direct naar inhoud van 2.3 Functionele structuur
Plan: Kom Engelen - Haverleij
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002119-1401

2.3 Functionele structuur

Kom Engelen en Haverleij zijn woonwijken. Daarnaast zijn er ook niet-woonfuncties aanwezig.

Wonen

In de buurten Kom Engelen, Haverleij en Engelermeer1 staan ruim 1.900 woningen (1.928), waarvan een kleine 1.600 woningen (1.588) een eengezinswoning betreft. Ruim 300 zijn dus meergezinswoningen, een aandeel van slechts 16%; voor de gehele stad bedraagt dit percentage 37%.

Als geheel genomen kent het gebied een behoorlijk jong woningaanbod. Dit komt uiteraard grotendeels door de woningbouw in Haverleij. In de afgelopen 10 jaar zijn daar een kleine 900 woningen gerealiseerd (866), dat is 45% van het totale woningaanbod in het bestemmingsplangebied. Ook de woningen in de buurt Kom Engelen zijn relatief jong: het grootste aandeel woningen is in de negentiger jaren van de vorige eeuw gebouwd (596 van de 1.056 = 56%). Een andere piek in de woningbouw in deze buurt was in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw, met in totaal 261 woningen (= 25%). De woningbouw in het plangebied heeft derhalve in 'pieken' plaatsgevonden. Van oudsher is er bebouwing in Engelen van ver voor WO II, in de periode t/m 1944 stonden er in totaal 70 woningen, vervolgens is dit in de genoemde perioden en met de ontwikkeling van de verschillende woningbouwgebieden gegroeid tot 1.928 woningen nu.

Een relatief groot deel van de woningen is groot (met 4 of meer vertrekken, dat zijn 3 of meer slaapkamers), namelijk 81%, tegenover 69% gemiddeld voor de stad. De gemiddelde waarde van de woningen in het bestemmingsplan is fors hoger dan die van het gemiddelde voor de gehele stad, namelijk € 391.505 tegenover € 270.239.2

Verreweg het grootste aandeel woningen bestaat uit koopwoningen, een kleine 89% (voor de stad als geheel bedraagt dit percentage 55%). Woningcorporaties hebben heel weinig bezit in dit gedeelte van de stad: ruim 6% (tegenover 38,5% voor de gehele stad).

Het plangebied heeft ruim 5.000 inwoners (5.114). De samenstelling is relatief jong, jonger dan gemiddeld genomen voor de stad 's-Hertogenbosch. Zo is het aandeel jongeren (0 tot 20-jarigen) 30% (tegenover ruim 22% voor de gehele stad), en het aandeel ouderen (65 jaar en ouder) ruim 8% (tegenover een kleine 14% voor de gehele stad). Uiteraard is dit te verklaren door de wat jongere bebouwing in vergelijking met het gemiddelde voor de stad; over het algemeen trekt nieuwbouw meer jongere huishoudens dan oudere huishoudens. Hieruit vloeit voort dat het aandeel gezinnen met kinderen relatief groot is, namelijk 45%, tegenover 29% voor de gehele stad.

Aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit

Bij woningen is de uitoefening van een aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit toegestaan, mits deze ondergeschikt blijft aan de woonfunctie. Deze aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteiten vinden zowel in kom Engelen als in Haverleij.

Maatschappelijke voorzieningen

In het plangebied bevinden zich diverse maatschappelijke voorzieningen, al dan niet gegroepeerd.

Er zijn twee scholen aanwezig. De school De Matrix in Kom Engelen (Kraanvogellaan 4) en de school Antonius Abt in Slot Haverleij (Oberon 17). Laatstgenoemde school heeft een dependance in het Engelerhart (sport- en jeugdcluster Engelen) op sportpark Engelerpark gelegen buiten het plangebied. Daarnaast is er ook kinderopvang: BSO Eijgenwijze in Kom Engelen en kinderopvang Dribbel welke zowel een vestiging heeft in Slot Haverleij (Halewijn 16) en in buiten het plangebied gelegen Engelerhart.

Daarnaast is er een zorgcentrum Lage Leun gevestigd aan de Kraanvogellaan. Bovendien is het huis der gemeente, de Lambertuskerk aan De Kerkhof gesitueerd.

Cultuur en ontspanning

Bij zalencentrum / cultuurhuis De Engelenburcht worden activiteiten in het kader van welzijn en cultuur georganiseerd. Hier kan men terecht voor o.a. theater, muziek, het vieren van feesten en partijen, en het houden van bijeenkomsten e.d.

Bedrijven

In het plangebied komen weinig bedrijven voor. Bedrijven kunnen in de omgeving gevestigd worden op bedrijventerrein de Vutter, dan wel De Rietvelden. Wel is een siersmederij gevestigd aan de Graaf van Solmsweg.

Detailhandel

In het plangebied is slechts één supermarkt (Plus supermarkt) aanwezig aan de Dien van Hemertstraat 1. Daarnaast is in de Dorpstraat nog een winkel aanwezig.

Horeca

Binnen het plangebied zijn weinig horecavestigingen aanwezig. Er is een snackbar aanwezig langs de Graaf van Solmsweg: cafetaria D'n Dijk (Graaf van Solmsweg 49). Verder maakt een café onderdeel uit van de Engelenburcht. Ten slotte is horeca gevestigd in het clubhuis van golfbaan Haverleij.

Kantoren

Aan de Togenaarstraat 6 is een kantoor gevestigd.

Sport en recreatie

Haverleij bestaat voor een groot deel uit golfterrein. De golfbaan van golfclub BurgGolf Haverleij is gelegen tussen Kom Engelen en Slot Haverleij. De golfbaan heeft 18 holes en is een ontwerp van de Engelse golfbaanarchitect Donald Steel. De 'gele' lus heeft allerlei oude dijkjes, de 'rode lus' heeft veel waterpartijen. Naast de 18 holes baan, beschikt BurgGolf Haverleij Den Bosch ook over een 9 holes par-3 baan.

Het sportpark Engelerpark (voorheen sportterrein De Vutter), waar een gymzaal, tennisvereniging en voetbalvereniging (als onderdeel van het Engelerhart) zijn gelegen, ligt net buiten het plangebied.