Plan: | Kom Engelen - Haverleij |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002119-1401 |
Bestemmingsplan Kom Engelen - Haverleij legt de situatie vast die feitelijk of juridisch-planologisch bestaat en maakt in beginsel geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Dit betekent niet dat er helemaal geen mogelijkheden zijn tot functieverandering. De huidige bestemmingsplannen laten al enige vrijheid toe. De bestaande functieveranderingsmogelijkheden van de vigerende bestemmingsplannen zijn zoveel als mogelijk overgenomen in het onderhavige bestemmingsplan.
Kom Engelen
Voor de kom Engelen geldt dat het hoofddoel is en blijft: het behouden, zo nodig versterken, van de woonfunctie. Daarvoor is het ook van belang dat het voorzieningenniveau versterkt kan worden om de maatschappelijke leefbaarheid van de kern te behouden.
Het algehele streven is om de niet-woonfuncties te clusteren in bepaalde gebieden. Dat is met name gedaan voor de maatschappelijke voorzieningen zoals scholen, gezondheidscentrum. Daarnaast worden niet-woonfuncties met name toegestaan in de oude dorpskern.
Zo worden in de oude dorpskern ruimere mogelijkheden geboden voor het vestigen van niet-woonfuncties. Zo heeft de oude dorpskern een functie voor het gehele dorp. Bovendien leent de betreffende bebouwing zich, naast de woonfunctie, voor niet-woonfuncties. Voor het gehele gebied geldt de woonfunctie als hoofdfunctie waarbinnen andere functies maximaal nevengeschikt (maximaal 50% van het gebruik) zijn toegestaan.
Voor winkelvoorzieningen en horecavoorzieningen wordt gestreefd naar een relatief centrale ligging in de kern. De winkelvoorzieningen zijn mogelijk gemaakt in de omgeving Dorpstraat en omgeving Kerkhof. Hier zijn bijvoorbeeld maximaal 3 winkels toegestaan, onder de voorwaarde dat het bestaande ruimtelijke patroon en de aanwezige cultuurhistorische aspecten niet worden aangetast. Het moet bovendien gaan om kleinschalige activiteiten (maximaal 150 m² verkoopvloeroppervlak) aangezien de verkeers- en parkeerdruk op de Dorpstraat niet zodanig mag toenemen dat de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving in het gedrang komt. Voor horecavoorzieningen geldt het gebied: gedeelte van de Dorpstraat/De Kerkhof en langs de Dieze, in de omgeving waar de Dorpstraat op de Graaf van Solmsweg aansluit. Ten slotte kunnen in de gehele oude dorpskern kleine ambachtelijke bedrijven, kantoren en kleinschalige maatschappelijke voorzieningen als nevengeschikte functie worden gevestigd.
Bij de uitbreidingswijken buiten de oude dorpskern ligt het accent nadrukkelijk op wonen. Hier zijn enkele niet-woonfuncties slechts in mindere mate toegestaan, te weten maximaal als ondergeschikte functie (35% van het gebruik).
Haverleij
Haverleij bestaat voor het overgrote deel uit natuur, bos, wandelpark en golfbaan. Binnen dit recreatief uitloopgebied zijn het Slot en de kastelen gesitueerd. De hoofdfunctie van de kasten is de woonfunctie.
Een bijzondere positie is nog weggelegd voor het Slot Haverleij. Ook het Slot kent de woonfunctie als hoofdfunctie. Hier zijn echter niet alleen woningen toegestaan. In het Slot zijn namelijk ook een school en kinderopvang gevestigd. Daarnaast zijn in het Slot mogelijkheden om aan de zijde van het plein Oberon en aan de kanaalzijde kleinschalige studio's, ateliers, praktijk en kantoorruimten voor de uitoefening van ambachtelijke, kunstzinnige, administratieve, (para)medische, educatieve of recreatieve doeleinden. Het maximale aantal bedraagt 20. Daarnaast is er één café-restaurant of vergelijkbaar horecabedrijf toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Een dergelijk horecabedrijf is op het moment ter plaatse niet gevestigd. Dit bestemmingsplan blijft echter de mogelijkheid bieden om een dergelijk bedrijf op te richten.