Plan: | 't Ven Hondsberg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002102-1401 |
Voor de gebieden 't Ven en Hondsberg zijn in de loop der jaren een grote hoeveelheid aan bestemmingsplannen ontwikkeld. Deze bestemmingsplannen verschillen onderling, waardoor er voor soortgelijke percelen verschillende regelingen kunnen gelden. Dit kan leiden tot rechtsongelijkheid, omdat de verschillende regelingen onderling andere bouw- en gebruiksmogelijkheden kunnen bevatten.
Om de genoemde ongelijkheid te beëindigen, wordt bij actualisatieplannen, zoals het onderhavige bestemmingsplan, de standaard-erfbebouwingsregeling op woonpercelen gelegd. Op deze manier krijgen alle woonpercelen in beginsel dezelfde bouwmogelijkheden op het erf. In de erfbebouwingsregeling is aansluiting gezocht bij de inhoud en terminologie van de Wabo, om misverstanden te voorkomen met het oprichten van bouwwerken welke "omgevingsvergunningvrij voor de activiteit bouwen" zijn.
De belangrijkste kenmerken van de erfbebouwingsregeling zijn:
De bovengenoemde punten vormen de belangrijkste onderdelen van de erfbebouwingsregeling. Er zijn echter diverse beperkingen en afwijkingsmogelijkheden in de regels opgenomen, waardoor de genoemde onderdelen kunnen worden beperkt of uitgebreid.
In de bestemmingen "Wonen - 1" en "Wonen - 2" is voor de bebouwing van hoekpercelen een aparte afwijkingsmogelijkheid in het bestemmingsplan opgenomen. Dit is gedaan omdat bebouwing op hoekpercelen in woonwijken vaak een speciaal stedenbouwkundig karakter heeft (aanzicht vanaf zowel de voorkant als de zijkant en hoekpercelen vormen de afronding van een rij woningen) en vanuit verkeersoogpunt (inkijk in de zijstraat om aanrijdingen te voorkomen). In de bestemming "Wonen - 3" is de bedoelde afwijkingsmogelijkheid niet opgenomen, omdat de met de afwijkingsbevoegdheid te regelen situaties daar niet voorkomen.
Onder een hoekperceel wordt verstaan een perceel, gelegen aan een hoek van twee wegen en/of het openbaar gebied. In de onderstaande tekening wordt met de oranje/bruine kleur het te bebouwen hoekperceel naast het hoofdgebouw aangegeven zoals wordt bedoeld in de betreffende afwijkingsbevoegdheid in de bestemmingen "Wonen - 1" en "Wonen - 2".
Voorwaarden:
Naast de bovenstaande voorwaarden kunnen er nadere eisen worden gesteld aan de minimale afstand van het bijgebouw tot de naar de openbare weg gekeerde zijdelingse perceelsgrens vanuit stedenbouwkundige opzet van de omgeving, de verkeersveiligheid en de gebruiksmogelijkheden en bezonning van de aangrenzende gronden.
Op een hoekperceel is, net als voor woningen die niet op een hoekperceel zijn gelegen, een afwijkingsmogelijkheid in het bestemmingsplan opgenomen om onder voorwaarden voor de voorgevellijn te kunnen bouwen (bijvoorbeeld een erker).
Voorwaarden:
De maximale oppervlakte van de bebouwing van 25 m² geldt voor het gehele voorerfgebied. Dit betekent dat de oppervlakte van alle bebouwing naast het hoofdgebouw (naast de zijgevellijn) en alle bebouwing voor de voorgevellijn tezamen niet meer dan 25 m² mag bedragen.