tussen de stad en de dijk, de zogenaamde groene vingers, en de dijk zelf zijn belangrijke uitloopgebieden voor de wijken Maaspoort, Empel, De Groote Wielen en daarbuiten. In bestemmingsplan 'Maaspoort-Oud Empel zijn de gronden bestemd voor 'agrarische doeleinden met behoud van het visueel open karakter van het landschap'. Na inwerkingtreding van dat bestemmingsplan is de visie 'Maasuiterwaarden; meerwaarde aan de Maas' opgesteld. Ook is een schetsontwerp voor de groene vingers gemaakt. De bouw- en gebruiksregels in bestemmingsplan 'Herziening delen Maaspoort-Oud Empel' zijn vervolgens toegesneden op de doelstelling van de visie en het schetsontwerp. Hoewel de Verordening Ruimte van de provincie Noord-Brabant de gronden niet nader beschermt in het kader van 'natuur en landschap', doet ze dit wel in het kader van 'cultuurhistorie': het gebied maakt deel uit van het cultuurhistorisch vlak Koornwaard. Niettemin is ook de landschappelijke waarde voor de gemeente 's-Hertogenbosch van groot belang en verdient deze nadere bescherming. De gemeente 's-Hertogenbosch is van mening dat de eigenaren van de betreffende gronden niet in onevenredige mate in het gebruik ervan worden beperkt.
Hoewel bestemmingsplan 'Herziening delen Maaspoort-Oud Empel' zo dicht mogelijk bij de regeling in bestemmingsplan 'Maaspoort-Oud Empel' blijft, zijn de agrarische bestemmingen in het ontwerpbestemmingsplan, voor meer uniformiteit, afgestemd op de agrarische bestemmingen in andere bestemmingsplannen van de gemeente 's-Hertogenbosch. Voor de bestemming van het huiskavel van het agrarisch bedrijf aan de Empelsedijk 15 betekent dit dat de omschrijving ervan is veranderd, dat - onder voorwaarden - tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen worden toegestaan en dat het omgevingsvergunningenstelsel is aangepast (zie onder d).
Voor meer uniformiteit is met het omgevingsvergunningenstelstel aangesloten op het omgevingsvergunningenstelsel van de overeenkomstige bestemming in andere bestemmingsplannen van de gemeente 's-Hertogenbosch. Met deze regeling worden de gebruiksmogelijkheden van de gronden niet in onevenredige mate beperkt. Het omzetten van grasland in bouwland voor veevoedergewassen is in dat omgevingsvergunningenstelsel niet omgevingsvergunningplichtig.
De betreffende gronden zijn in het geldende bestemmingsplan 'Maaspoort-Oud Empel' reeds als Water bestemd. Dit water vormt de grens tussen het agrarisch gebied (met landschappelijke en cultuurhistorische waarden) en het woongebied van Maaspoort en is daarom ruimtelijke relevant.