Plan: | Empel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002142-1401 |
Op 1 januari 2011 trad de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening in werking. Hierin geeft provincie Noord-Brabant de hoofdlijnen aan van het provinciaal ruimtelijk beleid tot 2025 (met een doorkijk naar 2040). De visie is bindend voor het ruimtelijk handelen van de provincie. Het is de basis voor de wijze waarop de provincie de instrumenten inzet die de Wet ruimtelijke ordening haar biedt. De visie ondersteunt daarnaast het beleid op andere provinciale beleidsterreinen, zoals het economisch, mobiliteits-, sociaal, cultureel, milieu- en natuurbeleid. Met deze structuurvisie geeft de provincie ook gestalte aan nationale ruimtelijke belangen en doelen.
Deel A bevat de hoofdlijnen van het beleid. Op basis van trends en ontwikkelingen heeft de provincie haar ruimtelijke belangen gedefinieerd en ruimtelijke keuzes gemaakt. De ruimtelijke visie is uitgewerkt in dertien provinciale ruimtelijke belangen, zoals de concentratie van verstedelijking. De wijze waarop de provincie deze ruimtelijke belangen behartigt is uitgewerkt in vier manieren van sturen:
In deel B staan de ambities, het beleid en de uitvoering voor de vier ruimtelijke structuren: de groenblauwe structuur, het landelijk gebied, de stedelijke structuur en de infrastructuur. Op de Structurenkaart is het grootste deel van het plangebied van bestemmingsplan Empel aangeduid als 'stedelijke concentratiegebied'. Het gebied tussen de bebouwde kom van Empel en de Empelsedijk daarentegen is aangewezen als 'gemengd landelijk gebied' en 'zoekgebied verstedelijking' (zie paragraaf 3.2.2).
De Verordening Ruimte is één van de uitvoeringsinstrumenten voor de provincie Noord-Brabant om haar doelen te realiseren. Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant hebben op 17 december 2010 de Verordening Ruimte 2011 vastgesteld. Deze verordening is in twee fasen tot stand gekomen: de Verordening Ruimte fase 1 betrof het omzetten in regels van het toen geldende provinciaal beleid, de Verordening Ruimte fase 2 het omzetten in regels van nieuw beleid dat is opgenomen in de Structuurvisie ruimtelijke ordening en gedeeltelijk ook een herziening van de Verordening Ruimte fase 1. Op 11 mei 2012 is de geactualiseerde Verordening Ruimte 2012 vastgesteld.
Ook op de kaarten bij de Verordening Ruimte is het grootste deel van het plangebied van bestemmingsplan Empel als 'stedelijk concentratiegebied' aangewezen. Ten aanzien van stedelijke ontwikkeling bepaalt de Verordening Ruimte dat bestemmingsplannen die voorzien in een stedelijke ontwikkeling uitsluitend gelegen zijn in bestaand stedelijk gebied. Het gebied tussen de bebouwde kom van Empel en de Empelsedijk is aangeduid als 'gebied integratie stad-land', als 'agrarisch gebied', als 'extensiveringsgebied' en als 'cultuurhistorisch vlak'. De dijk zelf is als 'primaire waterkering en beschermingszone' aangewezen.