Plan: | Kom Engelen - Haverleij |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002119-1401 |
Op 1 januari 2011 trad de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening in werking. Hierin geeft de provincie Noord-Brabant de hoofdlijnen aan van het provinciaal ruimtelijk beleid tot 2025 (met een doorkijk naar 2040). De visie is bindend voor het ruimtelijk handelen van de provincie. Het is de basis voor de wijze waarop de provincie de instrumenten inzet die de Wet ruimtelijke ordening haar biedt. De visie ondersteunt daarnaast het beleid op andere provinciale beleidsterreinen, zoals het economisch, mobiliteits-, sociaal, cultureel, milieu- en natuurbeleid. Met deze structuurvisie geeft de provincie ook (mede) gestalte aan nationale ruimtelijke belangen en doelen.
Afbeelding 3.1 Uitsnede Structurenkaart Structuurvisie Ruimtelijke Ordening
Deel A bevat de hoofdlijnen van het beleid. Op basis van trends en ontwikkelingen heeft de provincie haar ruimtelijke belangen gedefinieerd en ruimtelijke keuzes gemaakt. De ruimtelijke visie is uitgewerkt in dertien provinciale ruimtelijke belangen, zoals de concentratie van verstedelijking. De wijze waarop de provincie deze ruimtelijke belangen behartigt is uitgewerkt in vier manieren van sturen: regionaal samenwerken; ontwikkelen, zowel gebiedsgericht als thematisch zoals de Ecologische Hoofdstructuur en de herstructurering van bedrijventerreinen; beschermen van provinciale belangen zoals zorgvuldig ruimtegebruik en ruimtelijke kwaliteit, door middel van de Verordening ruimte; stimuleren, door middel van subsidies en door het beschikbaar stellen van kennis en informatie. In deel B staan de ambities, het beleid en de uitvoering voor de vier ruimtelijke structuren: de groenblauwe structuur, het landelijk gebied, de stedelijke structuur en de infrastructuur.
Op de Structurenkaart is nagenoeg het gehele plangebied aangeduid als 'stedelijke concentratiegebied' (Kom Engelen en Slot Haverleij) en 'zoekgebied verstedelijking' (Haverleij, m.u.v. het Slot). Binnen de stedelijke concentratiegebieden en de daarbij behorende zoekgebieden voor verstedelijking liggen mogelijkheden voor verdere verstedelijking. Het bestemmingsplan maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. De enige nieuwbouw die mogelijk blijft, bestaat uit de twee nog te bouwen kastelen in Haverleij en vier zogenaamde bosrandkavels. Deze nieuwbouwmogelijkheden vloeien voort uit de al bestaande mogelijkheden van het vigerende bestemmingsplan. Deze mogelijkheden passen bovendien binnen het principe van bundeling van verstedelijking.
De Verordening Ruimte Noord-Brabant 2011 is één van de uitvoeringsinstrumenten voor de provincie om haar doelen te realiseren. Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant hebben op 17 december 2010 de Verordening ruimte Noord-Brabant 2011 vastgesteld. Deze verordening is in twee fasen tot stand gekomen: de Verordening ruimte fase 1 betrof het omzetten in regels van het toen geldende provinciaal beleid, de Verordening ruimte fase 2 het omzetten in regels van nieuw beleid dat is opgenomen in de Structuurvisie ruimtelijke ordening en gedeeltelijk ook een herziening van de Verordening ruimte fase 1.
Stedelijke ontwikkeling
Ook op de kaart 'Stedelijke ontwikkeling' van de Verordening Ruimte Noord-Brabant 2011 is het bestaande stedelijk gebied (Kom Engelen en Slot en kastelen Haverleij) als 'stedelijk concentratiegebied' aangewezen. Het gebied rondom kastelen Haverleij betreft 'gebied integratie stad en land'. Ten aanzien van stedelijke ontwikkeling bepaalt de Verordening Ruimte Noord-Brabant 2011 dat bestemmingsplannen die voorzien in een stedelijke ontwikkeling uitsluitend gelegen zijn in bestaand stedelijk gebied.
Natuur en landschap
Op de kaart 'Natuur en landschap' is te zien dat het gebied Haverleij ook meerdere functies heeft op het gebied van natuur, landschap en water. Zo maakt het gebied in Haverleij rondom de kastelen onderdeel uit van de groenblauwe mantel. De Dieze en het Henriëttekanaal zijn aangeduid als ecologische hoofdstructuur, zoekgebied voor ecologische verbindingszone en zoekgebied voor behoud en herstel watersystemen. De aanduiding voor ecologische hoofdstructuur steekt vanaf de dijk ook nog door het gebied, tussen de toekomstige locatie Heesterburgh en Leliënhuyze, Beeckendael en Velderwoude richting Daliënwaard. Een voor een groot deel vergelijkbaar pad geldt voor de aanduidingen zoekgebied voor ecologische verbindingszone en zoekgebied voor behoud en herstel watersystemen.
Afbeelding 3.2 Uitsnede Kaart Natuur en landschap Verordening ruimte
Ecologische hoofdstructuur | Voor deze gebieden gelden als ecologische waarden en kenmerken de natuurbeheertypen zoals vastgelegd op de beheertypenkaart en de ambitiekaart van het Natuurbeheerplan. Het bestemmingsplan strekt tot behoud, herstel of duurzame ontwikkeling van deze ecologische waarden en kenmerken. Het bestemmingsplan stelt regels daartoe, en houdt rekening met overige aanwezige waarden en kenmerken (waaronder cultuurhistorische).
De ecologische hoofdstructuur zoals opgenomen op de afbeelding 3.2 ligt deels buiten het plangebied. De Dieze ter hoogte van uitbreidingswijken kom Engelen en het Henriëttekanaal ligt buiten het plangebied. Een stuk Dieze ter hoogte van de oude dorpskern ligt wel binnen het plangebied. Dat gedeelte van de bestemming Water, heeft ook de aanduiding 'vaarweg', en is tevens bestemd voor behoud, herstel en/of duurzame ontwikkeling van ecologische waarden en kenmerken. Voor het overige deel van de EHS op Landgoed Haverleij is de EHS ook verwerkt in de ter plaatse geldende bestemmingen, te weten Natuur en Sport. Deze gronden zijn o.a. bestemd voor de ontwikkeling en het behoud van landschappelijke en/of natuurlijke waarden van de gronden en de waterhuishouding.
In het Natuurbeheerplan is de Dieze en het Henriëttekanaal aangewezen als Zoete plas. Verder is op Landgoed Haverleij het beheertype Beek en bron aanwezig, dat tevens in de Verordening ruimte als zoekgebied voor behoud en herstel watersystemen (en zoekgebied voor ecologische verbindingszone) is aangewezen (zie hieronder). Ten slotte is de EHS die richting kasteel Daliënwaard loopt, aangeduid als beheertype Droog bos met productie.
Zoekgebied voor ecologische verbindingszone | Het bestemmingsplan strekt tot de verwezenlijking, het behoud en het beheer van een ecologische verbindingszone. Het zoekgebied heeft een breedte van 50 meter. Het bestemmingsplan stelt beperkingen aan stedelijke, agrarische en recreatieve ontwikkelingen (met name bebouwing). Het bestemmingsplan stelt regels ten aanzien van het aanbrengen van oppervlakteverhardingen of verharde oppervlakten van meer dan 100 m², anders dan een bouwwerk.
Ook het zoekgebied voor ecologische verbindingszone ligt voor een groot deel buiten het plangebied. Het deel dat wel binnen het plangebied ligt, ligt voor het overgrote deel binnen de bestemming Natuur. Het zoekgebied voor ecologische verbindingszone is op de verbeelding als ecologische verbindingszone aangeduid. Deze gronden zijn tevens bestemd voor de verwezenlijking, het behoud en het beheer van een ecologische verbindingszone. Bovendien is hieraan een (omgevings)vergunningenstelsel gekoppeld voor het aanbrengen van oppervlakteverhardingen of verharde oppervlakten van meer dan 100 m².
De invulling van de ecologische verbindingszone in en rondom het plangebied vindt plaats door de volgende projecten: EVZ Dieze voor de Dieze en het Henriëttekanaal en EVZ Luisbroekse Wetering voor het daaronder gelegen zoekgebied.
Zoekgebied voor behoud en herstel watersystemen | Het bestemmingsplan strekt tot de verwezenlijking, het behoud, beheer en herstel van watersystemen. Het zoekgebied heeft een breedte van 25 meter aan weerszijden van de waterloop. Het bestemmingsplan stelt regels voor zover dat nodig is om te voorkomen dat dit gebied minder geschikt wordt voor de verwezenlijking, het behoud, beheer en herstel van watersystemen. Zoals beperkingen aan stedelijke, agrarische en recreatieve ontwikkelingen (m.n. bebouwing), regels ten aanzien van het aanbrengen van oppervlakteverhardingen of verharde oppervlakten van meer dan 100 m², anders dan een bouwwerk, en regels ten aanzien van het ophogen van gronden.
Het gebied voor zoekgebied voor behoud en herstel watersystemen is op de verbeelding aangeduid als ecologische verbindingszone, aangezien het gebied samenvalt met het zoekgebied voor ecologische verbindingszone. Deze gronden zijn tevens bestemd voor de verwezenlijking en het behoud, beheer en herstel van watersystemen. Hieraan zijn regels verbonden voor bovengenoemde werkzaamheden.
Groenblauwe mantel | Het bestemmingsplan strekt tot behoud, herstel of duurzame ontwikkeling van het watersysteem en de ecologische en landschappelijke waarden en kenmerken van de onderscheiden gebieden, en stelt regels ter bescherming van de ecologische, landschappelijke en hydrologische waarden en kenmerken van de onderscheiden gebieden. Het bestemmingsplan dient te bepalen dat nieuwvestiging van grondgebonden agrarische bedrijven en overige niet-grondgebonden agrarische bedrijven niet zijn toegestaan.
Het gebied van de groenblauwe mantel is voor het grootste deel bestemd als Natuur dan wel Sport (met uitzondering van wegen). Deze gronden zijn tevens bestemd voor het behoud, herstel of duurzame ontwikkeling van het watersysteem en de ecologische en landschappelijke waarden. Het bestemmingsplan laat in het algemeen geen nieuwe agrarische bedrijven toe.