Plan: | Herziening delen Maaspoort-Oud Empel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002143-1401 |
In het kader van het overleg als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het voorontwerpbestemmingsplan 'Herziening delen Maaspoort-Oud Empel' toegezonden aan:
Aan de bestemmingsomschrijving van de bestemming 'Groen' is toegevoegd dat de als zodanig bestemde gronden zijn bestemd voor 'behoud, herstel en ontwikkeling van cultuurhistorische waarden'. In de omschrijving van de andere bestemmingen die onderdeel zijn van het cultuurhistorisch vlak is 'behoud van cultuurhistorische waarden' gewijzigd in 'behoud, herstel en ontwikkeling van cultuurhistorische waarden'.
De bestemming 'Agrarisch met waarden' is in het ontwerpbestemmingsplan afgestemd op de overeenkomstige bestemming in andere bestemmingsplannen van de gemeente 's-Hertogenbosch. De gronden met deze bestemming zijn aangeduid als 'cultuurhistorisch waardevol gebied', dat wil zeggen bestemd voor behoud, herstel en ontwikkeling van de landschapswaarden in het algemeen en voor cultuurhistorisch waardevolle gebieden in het bijzonder. In het omgevingsvergunningenstelsel van de bestemming Natuur is opgenomen dat sprake moet zijn van een inrichtingsplan voor natuur, landschap en cultuurhistorie en dat de omgevingsvergunningplichtige werken en werkzaamheden slechts toelaatbaar zijn als de landschappelijke en cultuurhistorische waarden niet onevenredig worden aangetast.
In de paragraaf over externe veiligheid in het ontwerpbestemmingsplan wordt verwezen naar het ontwerp Basisnet Water. De Maas wordt hierin aangeduid als een belangrijke vaarweg waarover frequent vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. Gebleken is dat bij de Maas de plaatsgebonden risicocontour niet buiten de waterlijn komt. Hiermee wordt ter plaatse van (beperkt) kwetsbare objecten voldaan aan het wettelijk vereiste basisbeschermingsniveau.
Aan de vrijwaringszone kan bijvoorbeeld wel de bestemming 'Groen' of 'Natuur' worden toegekend. De VROM-Inspectie verzoekt ook om een overlegzone van 75 meter vanuit de kant van de weg op te nemen. Bij nieuwe ontwikkelingen binnen deze zone moet in dat geval overleg worden gevoerd met Rijkswaterstaat om ook toekomstige ontwikkelingen op het gebied van ruimte en mobiliteit goed elkaar te blijven afstemmen.
Rijksweg A59 ligt niet in het plangebied. In de strook van 35 meter vanuit de kant van de A59 zijn de gronden bestemd voor Natuur en Water. In de bestemming Natuur zijn - buiten het bouwvlak bij de eendenkooi - geen gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. In de bestemming Water zijn alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten behoeve van de waterhuishouding toegestaan. Omdat in de strook van 35 meter vanuit de kant van de A59 sowieso niet of nauwelijks bouwmogelijkheden zijn, is (de aanduiding van) een vrijwaringszone niet nodig. In de strook van 75 meter vanuit de kant van de A59 zijn de gronden bestemd voor Natuur, Water en Recreatie. In de bestemming Recreatie zijn alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, tot 3 meter hoog toegestaan. Vanwege de beperkte bouwmogelijkheden is ook (de aanduiding van) een overlegzone niet nodig. In de bestemming Recreatie is echter ook een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor een gebouw voor maatschappelijke en/of recreatieve voorzieningen. De afwijkingsbevoegdheid ligt voor een klein deel in de strook van 75 meter vanuit de kant van de A59. Daarom is aan de afwijkingsbevoegdheid de voorwaarde verbonden dat het bevoegd gezag overleg pleegt met de beheerder van de rijksweg A59.
Aan de toelichting op het ontwerpbestemmingsplan is de paragraaf 'Nationaal Waterplan' toegevoegd met een korte beschrijving van dat plan.
In het ontwerpbestemmingsplan is de begrenzing van de dubbelbestemming 'Waterstaat- Waterstaatkundige functie' aangepast aan de meeste recente kaarten bij de Beleidsregels grote rivieren. Ook de toelichting op de Beleidsregels grote rivieren is hierop aangepast.
In het ontwerpbestemmingsplan is de toelichting op de Beleidsregels grote rivieren ook hierop aangepast: 'Wet beheer rijkswaterstaatwerken' is gewijzigd in 'Waterwet'.
Aan de regels met betrekking tot de aanduiding 'vaarweg' is 'recreatievaart' toegevoegd.
3. Waterschap Aa en Maas
Het bestemmingsvlak van de bestemming Natuur is met het bedoelde gebied uitgebreid.
Het omgevingsvergunningenstelsel in de bestemming 'Natuur' dient ter bescherming van het behoud, herstel en ontwikkeling van aldaar voorkomende of daaraan eigen natuurwaarden en landschappelijke waarden. De belangen van het waterschap in het kader van de Keur worden met een watervergunning gewaarborgd.
In het plangebied liggen geen (keurzones rond) leggerwatergangen.
Hoewel de aanleg van water of waterhuishoudkundige voorzieningen in de bestemmingen 'Agrarisch-Agrarisch bedrijf' (artikel 3), 'Horeca' (artikel 7) en 'Maatschappelijk' (artikel 8) onwaarschijnlijk is, zijn water en waterhuishoudkundige voorzieningen in de omschrijving van deze bestemmingen als aan de hoofdfunctie ondergeschikte voorzieningen opgenomen.
Op het perceel Empelse Schans 2 zijn geen bouw- en inrichtingswerkzaamheden voorgenomen.